Ga verder naar de inhoud
APATE Christophe Engels 4 SF6259 M
Podium Theater

Apate spreekt

Simone Milsdochter

Data

wo 8.03.23 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€15 Basisprijs
€14 65+
€10 -21/dagstudent
€12 Vriendenprijs
€13 Abo extra Westrand

Apate spreekt is een aangrijpende en urgente monoloog over de leugen als deugd en een ontroerend pleidooi voor de liefde, de schoonheid en de kunst.

De godin van de leugen en de misleiding keert terug op aarde om de mensheid aan te spreken. Apate is het beu om alsmaar beschimpt en verwenst te worden. De leugen zou niet deugen, en wordt zelfs als het grootste kwaad bezien. Zij zou de reden zijn voor corrupte politiek, gebroken liefdes, ontwrichte samenlevingen. Maar is dat werkelijk zo? Hoe zouden onze levens eruitzien zonder de mogelijkheid om elkaar te misleiden?

Op scherpe wijze fileert Apate het menselijke onvermogen om de leugen naar waarde te schatten. Nu eens misprijzend, dan weer vol mededogen gaat ze tekeer tegen de mensheid die de waarheid verafgoodt. Ze legt uit waarom onze blinde focus op waarheid, wetenschap en rationaliteit het leven verziekt. Ze schudt ons wakker, schuurt tegen onze gangbare opvattingen en licht toe waarom de leugen van alle deugden de meest onderschatte is.

Ik ben het, die samenleven mogelijk maakt. Ik ben het, die voor vrede zorgt. Ik ben het, tussen mensen, tussen landen. Ik ben het, die gewetens sust en kinderen in slaap wiegt op het ritme van hun droombeelden en verbeelding. Ik ben het, die spreekt, wanneer je zegt dat iemand over hen waakt, en dat ze nergens bang voor hoeven te zijn. Dat monsters niet bestaan. Ja, ik ben het, de godin die het leven zelf mogelijk maakt. Want een leven van waarheid alleen is onuitstaanbaar. Nee, het is ronduit onleefbaar.

Credits

Tekst Alicja Gescinska | spel Simone Milsdochter | vorm Christophe Engels | muziek Joris Caluwaerts | oeil exterieur Peter Seynaeve

APATE spreekt S Milsdochter c Johannes Vande Voorde

Simone Milsdochter (°1967) kwam van Nederland naar Antwerpen voor de theateropleiding aan Studio Herman Teirlinck. Ze studeerde af in ’91. Sindsdien werkt ze bij verschillende theatergezelschappen zowel in België als in Nederland. Als freelancer speelde ze o.a. bij De Koninklijke Vlaamse Schouwburg, De Theatercompagnie, Theater Zuidpool, De Werf, Laika, HETPALEIS, Het nieuwstedelijk, met regisseurs als Franz Marijnen, Ola Mafaalani, Theu Boermans, Raven Ruëll, Jo Roets en Stijn Devillé.

Milsdochter speelde mee in de Belgische speelfilm Wolf van Stef Desmyter, in de Franse speelfilm Copacabana (met Isabelle Hupert) van Marc Fitoussi, in de Nederlandse speelfilm Infiltrant van Shariff Korver, de Engelse speelfilm A Quiet Passion (met Cynthia Nixon en Jennifer Ehle) van Terence Davies alsook de Engelse speelfilm Cosmogony / Hunted van Vincent Paronnaud. Op televisie was zij te zien in o.a. Witse, Dubbelleven, Rang 1, Code 37, Wolven, Als de Dijken Breken, Morten en De 12 van Schouwendam.

Momenteel toert ze door het land met haar lecture performances: De Wetten van menselijke stupiditeit en What do you think of Western civilization? I think it would be a good idea. en de theatervoorstelling Balsam (Laika & Zefiro Torna). Nu dus ook met Apate spreekt.

Ontdek meer

Analoog
Podium Theater

Analoog

DE HOE

do 3.11.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Hoe te leven
Podium Theater

Hoe te leven

Johan Petit & Herwig Ilegems

za 17.12.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Vechtstuk
Podium Theater

Vechtstuk

DE HOE

do 9.03.23
Westrand Dilbeek
Info & tickets