Ga verder naar de inhoud
Hero image Wunderkammer
Podium Muziek / Performance / Herfst

Wunderkammer #6

Fred Frith + Susana Santos Silva (UK/PT), Chris Cutler + Tim Hodgkinson (UK), Ak’chamel (USA), Aly Eissa (Egypte) and more

Data

za 18.11.23 | 18u - 23u

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€17 VVK
€20 ADK

Duur

18:00 Deuren / DJ
18:30 Anna De Sutter
19:00 Hun Hun
19:30 Chris Cutler & Tim Hodgkinson
20:15 Fred Frith & Susana Santos Silva
21:00 Mashid Mohadjerin
21:45 The Handover
22:30 Rudy Trouvé
23:00 Ak'chamel
23:45 Anna De Sutter

FESTIVAL

Zesde editie met alweer het kruim van de (inter)nationale avontuurlijke muziek, unieke performances en te ontdekken pareltjes. Met o.a.

  • Fred Frith (UK) + Susana Santos Silva (PT)
  • Ak’chamel (USA)
  • The Handover feat. Aly Eissa (Egypte)
  • Chris Cutler + Tim Hodgkinson (UK)
  • Mashid Mohadjerin
  • Hun Hun
  • Rudy Trouvé
  • Anna De Sutter

Fred Frith (UK) + Susana Santos Silva (PT)

De Britse gitarist Fred Frith is een van de grote namen van de experimentele muziek, een toegewijde ontdekkingsreiziger die als oprichtend lid van Henry Cow vanaf de jaren 60 de experimentele rockbeweging hielp op gang brengen. Toen de band ongeveer tien jaar later ophield te bestaan, had hij een zeer originele improvisatietaal voor elektrische gitaar ontwikkeld die allerlei stilistische conventies omzeilde en nieuwe uitgebreide technieken toevoegde. Frith creëerde spontane verhalen en vertelde altijd muzikale verhalen zonder enige vorm van idiomatische hiërarchieën. Hij werkte ook in een verscheidenheid aan invloedrijke projecten, of het nu ging om zijn betoverende duo Skeleton Crew met cellist Tom Cora, de malende art-rock van Massacre met Bill Laswell of het jump-cut ethos van John Zorn's Naked City.

De afgelopen jaren is hij een spannende samenwerking aangegaan met de meesterlijke Portugese trompettiste Susana Santos Silva, eerst als gast in zijn werktrio en recentelijk in een fantasierijk duo. Santos Silva is net zo toegewijd aan stilistische mobiliteit en breidt haar rigoureuze jazzroots uit met een groeiende geluidskunstpraktijk. Op het recente debuutalbum Laying Demons to Rest is geen enkele benadering uitgesloten, want het tweetal vertelt een muzikaal verhaal met emotioneel gewicht, gekenmerkt door speelse uitweidingen, schurende wendingen en ongrijpbare klankkleuren.

Fred Frith © heike liss
Fred Frith © heike liss
Susana Santos Silva © Joana Linda
Susana Santos Silva © Joana Linda

Ak’chamel

Ak'chamel, The Giver of Illness is een raadselachtig duo uit de VS. Ze treden op in zelfgemaakte kostuums en maskers en speelden op festivals in verschillende steden in de VS, waar ze internationale aandacht kregen van Vice, The Wire, Tiny Mix Tapes, Consequence of Sound en nog veel meer. Ze hebben meer dan 10 cassettealbums en 1 volledige VHS-film gemaakt.

"Een set van Ak'chamel is iets waar je je niet op kunt voorbereiden, je duikt er gewoon in en ziet waar de geluiden van de experimentele/noise act je brengen. Zoals we hebben geleerd door na de set met de band te praten (ze zijn superaardig, ondanks de afschrikwekkende kostuums waarin ze optreden), bevatten de meeste optredens van Ak'chamel niet veel van de vooraf opgenomen muziek van de band. Ergo, geen titel voor de afsluiter van de show die ons betoverde tijdens een recente Big Top show. Het lage gezoem van het deuntje veroorzaakte een ASMR-reactie bij deze luisteraar, die met volle teugen genoot van de hoofdhuidverlammende pyrotechniek die Ak'chamel teweegbracht." (Houston Press)

Eerste Belgische show ooit!

The Handover feat. Aly Eissa (Egypte)

Aly Eissa 3

De Egyptische oed-speler Aly Eissa, violist Ayman Asfour en de Belgische/Noorse toetsenist Jonas Cambien brengen met hun nieuwe album 'The Handover' een unieke mix van betoverende vioolimprovisaties, shaabi-synth solo's, percussief 60's orgel en repetitieve oed riffs in een uur durende hypnotiserende opbouw die je meeneemt van meditatief minimalisme naar explosieve trancelike dansritmes geïnspireerd door rituele muziek van het Egyptische platteland. Het album werd in mei opgenomen in Caïro en zal in 2024 verschijnen op Sublime Frequencies, maar is op Wunderkammer dus al te horen op ons podium!

Chris Cutler + Tim Hodgkinson (UK)

Cult muzikant Chris Cutler (Henry Cow, Pere Ubu, Art Bears etc) is al meer dan 40 jaar actief als experimenteel percussionist/drummer (ook met The Residents bijvoorbeeld) en heeft 100+ albums op zijn conto. Hij runt tevens Recommended Records. Een legendarische 'godfather' van alles wat experimenteel is - uniek te zien op Wunderkammer in duo met de uiterst veelzijdige Rock-In-Opposition muzikant Tim Hodgkinson. Experimentele prog-rock-impro-noise-betovering? Check!

Mashid Mohadjerin

Mashid

De Iraans-Belgische kunstenaar Mashid Mohadjerin (°1976 Teheran, Iran) verkent in haar artistieke werk als beeldend kunstenaar en fotograaf de grenzen tussen kunst en de documentaire. Voor haar tentoonstelling in CC Strombeek, toont Mohadjerin twee nieuwe videowerken die deel uitmaken van een groter, langlopend project over rituelen, verzet en het lichaam binnen de context van het Midden-Oosten. Op 18 november brengt de kunstenaar als onderdeel van de tentoonstelling een live performance op het Wunderkammerfestival.

Hun Hun

Hun Hun is een Brussels duo van elektronische muziekproducenten Jimmy (Hun) en Noé (Hun). Aan de rand van de Galataxy verzamelt Hun Hun retrogeluiden en navigeert het door het Anatolische muzikale landschap. Geïnspireerd door oude Turkse b-films verkennen ze de oosterse kant van psychedelische muziek.

Rudy Trouvé

Rudy Trouvé behoeft weinig introductie. De Antwerpse muzikant en schilder speelde bij dEUS, Dead Man Ray en een honderdtal andere cultgroepen, richtte Heavenhotel op, en blijft na decennia nog steeds een volstrekt unieke artiest - op Wunderkammer te zien, te horen en vooral niet te missen.

Anna De Sutter aka ANNA

ANNA MG 7803 02

Anna De Sutter (°1995, woont en werkt in Brussel) aka ANNA is een beloftevolle multimedia kunstenaar die graag de grenzen van haar eigen persona aftast. Haar eigenzinnige universum bestaat uit songs, video's, (in-situ) installaties en performances. Tijdens Wunderkammer brengt ANNA 'Mourir sur Scène', een gloednieuwe performance die refereert aan de gelijknamige song van Dalida uit 1983.

Ontdek meer

Manasonics meets l'Ensemble l'Itinéraire (FR)
Podium Klassiek / Jazz / Herfst

Manasonics meets l'Ensemble l'Itinéraire (FR)

do 7.12.23
Cc Strombeek
Info & tickets
Le Consort (FR)
Podium Klassiek / Lente

Le Consort (FR)

Mrs Philarmonica

wo 27.03.24
Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets