
Apate spreekt
Simone Milsdochter
Data
Locatie
Schouwburg Cc StrombeekGemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever
Tickets
ā¬14 65+
ā¬10 -21/dagstudent
ā¬12 Vriendenprijs
ā¬13 Abo extra Westrand
Apate spreekt is een aangrijpende en urgente monoloog over de leugen als deugd en een ontroerend pleidooi voor de liefde, de schoonheid en de kunst.
De godin van de leugen en de misleiding keert terug op aarde om de mensheid aan te spreken. Apate is het beu om alsmaar beschimpt en verwenst te worden. De leugen zou niet deugen, en wordt zelfs als het grootste kwaad bezien. Zij zou de reden zijn voor corrupte politiek, gebroken liefdes, ontwrichte samenlevingen. Maar is dat werkelijk zo? Hoe zouden onze levens eruitzien zonder de mogelijkheid om elkaar te misleiden?
Op scherpe wijze fileert Apate het menselijke onvermogen om de leugen naar waarde te schatten. Nu eens misprijzend, dan weer vol mededogen gaat ze tekeer tegen de mensheid die de waarheid verafgoodt. Ze legt uit waarom onze blinde focus op waarheid, wetenschap en rationaliteit het leven verziekt. Ze schudt ons wakker, schuurt tegen onze gangbare opvattingen en licht toe waarom de leugen van alle deugden de meest onderschatte is.
Ik ben het, die samenleven mogelijk maakt. Ik ben het, die voor vrede zorgt. Ik ben het, tussen mensen, tussen landen. Ik ben het, die gewetens sust en kinderen in slaap wiegt op het ritme van hun droombeelden en verbeelding. Ik ben het, die spreekt, wanneer je zegt dat iemand over hen waakt, en dat ze nergens bang voor hoeven te zijn. Dat monsters niet bestaan. Ja, ik ben het, de godin die het leven zelf mogelijk maakt. Want een leven van waarheid alleen is onuitstaanbaar. Nee, het is ronduit onleefbaar.
Credits
Tekst Alicja Gescinska | spel Simone Milsdochter | vorm Christophe Engels | muziek Joris Caluwaerts | oeil exterieur Peter Seynaeve

Simone Milsdochter (°1967) kwam van Nederland naar Antwerpen voor de theateropleiding aan Studio Herman Teirlinck. Ze studeerde af in ā91. Sindsdien werkt ze bij verschillende theatergezelschappen zowel in BelgiĆ« als in Nederland.
Als freelancer speelde ze o.a. bij De Koninklijke Vlaamse Schouwburg, De Theatercompagnie, Theater Zuidpool, De Werf, Laika, HETPALEIS, Het nieuwstedelijk, met regisseurs als Franz Marijnen, Ola Mafaalani, Theu Boermans, Raven Ruƫll, Jo Roets en Stijn DevillƩ.
Milsdochter speelde mee in de Belgische speelfilm Wolf van Stef Desmyter, in de Franse speelfilm Copacabana (met Isabelle Hupert) van Marc Fitoussi, in de Nederlandse speelfilm Infiltrant van Shariff Korver, de Engelse speelfilm A Quiet Passion (met Cynthia Nixon en Jennifer Ehle) van Terence Davies alsook de Engelse speelfilm Cosmogony / Hunted van Vincent Paronnaud.
Op televisie was zij te zien in o.a. Witse, Dubbelleven, Rang 1, Code 37, Wolven, Als de Dijken Breken, Morten en De 12 van Schouwendam.
Momenteel toert ze door het land met haar lecture performances: De Wetten van menselijke stupiditeit en What do you think of Western civilization?ā āI think it would be a good idea.ā en de theatervoorstelling Balsam (Laika & Zefiro Torna). Nu dus ook met Apate spreekt.
Ontdek meer


Hoe te leven
Johan Petit & Herwig Ilegems
