Ga verder naar de inhoud
Le Consort web2
Podium Klassiek / Lente

Le Consort (FR)

Mrs Philarmonica

Data

wo 27.03.24 | 20u30

Locatie

Abdijkerk Grimbergen
Kerkplein 1
1850 Grimbergen

Tickets

€22 Basisprijs
€21 65+
€10 -21/dagstudent
€19 Vriendenprijs

Albumrelease

In het kader van het festival PianoDays2024. Voor het volledige programma en tickets klik hier.

Jonge wolven met uitzonderlijke verfijning en grote intelligentie: de internationale muziekpers raakt niet uitgepraat over Le Consort. Vorig seizoen waren ze nog te gast met het Italiaanse barokprogramma 'Specchio Veneziano', een passage die ook uitermate gesmaakt werd door het publiek. Nu komt het wereldgerenommeerde Franse ensemble terug naar de Abdijkerk om ‘Mrs Philarmonica’ exclusief voor te stellen, hun nieuwe album met sensationele barokmuziek zoals die klonk in het zeventiende-eeuwse Londen.

Absolute wereldtop in de barokmuziek rond jonge kometen Justin Taylor en Théotime Langlois de Swarte met een explosief programma vol Engelse barokparels van onder meer Purcell, Matteis en natuurlijk de mysterieuze Mrs Philarmonica herself.

Théotime Langlois de Swarte, Sophie de Bardonnèche viool | Hanna Salzenstein cello | Justin Taylor klavecimbel

Pers

"Het Franse barokensemble Le Consort is verfrissend, origineel en gewoon steengoed." ★★★★☆
De Volkskrant over 'Specchio Veneziano'

Le Consort

Vier jonge musici met eenzelfde enthousiasme en muzikale fijngevoeligheid: dat is de essentie van Le Consort. Le Consort werd in 2015 in Parijs opgericht door Théotime Langlois de Swarte en Justin Taylor en legt zich toe op barokmuziek, en meer in het bijzonder op het genre van de triosonate. Zeer weinig ensembles voeren triosonates uit, ondanks het immense scala aan muziek dat voor deze formatie is geschreven. In 2017 won Le Consort de eerste prijs en de publieksprijs op het Concours International du Val de Loire. Hun repertoire omvat werken van componisten als Corelli, Vivaldi, Couperin, Purcell en meer. Ze trachten ook onbekende componisten te herontdekken en terug te brengen naar het podium. Zo zetten ze componisten als Jean-François Dandrieu, Louis-Antoine Lefevre en Giovanni Battista Reali terug in de schijnwerpers. Het album 'OPUS 1', met muziek van Dandrieu en Corelli, werd bekroond met de Diapason d’Or 2019.

Mrs Philarmonica

In de tweede helft van de zeventiende eeuw beleefde Londen een bruisend artistiek hoogtepunt. Van heinde en verre kwamen musici naar de stad en nieuwe theater- en concertzalen schoten als paddenstoelen uit de grond. Eén van deze musici was de Italiaan Nicola Matteis. Hij arriveerde rond 1660 en werd de sensatie van de Londense muziekscene.

Le Consort speelt muziek van deze Nicola Matteis op hun debuutplaat Philarmonica. Hun verkenning van deze bruisende Londense periode leverde ook nog een verrassende ontdekking op. Ze stuitten op de muziek van een mysterieuze componist die rond 1715 triosonates publiceerde onder de naam Mrs. Philarmonica. Le Consort presenteert de allereerste opname van deze muziek, die hoogstwaarschijnlijk is geschreven door een vrouwelijke componist die, gezien de conventies van die tijd, een pseudoniem gebruikte. Haar ware identiteit is onbekend.

Ontdek meer

Tarkovsky Quartet (FR/DE)
Podium Klassiek / Jazz / Herfst

Tarkovsky Quartet (FR/DE)

do 12.10.23
Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets
© Emanuel Maes
Podium Klassiek / Herfst

Het Collectief

Crippled Symmetry (Morton Feldman)

wo 25.10.23
Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets
BRYGGEN
Podium Klassiek / Lente

BRYGGEN

Pieter Wispelwey (NL) + Jolente De Maeyer

za 16.03.24
Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets