Ga verder naar de inhoud
BRYGGEN Erine Wyckmans 4 web
Podium Klassiek / Lente

BRYGGEN

Pieter Wispelwey (NL) + Jolente De Maeyer

Data

za 16.03.24 | 20u30

Locatie

Abdijkerk Grimbergen
Kerkplein 1
1850 Grimbergen

Tickets

€24 Basisprijs
€23 65+
€10 -21/dagstudent
€21 Vriendenprijs
€22 Abo extra Westrand

Duur

105 min. (incl. 20 min. pauze)

Twee topmuzikanten en een top strijkorkest brengen werk van Max Richter en John Tavener.

  • Max Richter - The Four Seasons Recomposed
  • John Tavener - The Protecting Veil


‘De Vier Seizoenen’ van de Venetiaanse componist Antonio Vivaldi is niet alleen een van de belangrijkste werken uit het klassieke repertoire, maar ook het meest opgenomen in de geschiedenis van de klassieke muziek. Voor Max Richter heeft dit werk een punt van verzadiging bereikt: overal gehoord - in liften, parkings en gsm’s, op de radio en in televisiereclame - heeft het zijn merkbare kracht ten opzichte van het hedendaagse publiek verloren. De taak die Richter zichzelf oplegde, was dan ook om de luisterervaring bij dit meesterwerk opnieuw te configureren. Hij noemde het werk ‘The Four Seasons Recomposed’.

Richter ging heel radicaal met Vivaldi’s compositorisch materiaal om: door 75% van het origineel te verwijderen, behoudt hij enkel wat hij als essentieel beschouwt. De esthetische perspectieven die Richter op zijn beurt biedt, zijn die van minimalisme, elektronische muziek en postrock.

‘The Protecting Veil’ werd oorspronkelijk geschreven als een kort muziekstuk op verzoek van cellist Steven Isserlis, maar ontwikkelde zich al snel tot een substantiëler werk dat door de BBC besteld werd voor het Proms-seizoen in 1989. Zoals veel van Taveners composities weerspiegelt dit werk het Russisch-orthodoxe geloof van de componist.

BRYGGEN zal dit werk brengen met Pieter Wispelwey als solist.

Jolente de maeyer
Pieter wispelweij

BRYGGEN - Bruges Strings | Pieter Wispelwey, cello solo | Jolente De Maeyer, viool solo

Max Richter is een componist van hedendaags klassieke muziek, meer bepaald postminimalisme. Recomposed by Max Richter - Vivaldi: The Four Seasons is zijn minimalistische herinterpretatie van Vivaldi's wereldberoemde vioolconcerti. Het werk ging in première in 2012 in the Barbican Centre in Londen. Slechts 25 % van Vivaldi's oorspronkelijke muzikale materiaal blijft behouden, maar door het repetitieve karakter blijft het ongelooflijk herkenbaar in het werk van Richter. Het resultaat is een meeslepend werk van 45 minuten met zowel een heel herkenbaar alsook vernieuwend en hedendaags klankbeeld.

Je kent dit werk misschien ook wel van de serie My Brilliant Friend, naar de boeken van Elena Ferrante.

Jolente De Maeyer, violiste en artistiek leider van Bryggen neemt de solo voor haar rekening. Jolente kon je vorig jaar nog in Cc Strombeek horen als duo, met Nikolaas Kende aan de piano. Ze studeerde in Londen, Berlijn en Waterloo. Met een internationale carrière en diverse prijzen en gelauwerde cd-opnames op haar palmares, is Jolente een van de meest toonaangevende violisten in België. Ze geeft les aan de conservatoria van Tilburg en Antwerpen.

In The Protecting Veil neemt niemand minder dan Nederlandse topcellist Pieter Wispelwey de solopartij voor zijn rekening. Hij is beroemd omdat hij zowel thuis is op barokcello met darmsnaren als op een moderne cello en daardoor een zeer breed repertoire speelt. Hij heeft meer dan 60 cd's opgenomen (waarvan maar liefst driemaal de integrale cellosuites van Bach) en speelt als solist bij 's werelds meest vooraanstaande orkesten.

Ontdek meer

Johannespassie Carmina Johannes Passion web
Podium Klassiek / Lente

Johannespassie

Kamerkoor Carmina / Clari Cantores / The Company!

vr 22.03.24
Abdijkerk Grimbergen
wachtlijst
Le Consort (FR)
Podium Klassiek / Lente

Le Consort (FR)

Mrs Philarmonica

wo 27.03.24
Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets
Douce Joie
Podium Klassiek / Lente

Douce Joie

Aperitiefconcert met Duo Como

zo 26.05.24
Oyenbrugmolen
Info & tickets