Ga verder naar de inhoud
Schaambot 08 c Wout Enis
Podium Theater / Herfst

Schaambot

SKaGeN

Data

vr 17.11.23 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€18 Basisprijs
€17 65+
€10 -21/dagstudent
€15 Vriendenprijs
€16 Abo extra Westrand

Extra

Content warnings:

Seksueel geweld / taalgebruik + misogynie / misogynoir + racisme
Niet geschikt voor minderjarigen

Een eerlijk gesprek tussen een jonge zwarte actrice en een iets oudere witte acteur

Schaambot c Musia Mwankumi

‘Schaambot’ wordt een reflectie op de schandaalroman ‘Black Venus’ van Jef Geeraerts. In 1968 kwam het boek uit als eerste van de vier delen van ‘Gangreen’, de autobiografie van Geeraerts waarmee hij het genre opnieuw op de kaart zette.

In 1969 werd ‘Black Venus’ bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Proza. In 2015, bij het overlijden van Geeraerts, werd het opgenomen in de Canon van de Vlaams-Nederlandse literatuur. Vijf jaar later in 2020 werd de roman alweer van de lijst geschrapt. De commissie oordeelde dat Geeraerts’ visie op het kolonialisme en op de vrouw misselijkmakend is.

Het boek staat boordevol machtsmisbruik, verwrongen beelden van de vrouw en ‘de wilde’, plat racisme en ellenlange pornografische passages met minderjarigen.

Schaambot 011 c Wout Enis

Hoe moeten we omgaan met ons geprezen literair erfgoed dat vandaag als kwetsend en ranzig wordt ervaren, maar dat voor velen eigenlijk altijd al was? Houden oude bewierookte kunstwerken stand nu hun pijnlijke denkbeelden ons schaamrood bezorgen?

In de voorstelling ‘Schaambot’ delen een jonge zwarte actrice (Musia Mwankumi) en een iets oudere witte acteur (Valentijn Dhaenens) het makerschap. Samen gaan ze met het boek van Geeraerts aan de slag. Ze stellen de hedendaagse lezing ervan in vraag, wat resulteert in een eerlijk gesprek tussen twee mensen van nu. Waarvoor schamen zij zich? Wat roept hun verontwaardiging op? Wat noemen zij kunst? En is dat tijdloos?

Concept en spel: Musia Mwankumi & Valentijn Dhaenens | Scenografie: Chloé Wasselin-Dandre | Assistentie: Tineke De Meyer | Productionele ondersteuning: Suzanne De Clercq, Sandra Diris Techniek: Jeroen Wuyts | Pers en communicatie: Elisa Demarré | Zakelijke leiding en coördinatie: Korneel Hamers | Fotografie: Wout Enis, Wendy Marijnissen | Tekeningen: Musia Mwankumi | Productie: SKaGeN, De Studio, Perpodium | Met dank aan Khadija El Kharraz Alami | Met steun van PerPodium en De Vlaamse Gemeenschap

Interview

Tijdens de voorbereiding van de voorstelling hadden Musia Mwankumi en Valentijn Dhaenens een gesprek met Bambi Ceuppens, antropologe en wetenschappelijk commissaris van het Koninklijk Museum van Miden-Afrika in Tervuren.

Ontdek meer

The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa
Podium Theater / Klassiek / Herfst

The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa

Toneelhuis, LOD muziektheater, Gorges Ocloo

do 23.11.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
BLOED
Podium Theater / Bij de buren

BLOED

Lazarus/Robbin Rooze

vr 1.12.23
Westrand Dilbeek
Info & tickets
Billy's Joy
Podium Theater / Lente

Billy's Joy

Needcompany

vanaf vr 19.04.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets