Sam Durant: Proposal for Nonaligned Monuments
Free Movement
Data
Locatie
Exporuimte Cc StrombeekGemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever
Inleiding
Doorlopende publieke opening op:
- vr 19.03 (11u – 22u)
- za 20.03 (11u – 18u)
- zo 21.03 (11u – 18u)
Extra
De tentoonstelling is gratis te bezoeken, maar online reservatie is noodzakelijk.
Openingsuren
“Dit project introduceert het concept van bewegingsvrijheid in een tijd waarin Europa worstelt met migratie uit zijn voormalige koloniën als gevolg van oorlog, economische ontbering en klimaatverandering. Het maakt ook een twintigste-eeuws sociaal-politiek idee van internationale samenwerking zichtbaar (...).” - Sam Durant
Cc Strombeek is verheugd om het nieuwe tentoonstellingsproject Proposal for Non-Aligned Monuments, Free Movement van de Amerikaanse, in Berlijn wonende kunstenaar Sam Durant (geb. 1961) aan te kondigen. Durant brak in de jaren '90 internationaal door met uitgesproken politiek en sociaal-geëngageerd werk. Uitgebreid onderzoek ligt aan de basis van zijn opzwepende dialoog met tumultueuze of vergeten gebeurtenissen uit het verleden die een nieuw licht werpen op de huidige sociale, politieke of culturele dynamiek.

De interactieve installatie Proposal for Non-Aligned Monuments, Free Movement (PNMFM) vormt het hart van de tentoonstelling. Ze is gewijd aan de Beweging van Niet-Gebonden Landen of de Non-Aligned Movement die ontstond in 1961 onder impuls van Egypte, Ghana, Joegoslavië, Indonesië en India. De beweging verenigde de landen die zich niet gebonden voelden aan de twee toenmalige machtsblokken tijdens de Koude Oorlog. De Afro-Aziatische groepering die grotendeels bestond uit ontwikkelingslanden sprak zich scherp uit tegen alle vormen van kolonialisme en imperialisme. De NAM fungeert op heden als een internationaal forum en bestaat uit 120 landen, die samen meer dan de helft van de wereldbevolking omspannen, en fungeert tot vandaag als een internationaal forum om gemeenschappelijke belangen te bespreken.
De installatie PNMFM is de meest recente uit de reeks Proposals for Monuments, een serie werken die Durant begon in 1999. Op een moment waarin de wereld zich in volle beweging bevindt, onthult Durant een nieuwe blik op het heden en opent tegelijkertijd mogelijkheden voor de toekomst. PNMFM verschijnt hier als een model en beklemtoont de rol van de verbeelding en bewegingsvrijheid. Het werk speelt in op de huidige behoefte aan nieuwe concepten, initiatieven en alternatieve wereldvisies.
'Another World is Possible', een slogan die de buitengevel van Cc Strombeek doorheen de tentoonstelling verlicht, reflecteert deze genereuze verkenning van de status quo.

De innemende video Trope, samengesteld uit persoonlijk archiefmateriaal van de kunstenaar, toont een scala aan iconoclastische acties over de grenzen heen van naties, culturen en tijdsperioden. Samen met een reeks nieuwe collages, illustreert de video Durants voortdurende interesse in monumenten en gedenktekens en hun precaire symbolische status in relatie tot maatschappelijke veranderingen. In een context van maatschappelijke polarisatie, religieus extremisme en desinformatie, introduceert Proposal for Non-Aligned Monuments, Free Movement een dosis humaniteit en nodigt de bezoeker uit tot (her)ontdekking en solidariteit.
Meer over PNMFM
Durants interesse in monumenten begon met Proposal for Monument at Altamont Raceway, Tracy, CA (1999): een verwijzing naar het wrede einde van het beruchte gratis concert en misschien wel het einde van een tijdperk van onrust.
In 2017 waren er protesten tegen wat misschien wel Durants meest controversiële openbare sculptuur was, Scaffold (eerste versie 2012). Het werk werd ceremonieel begraven door leden van de Dakota-gemeenschap na de installatie in de Minnesota Sculpture Garden in Walker Arts Center. In de nasleep van de verwijdering van zijn publieke sculptuur, ontstond de reeks Proposals for Monuments, een reeks werken rond iconoclasme en gebaseerd op persoonlijk onderzoek van de kunstenaar naar de kracht van symbolen.
De installatie Proposal for Non-Aligned Monuments, Free Movement (PNMFM) (2020) maakte deel uit van de groepstentoonstelling 'Mythologies - The Beginning and End of Civilizations' in ARoS, Aarhus, Denemarken.
Meer over Sam Durant
Sam Durant (geb. 1961, Seattle, leeft in Berlijn) nam deel aan talrijke internationale solotentoonstellingen en biënnales, waaronder Documenta (13), de Yokohama Triennial, de Biënnales van Venetië, Sydney, Busan, Liverpool, Panama en Whitney, en zijn werk maakt deel uit van publieke collecties wereldwijd. Durant wordt vertegenwoordigd door Blum & Poe (Los Angeles, New York, Tokyo) en Paula Cooper Gallery (New York).
en français / in English
Ontdek meer

Mark Verstockt - Sculptuur (1975)
Permanente collectie

Willy De Sauter - 2x5+ (2004)
Permanente collectie
