Ga verder naar de inhoud
Ndoto web
Podium Dans

Ndoto

Lucas Katangila

Data

do 16.02.23 | 20u30

Locatie

Westrand Dilbeek
Kamerijklaan 46
1700 Dilbeek

Tickets

€14 Basisprijs
€13 65+
€10 -21/dagstudent
€12 Vriendenprijs
€12.5 Abo extra Westrand

Inleiding

20u

Extra

Aan het begin van de voorstelling wordt stroboscopisch licht gebruikt.

Lucas Katangila (Winnaar van de Roel Verniersprijs 2020) vertelt met Ndoto zijn persoonlijk verhaal. Als kind in Goma spreekt Katangila niet, hij danst. Op achtjarige leeftijd verbergt hij zich in een klein dorp omgeven door natuur om geen kindsoldaat te moeten worden. Op vijftienjarige leeftijd reist hij rond door Congo om zijn droom – activistische danser worden – te realiseren en zijn boodschap te verspreiden. Na een tijd volgt ook Europa, waar hij op andere ellende botst omwille van zijn Congolese afkomst en de moeilijke overlevingssituatie.

Katangila beschrijft dans als een toevluchtsoord in twee moeilijke werelden: zijn verleden in Congo en leven in Brussel.

Katangila is een geweldige danser en performer die experimenteert rond het samenvallen van hedendaagse en ritualistische beeldtaal. Daarnaast heeft hij een aangrijpend en belangrijk verhaal te vertellen.

"Ndoto vertelt mijn verhaal. Ik wil het graag delen in een land waar ik de vrijheid heb gevonden om mij te uiten. Ik ben geboren in Goma, in de provincie Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo. Als kind sprak ik nauwelijks, ik danste. Ik probeerde de dagelijkse realiteit waarin ik leefde - en die onbegrijpelijk was voor mij - uit mijn lichaam te krijgen. Hoe meer ik danste, hoe vrijer mijn denken werd en hoe dieper ik kon ademhalen. Zo kon ik mijn spanningen, twijfels en angsten verzachten; ik slaagde erin mijn wonden te helen, ik vond terug hoop, levenslust zelfs. Ik was acht jaar oud toen ik kon ontsnappen uit de handen van milities die kinderen kidnapten om er soldaten van te maken. Ik had het geluk dat ik werd ‘verstopt’ in een klein dorp, ver van Goma. Velen hadden minder geluk: vrienden en vriendinnen, neven en nichten, en zovele andere kinderen en jongeren.

Nu - zo’n zestien jaar later - is er geen vooruitgang geboekt. Niets is veranderd. Mijn hart bloedt bij het zien hoe weinig belang er wordt gehecht aan het lot van armen, kindsoldaten en misbruikte vrouwen - allemaal slachtoffers die nog steeds worden uitgebuit in het teken van de oorlog in Kivu, een oorlog waar geen eind aan komt.

Een ster beschermt mij. Ik kon gedurende enkele jaren leven in nauw contact met het woud en de grond van mijn voorouders. Ik groeide op in harmonie met hun tradities en met de natuur. Ik heb het geleerd hoe belangrijk het is om in het moment te leven, om je instincten te volgen en te vertrouwen op je mentale kracht. Dit alles om mee te kunnen in een wereld die wordt gedomineerd door wrede economische spelregels: de Congolese realiteit waarin het leven van een kip meer waard is dan dat van een kind. Na die jaren van onderdompeling en rust keerde ik terug naar Goma, waar ik de weg terugvond naar de schoolbanken. Ook al ging ik vaak blootsvoets, ik liep met grote vastberadenheid. Samen met mijn broeders en andere vriend(inn)en uit mijn buurt richtte ik een beweging op: Ndoto (Swahili voor ‘droom’). Wij zijn een groep jonge dansers die de schending van de rechten van kinderen aanklagen. Wij verzetten ons tegen het inzetten van kinderen in het leger, waarbij ze ‘kadogo’ - ‘klein, onbelangrijk ding’ - worden genoemd en als levend schild worden gebruikt. Wij strijden voor het recht van elk kind om naar school te kunnen gaan."

- Lucas Katangila

Credits

Concept en choreografie Lucas Katangila | Muziek Pablo Mahiant | Licht Dean Peeraer

De Nieuwe Collectie

Deze voorstelling maakt deel uit van
de nieuwe collectie.

Ontdek meer

Please (don't) let me be (mis)understood
Podium Theater

Please (don't) let me be (mis)understood

Geert Belpaeme

do 26.01.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Baby
Podium Theater

Baby

Eleonore Van Godtsenhoven & Arne de Tremerie

do 9.02.23
Schouwburg Cc Strombeek
geannuleerd
Field of view
Podium Theater

Field of view

Kevin Trappeniers

za 18.02.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets