Ga verder naar de inhoud
Jurgen Ots BANNER LARGE
Expo

Jurgen Ots

The stolen eye and the schlaftabletten.

Encounter expo: kortdurige expo's met jonge Belgische kunstenaars in het Kabinet.

Het werk van de Belgische kunstenaar Jurgen Ots (1978, Dendermonde) begeeft zich op een fragiele grens tussen sculptuur, installatie en performance. Sinds een aantal jaren, verstrooit de kunstenaar dagelijks de Jeu de Balle, de populaire rommelmarkt op het Brusselse Vossenplein. Daar laat Ots zich leiden door een visuele en tastbare intuïtie voor de materialen die daar dagelijks verkocht worden. Bij het verzamelen laat hij zich sturen door de mensen, tactiliteit, emotionaliteit en ontregelde situaties. De objecten worden later met uiterste precisie in zijn atelier getransformeerd: oude materialen krijgen in de sculpturale composities van Ots een nieuwe, vaak poëtische maar prangende, realiteit. De presentatie The stolen eye and the schlaftabletten in Cc Strombeek vormt het sluitstuk van een trilogie – de eerste twee delen vonden plaats in Rotonde 58, een paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Brussel ter hoogte van het Atomium.

De tentoonstelling The stolen eye and the schlaftabletten wordt gekenmerkt door een doorgedreven intuïtief karakter. De gepresenteerde objecten werden doorheen de jaren samengebracht op basis van textuur, kleur, grafiek of inhoud. De evocatieve assemblages van afgedankte objecten herinneren aan het surrealistische procedé van de ready-made. Het resultaat is een bevreemdende presentatie die verhaalt over de periferie van de maatschappij. De kunstenaar confronteert de bezoekers met objecten als anonieme dragers van onder meer marginaliteit, koloniale geschiedenissen, vergane glorie of menselijke drama’s. Jeu de Balle biedt Ots een andersoortig narratief over het hier en nu: een maatschappij wordt er te grijpen gelegd in haar schoonheid, tederheid en wreedheid. Ots werd geïnspireerd door Die bitteren Tränen der Petra von Kant, een West-Duitse film uit 1972 van Rainer Werner Fassbinder. De film is een melodrama over onevenwichtige relaties waarbij de ene persoon verslaving, slechte geestelijke gezondheid, onverantwoordelijkheid of onder-prestatie van een andere persoon mogelijk maakt. Zijn artistieke praktijk laat Ots zelf het liefst omschrijven onder het alchemistische motto "Solve et Coagula": oplossen en stollen, afbreken en weer samenstellen.

Deze presentatie vindt plaats in het Kabinet parallel met Cultuurpal(l)et dat in juni 2021 de Grimbergse kunsten en ambachten in de kijker zet.Lees

Ontdek meer

An Roovers
Expo

An Roovers

Tranquility in Time

vr 3.09.21 - zo 3.10.21
Studio S Cc Strombeek
Meer info
Obi Okigbo
Expo

Obi Okigbo

Planting new Mbari’s

vr 3.09.21 - zo 3.10.21
Passage Cc Strombeek
Meer info
Nel Maertens
Expo

Nel Maertens

A Green Charade

vr 3.09.21 - zo 3.10.21
Exporuimte / Kabinet Cc Strombeek
Meer info