Ga verder naar de inhoud
Riten Keuze Tim Lien03
Podium Theater / Lente

RITEN

Lien Thys en Tim Bogaert

Data

za 6.04.24 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€15 Basisprijs
€14 65+
€10 -21/dagstudent
€12 Vriendenprijs
€13 Abo extra Westrand

Lien Thys en Tim Bogaert zetten het gelijknamige scenario van Igmar Bergman stevig naar hun hand

RITEN Poster Versie2 2 7

In 'RITEN' wordt een jong acteurscollectief in staat van beschuldiging gesteld. Een scène uit hun voorstelling wordt als ongepast beschouwd. Met een begeesterd plezier simuleren ze de ondervragingen, het proces en het op de vlucht zijn van een schijnbaar joelende menigte. Terwijl het publiek toekijkt als onderzoeksrechter worden ze verschillende krachten in zichzelf gewaar. De kick en adrenaline van het fout zijn, maar net zo goed de angst om daadwerkelijk te provoceren. Wie ze zijn en wat er zich ooit in de bewuste scène heeft afgespeeld wordt steeds meer een troebele pap. Een horror spiegelpaleis waarin meerdere versies van één verhaal in het rond kaatsen.

Met 'RITEN' duiken Lien en Tim opnieuw in het oeuvre van cineast Ingmar Bergman. Na hun eerste worp 'Na de repetitie', afgelopen editie geselecteerd voor #nieuwjong op het TheaterFestival, zetten ze ook dit keer het scenario van de filmmaker stevig naar eigen hand. Spelend gaan ze op zoek naar een herinterpretatie die refereert aan de praktijken in het theater en de wereld ver daarbuiten. Gewapend met humor, durf en speelse erotiek maakt dit duo Bergman relatable.

Riten Keuze Tim Lien01
Riten Keuze Tim Lien09

Pers

"Riten is fascinerend om naar te kijken. Dat heeft veel te maken met de onderhuidse suspense ­tussen ­Bogaerts en Thys en hun bevreemdende humor. Spannend ook hoe ze het publiek, dat vanop de scène toekijkt hoe zij de hele zaal en het podium bespelen, medeplichtig ­maken aan hun excentrieke verhouding."
De Standaard 08/03/23

"Thys en Bogaerts zijn nog maar net afgestudeerd, maar tonen in dit sprankelende duet hun spelerskwaliteiten. Ook de vorm is doordacht: wij bekijken hen vanop een tribune op de scène, terwijl zij de hele zaal bespelen." -
Filip Tielens, De Standaard
over 'Na de repetitie'

Over de makers

Lien Thys (°1993) is actrice en theatermaker. Ze studeerde in 2018 af aan de spelopleiding van het RITCS. Als actrice was ze te zien bij LAZARUS, Abattoir Fermé, hetpaleis, Het Nationale Theater, De Mannschaft, Theater Stap en Jonathan van der Horst / Montignards#3 ism ARSENAAL. Ze debuteerde als theatermaker met haar toogmonoloog 'Lien Thys speelt Lien Thys'. Nadien maakte ze samen met Tim Bogaerts de voorstelling 'Na de repetitie' in Monty Kultuurfaktorij. Ze was recent ook te zien als Chantal in de fantastische fictiereeks '1985'.

Tim Bogaerts (°1993) is speler en maker. Hij studeerde in 2016 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht en speelde voor gezelschappen als NTGent, KVS, Ultima Vez/Wim Vandekeybus, De Warme Winkel en NNT.

Lien Thys en Tim Bogaerts leerden elkaar kennen tijdens Montignards#3, het ontwikkelingstraject voor nieuwe theatermakers bij Monty Kultuurfaktorij. Daar kwamen ze voor het eerst in aanraking met het werk van Ingmar Bergman. 'Na de repetitie' naar de gelijknamige film van Bergman werd geselecteerd voor #nieuwjong op Het Theaterfestival 2021. In 2023 maken en spelen ze dus hun tweede Bergman-adapatie 'RITEN'.

van & met Lien Thys & Tim Bogaerts | artistiek advies Willem de Wolf | spelcoaching Willem de Wolf & Marie Pien | dramaturgie Evelien Cammaert | geluidsontwerp Jasper Segers | lichtontwerp & scenografie Lies Van Loock | kostuum Rachid Laachir | ontwerp rekwisieten Isabel Alonso Pola | productieleiding Lori Tuerlinckx | techniek Milan De Wael | coproductie Monty | Foto: Thor Schalden | Affichebeeld: Hannes Schievink | met de steun van de Vlaamse gemeenschap & stad Antwerpen | met dank aan Koortzz, NTGent & de Roovers

Ontdek meer

Faren
Podium Theater / Herfst

Faren

Ellis Meeusen en Milan Vandierendonck

do 19.10.23
Vijver Cc Strombeek
laatste tickets
There never was a box
Podium Theater / Bij de buren

There never was a box

Femke Van der Steen en Tristan Feyten (Eigen Kweek)

do 29.02.24
Westrand Dilbeek
Info & tickets
Qui cherche, die vindt
Podium Theater / Bij de buren

Qui cherche, die vindt

Ras El Hanout

vr 9.02.24
Westrand Dilbeek
Info & tickets