Ga verder naar de inhoud
vernissage myrthe
Expo Activiteiten

Vernissage: Girl lives in the village. Sculptress. If you must know.

Myrthe van der Mark

Data

vr 1.03.24 | 18u - 21u

Locatie

Studio S Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Extra

Performance 20:00-21:00
Schouwburg Cc Strombeek
(gratis/free/gratuit)

De Nederlandse kunstenaar Myrthe van der Mark (°1989, woont en werkt in Brussel) werkt op het snijvlak tussen beeldende kunst en performance.

De expo is het resultaat van een associatieve werkmethodiek die gestoeld is op intuïtie, DIY en trial-and-error. In een nieuwe ruimtelijke installatie en een reeks performances onderzoekt de kunstenaar het belang van alternatieve denkkaders en methodieken die anno 2024 vaak als gedateerd, pseudowetenschappelijk, bijgelovig of disfunctioneel beschouwd worden binnen het gangbare discours. Ze haalt hiervoor inspiratie uit onder meer de sociologie, mystiek, pedagogiek en psychoanalyse.

De installatie bestaat uit 37 geprinte kopieën van het boek die op uitnodiging van de kunstenaar persoonlijk werden bewerkt door verschillende individuen. De creaties zijn afkomstig van onder andere collega-kunstenaars, verzamelaars, galeristen, kinderen, familie, kennissen en muzikanten. De scenografie is geïnspireerd op het concept van een middeleeuwse loge en het Goetheanum, het antroposofische centrum van Rudolf Steiner. De choreografieën en bewegingen van George Ivanovitch Gurdjieff vormen het vertrekpunt voor de performances. Zij verkennen en evoceren, net zoals de tentoonstelling, psychische effecten zoals isolatie, introspectie of hypnose en de maatschappelijke relevantie vandaag.

vernissage myrthe

Ze verenigt verschillende media en disciplines in haar werk, met een focus op performance, sculptuur en video. Ze gebruikt acties en objecten om directe, persoonlijke associaties op te wekken en wil een specifieke context benadrukken. Tijdens haar interventies drukt ze zowel aanwezige als afwezige elementen uit, waarbij ze verschillende vormen van communicatie verkent en onderzoekt. Voor haar tentoonstelling in CC Strombeek neemt Van der Mark de beruchte publicatieThe Doors of Perception uit 1954 van de Brits-Amerikaanse auteur Aldous Huxley als vertrekpunt. Het boek beschrijft zijn ervaring met mescaline, het hoofdbestanddeel van de psychedelische peyote-cactus die al duizenden jaren wordt gebruikt bij de religieuze ceremoniën van de Amerikaanse indianen.

Performance

IT, IT IS USUAL TO ADD ROSE WHICH IS FOUR ROWS. IT IS USUAL TO ADD IT (2024)
Myrthe van der Mark & Joachim Badenhorst
Schouwburg Cc Strombeek, 20u-21u (gratis)

Op de vernissage van de tentoonstelling brengt Myrthe van der Mark in samenwerking met Joachim Badenhorst een live-performance in relatie tot een nieuwe video. De performance gaat zowel om de vergankelijkheid als de stevigheid van het leven. Het is de uitkomst van een persoonlijk onderzoek naar de symboliek van vlechten, de kleuren van rouw, geur, bloemstukken, architecturale kleding, accessoires, servies en kleine, gedetailleerde haarwerken. Geïnspireerd door de wereld van object en spraak, verweeft de kunstenaar het hedendaagse leven met elkaar alsof het een non-narratieve film is met eigen wetten. Het geheel doet zich voor als een landschap, een portret, een stilleven.

De performance IT, IT IS USUAL TO ADD ROSE WHICH IS FOUR ROWS. IT IS USUAL TO ADD IT (2024) werd oorspronkelijk ontwikkeld in opdracht van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (Amsterdam) en eerder dit jaar gepresenteerd in het kader van het festival Beyond the Black Box.

Sponsor banner expo koninkrijkdernederlanden r

Deze tentoonstelling wordt gerealiseerd met de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België.

Beeld: Domicile conjugal. Met dank aan de kunstenaar.

Ontdek meer

Extra Muros: Xavier Mary
Expo

Extra Muros: Xavier Mary

Oh my Buddha

zo 25.02.24 - zo 23.02.25
Prinsenbos Grimbergen
Meer info
Maëlle Dufour
Expo

Maëlle Dufour

in coproductie met Horst

do 23.05.24 - zo 8.09.24
Asiat Park
Meer info
UITGESTELD: Residentie: Katya Ev (ekaterina vasilyeva)
Expo

UITGESTELD: Residentie: Katya Ev (ekaterina vasilyeva)

Lactating Bodies

za 1.06.24 - zo 30.06.24
Jester Genk
Meer info