Ga verder naar de inhoud
the golden stool Klein pressyvde4972
Podium Theater / Klassiek / Herfst

The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa

Toneelhuis, LOD muziektheater, Gorges Ocloo

Data

do 23.11.23 | 20u30

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€24 Basisprijs
€23 65+
€10 -21/dagstudent
€21 Vriendenprijs
€22 Abo extra Westrand

Duur

1u40

Inleiding

20u korte inleiding door Gorges Ocloo

Extra

in kader van PeriferiK, een samenwerking tussen Kaaitheater en drie cultuurhuizen in de periferie van de grootstad: Westrand, Cc Strombeek en CC De Factorij

plaatsen zijn ongenummerd

Met heel veel zorg geeft Gorges Ocloo een stem aan vergeten sterke vrouwen die weerwerk hebben gegeven en er ook een dure prijs voor hebben betaald.

i.h.k.v. PeriferiK

Ghana 1900. Een oude vrouw neemt de leiding in het verzet tegen de troepen van de Britse Monarch en houdt samen met de door haar opgerichte vrouwenbrigade een jaar lang stand in een gevecht om de Golden Stool, troon en trots van het Asantevolk in Ghana.

Al jaren worden de Asante afgeslacht voor hout, goud en cacao. De industriële revolutie in het verre Engeland vraagt om middelen, veel middelen, als een hongerig beest. Het opeisen van de Golden Stool door de Britse Monarch was voor Nana Yaa Asantewaa en haar vrouwen de druppel. De Golden Stool zou het land niet verlaten!

Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga (sopraan), Nonkululeko Nkwinti (mezzosopraan), Doris Bokongo Nkumu, Nathalie Bokongo Nkumu, Abena Biney Gloria, Titilayo Oliha, Saar-Niragire De Groof, Briana Stuart, Maïmouna Badjie en Somalia Williamson zingen, spelen en dansen het verhaal van Nana Yaa Asantewaa en haar moedige strijd, op de tonen van beroemde aria’s uit het klassieke westerse operarepertoire - dat Gorges Ocloo zich voor de gelegenheid heeft toegeëigend. Händel, Bizet, Sjostakovitsj, Verdi, Vivaldi, Beethoven, Orff,… ze passeren allemaal de revue. Met deze AfrOpera legt Gorges Ocloo zijn wortels bloot.

concept, regie, libretto, compositie, decor & kostuum Gorges Ocloo | sopraan Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga | mezzo-sopraan Nonkululeko Nkwinti | koor, dans & percussie Doris Bokongo Nkumu, Nathalie Bokongo Nkumu, Gloria Abena Biney, Titilayo Oliha, Saar-Niragire De Groof, Briana Stuart, Maïmouna Badjie & Somalia Williamson | advies compositie koor & koormeester Joris Minten | co-libretto & dramaturgie Josse De Pauw | muzikaal advies Katherina Lindekens | regie-assistentie Chiara Monteverde | licht Pino Etz & Gilles Roosen | geluid Victor Hidaldo | videotechniek Wim Piqueur | video-opname Gorges Ocloo | audio-opname Isa Tubbax | kostuumontwerp Kasia Mielczarek | productieleiding Eva De Wolf & Noor De Graaf | productie LOD muziektheater & Toneelhuis | coproductie Opera Ballet Vlaanderen & O. Festival Rotterdam

met de steun van enoa & the Creative Europe Programme en de tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid | tax shelter partner Flanders tax shelter | met dank aan Lukas Vanhoutte, Naomi Lampariello, Peter King, Wilhelmina Donkoh, The Queen Mother of Ejisu, The Women Commission Office of the Koforidua Technical University

© kvde
© kvde
© kvde
© kvde

Pers

"Het westerse operarepertoire mengen met Afrikaanse percussie en beats? Daarvoor heb je een heerlijk onorthodoxe componist zoals Gorges Ocloo nodig. Muzikaal slaat hij in The Golden Stool ongeziene paden in."
Charlotte De Somviele, De Standaard ****
, 28 april 2023

"Ocloo heeft elke centimeter van het podium gevuld met dans en elke kubieke meter lucht met geluid. Zoals Asantewaa/Mngxekeza-Nziramasanga verklaart terwijl ze de zaal in wijst: “They always told us silence is golden.” Maar stil zal het niet langer zijn. Alle registers worden opengetrokken in deze enthousiasmerende en charmante voorstelling die aan een uitspraak van Puertoricaanse rapper Residente herinnert: Met Ocloo “[…] eet je, zelfs als je geen honger hebt.”
Paula Rodríguez Sardiñas, Etcetera
, 28 april 2023

"The Golden Stool, or the story of Nana Yaa Asantewaa is een ijzersterk statement waarbij operarepertoire wordt ingezet om éindelijk eens andere, meer noodzakelijke en niet westers georiënteerde verhalen te vertellen."
Els Van Steenberghe, Knack Focus ***
, 5 mei 2023

"Ze stampen met hun voeten en klappen in hun handen. En dan weerklinkt de onster­felijke melodie van ‘Habanera, l’amour est un oiseau rebelle’ uit Carmen van Georges Bizet. Een stem en percussie, meer is het niet. Maar wat klinkt het aanstekelijk."
Koen Van Boxem, De Tijd
, 21 april 2023

"Ik ben zot van opera. De melodieën zijn prachtig. Maar vaak draait de orkes­tratie om versieringen die alleen maar herhalingen zijn. Je kan ze net zo goed weglaten. Zo ben ik aria’s beginnen te bewerken tot nieuwe composities. Carmen dus, maar ook een stukje uit Rinaldo van Georg Friedrich Händel. En verder weg van opera: ‘Ode an die Freude’ uit de negende symfonie van Ludwig van Beethoven, de beroemde wals ‘An der schönen blauen Donau’ van Johan Strauss en aan de andere kant van het spectrum Respect van Aretha Franklin."
Gorges Ocloo

Gorges Ocloo en Saar-Niragire De Groof te gast bij Heleen Debruyne. Over Gorges' reis naar Ghana, vergeten verhalen en muzikale keuzes.
Beluister het interview op Pompidou, Klara
, 19 april 2023

Ontdek meer

Vaderlandloos
Podium Theater / Herfst

Vaderlandloos

Jr.cE.sA.r, theater arsenaal & KVS

do 26.10.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
BigMouth
Podium Theater / Herfst

BigMouth

SKaGeN

vr 17.11.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Faren
Podium Theater / Herfst

Faren

Ellis Meeusen en Milan Vandierendonck

do 19.10.23
Vijver Cc Strombeek
laatste tickets