Ga verder naar de inhoud
Summer of Bart Lodewijks hero
Expo Andere

Summer of Photography | Bart Lodewijks

Data

zo 19.06.16 - wo 18.09.19 | 00u

Locatie

Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Bart Lodewijks werkt in de openbare ruimte met krijt. Hij tekent in de straat, op gevels van huizen en geraakt soms tot in de woonkamers van nieuwsgierigen. De tekeningen zijn abstract en gaan de dialoog aan met de architectuur/ruimte. Nadien blijft er van dit alles niets over, op uitzondering van de opgetekende verhalen en foto's. In en rond Cc Strombeek liep in 2015 een langdurig parcours met Bart Lodewijks. Voor Summer of Photography maakte hij monumentale tekeningen op de weidse daken van de culturele huizen BOZAR en Cc Strombeek. Wat overblijft zijn de foto's van Dirk Pauwels. Gedrukt op billboardformaat worden zij gepresenteerd als een forse herinnering aan een intense artistieke interventie. De billboardpresentatie wordt vergezeld door twee prentkaarten en de film van Griet Teck. Op de muur in de tentoonstellingsruimte van Bozar brengt de kunstenaar een muurtekening aan.

Met de steun van Canon.

Over Bart Lodewijks

Bart Lodewijks werkte onder meer met het S.M.A.K. in Gent (Moscou-­‐Bernadette, 2008-­‐2010; TRACK, 2012); Capacete, Rio de Janeiro (Mondriaan Fonds 2010, 2013); The Model, Sligo, Ierland (2012-­2014) en Whitechapel Gallery, Londen (2014). Ook werkte hij de afgelopen jaren in opdracht van de Vlaamse steden Ronse, Genk, Gent en Strombeek. In 2014 schreef hij het essay Heimwee naar Krijt in het kader van de essayreeks van het Mondriaan Fonds (Nederland). Andere publicaties over zijn projecten komen tot stand in samenwerking met Roma Publications in Amsterdam (o.a. Onvergetelijke buurt, 2010, Het schiereiland van Vlaanderen, 2012, Genk Drawings 2016, Sligo Drawings 2016, Rio de Janeiro Drawings 2016).

Over Summer of Photography

Om de twee jaar organiseert BOZAR samen met een 30-tal partnerinstellingen de Summer of Photography, een internationale biënnale voor fotografie en aanverwante media. Doorheen een gevarieerd tentoonstellingsparcours bieden curatoren, fotografen en aanverwante specialisten hun visie. Op deze manier creëert de Summer of Photography op diverse locaties in Brussel een levendig forum voor kenners, liefhebbers en een breder publiek met interesse voor fotografie. Door het bundelen van krachten met artistieke partners vergroot deze biënnale de internationale reputatie van de Belgische fotografiewereld.

Het centrale thema van de zesde editie van de fotografiebiennale Summer of Photography is Urban Vibes en zoomt in op de relatie tussen mens en ruimte. Hoe leven we vandaag in de globale en virtuele wereld samen in de stad en welke cruciale rol speelt de openbare ruimte daarin?

De centrale tentoonstellingen van het festival vinden naar goede gewoonte plaats in het Paleis voor Schone Kunsten. Deze editie heeft twee hoofdtentoonstellingen. open spaces | secret places. Works from the SAMMLUNG VERBUND, Vienna verzamelt werk van 27 hedendaagse kunstenaars zoals Francis Alÿs, Eleanor Antin, Gordon Matta-Clark, Bernd en Hilla Becher, Joachim Koester, Louise Lawler en Jeff Wall. Ze zoomen via foto’s, installaties en films in op de relatie tussen mens en ruimte. De tentoonstelling Dey your Lane! Lagos Variations werpt met foto’s en video’s van 24 hedendaagse kunstenaars een nieuwe blik op het dagelijkse leven in de explosief gegroeide Nigeriaanse megastad Lagos.

Geïnspireerd door de centrale thematiek, stellen ook de partners diverse tentoonstellingen voor. Zo stippelt zich door Brussel een parcours uit, dat via diverse invalshoeken het thema benadert.

Partners: · A+ Architecture in Belgium · Alliance Française de Bruxelles-Europe · Arsenal Gallery · Art et Marges · Balassi Institute · Botanique · BOZAR · BRASS · Centre Culturel Jacques Franck · CINEMATEK · Contretype · CrossTalks · Cultuurcentrum Strombeek-Grimbergen · Czech Centre · De Markten · Drdova Gallery · Galerie Daniel Templon, Paris and Brussels · Goethe-Institut Brüssels · Istituto Italiano di Cultura di Bruxelles · Mexican Embassy · Musée Royal d’Afrique Centrale – Koninklijk Museum voor Midden-Afrika · MAXXI - National Museum of 21st Century Arts, Rome · Polish Institute · SAMMLUNG VERBUND, Vienna · Slovak Embassy · Sluitertijd · The Word · VUB · Wiels · Zsofia Faur Gallery.

Associated partners: ADAM, Librairie Quartiers Latins, Koninklijke Musea van Schone Kunsten in België, Wiels.
Sponsors : Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Visit Brussels, ABN-AMRO, NIKON, Milo-Profi

www.summerofphotography.be

Ontdek meer

Under a Cloud: Michel François & Douglas Eynon
Expo

Under a Cloud: Michel François & Douglas Eynon

zo 10.10.21 - zo 5.02.23
Prinsenbos Grimbergen
Meer info
RR088 placeholder
Expo

Rachel Rose

Cave of Time

vr 14.10.22 - wo 14.12.22
Exporuimte / Kabinet Cc Strombeek
Meer info
Performing Objects
Expo

Performing Objects

vr 14.10.22 - wo 14.12.22
Studio S Cc Strombeek
Meer info