Ga verder naar de inhoud
Katz niño
Expo

Double Bill: Leandro Katz

Inside Out | Film

Data

vr 23.04 - vr 30.04.21

Locatie

Online

Naar aanleiding van zijn solotentoonstelling in Cc Strombeek selecteerde Sam Durant twee kortfilms van Leandro Katz (Buenos Aires, 1938) voor het Inside Out-filmprogramma i.s.m. Argos.

Leandro Katz is een Amerikaans-Argentijns beeldend kunstenaar, schrijver-dichter en filmmaker. Zijn werk neemt vaak de vorm aan van langdurige projecten gebaseerd op historisch en antropologisch onderzoek. Voorbeelden zijn The Catherwood Project, een fotografische reconstructie van de expedities van John Lloyd Stephens en Frederick Catherwood van de Maya sites in Centraal-Amerika en Mexico; The Day You’ll Love Me, een meditatie over Ernesto ‘Che’ Guevara’s arrestatie en executie in Bolivia in 1967; en Vortex, een 22 jaar durend onderzoek over de sociale en literaire geschiedenis van de rubberindustrie in regio van de Putumayorivier, één van de zijrivieren van de Amazone.

Paradox

De koloniale voetafdruk in Centraal- en Zuid-Amerika is één van de centrale thema’s in Katz’ werk en vormt ook de insteek van de documentaire kortfilm Paradox uit 2001. Hierin portretteert Katz de bananenindustrie in de onmiddellijke omgeving van de archeologische site Quirigue in Guatemala. Katz schetst een indringend beeld van de krampachtig bezige loonslaven die het onmiddellijke slachtoffer zijn van een transnationale wereldeconomie. De confrontatie tussen de hoogstaande precolumbiaanse Mayacultuur en de sombere realiteit van vandaag maakt van Paradox een uitdrukkelijk manifest over één van de belangrijkste paradoxen van het Latijns-Amerikaanse continent: de overvloedige natuurlijke hulpbronnen brachten de regio vaker politieke instabiliteit, armoede, uitbuiting en tirannie dan welvaart of stabiliteit.

The Visit

Naast documentaire films maakte Katz sinds het midden van de jaren ’70 ook verschillende experimentele narratieve films. De metafysische, absurdistische thriller The Visit uit 1986 vertelt het verhaal van een achtervolging tussen twee personages, zonder dat de kijker deelgenoot wordt van het plot. Door de afwijkende narratieve gevoeligheid, de nadruk op de dramatiek van het moment en het voelbare plezier in onverklaarbare situaties illustreert The Visit Katz’ levenslange interesse in de semiotiek. De dialectiek tussen kijken en lezen, realiteit en representatie, waarneming en betekenis vormt het uitgangspunt voor inmiddels bijna 50 jaar denken over en in film.

Deze online filmscreening wordt georganiseerd in samenwerking met Argos, centrum voor audiovisuele kunsten. De film zal ter beschikking worden gesteld via hun website van 23 april (9u) tot 30 april (9u).

Ontdek meer

Mark Verstockt - Sculptuur (1975)
Expo

Mark Verstockt - Sculptuur (1975)

Permanente collectie

za 9.01.21 - za 31.12.22
Cc Strombeek
Meer over de expo
Willy De Sauter - 2x5+ (2004)
Expo

Willy De Sauter - 2x5+ (2004)

Permanente collectie

do 21.01.21 - za 31.12.22
Bibliotheek Strombeek-Bever
Meer over de expo
ROA
Expo

ROA

Permanente collectie

ma 25.01.21 - za 31.12.22
Cc Strombeek
Meer over de expo