Ga verder naar de inhoud
Four Flags hero
Expo Andere

Four Flags

Data

do 30.04.20 - vr 31.07.20 | 00u

Locatie

Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Four Flags is een tijdelijk project om tijdens deze periode van gesloten deuren kunstenaars te ondersteunen en kunst in de openbare ruimte onder de aandacht te brengen. Het doel van Four Flags is om fysiek kunst te laten zien op een moment dat de focus ligt op virtuele kunstbeleving. Als de bezoekers niet binnen kunnen, dan komt de kunst naar buiten. Het is een initiatief van Julia Mullié en Nick Terra uit Amsterdam. Het idee ontstond toen ze op de vensterbank van hun huis in Amsterdam van de zon genoten en hun oog viel op de vlaggenhouders aan hun voorgevel. Ze besloten 30 kunstenaars uit te nodigen om een vlag te ontwerpen. Four Flags werd op 15 april in Amsterdam gelanceerd. Wekelijks worden twee nieuwe vlaggen aan het publiek geïntroduceerd. Als verrassingseffect worden de deelnemende kunstenaars pas bekend gemaakt wanneer hun vlag wordt opgehangen. De eerste vijf vlaggen zijn van Evelyn Taocheng Wang, Ola Vasiljeva, Das Institut (Kerstin Brätsch & Adele Röder), Kasper Bosmans en Juliette Blightman.

Four Flags komt naar België
Op initiatief van verzamelaar Siska Bulkens en curator Louis-Philippe Van Eeckhoutte zullen de vlaggen de komende weken reizen langs een reeks van non-profits in België. Zo zullen de vlaggen vanaf 30 april te zien zijn bij Netwerk Aalst, Aalst; Be-Part, Waregem; Kunsthal, Gent; AAIR, Antwerpen; CIAP, Genk; KIOSK, Gent; La Loge, Brussel en CC Strombeek, Grimbergen. "We hopen zo de kunstbeleving terug naar de essentie te brengen, het hiaat in de digitale kunstbeleving te dichten, kunstliefhebbers te prikkelen en de aandacht voor non-profits in de actualiteit te houden. De samenwerking tussen de initiatiefnemers, de kunstenaars, de non-profits, de curatoren en verzamelaars materialiseert ook een gevoel van collectiviteit voor nu en de toekomst."

Praktisch
Van 30 april tot 31 juli 2020 wekelijks nieuwe vlaggen bij:

Social Media
Four Flags kan online gevolgd worden via de instagram account @fourflags2020.

Four Flags 1259 1

Ola Vasiljeva (1981, Letland) woont en werkt in Den Haag, Nederland. Ola Vasiljeva maakt vaak dubbelzinnige, absurde, verstrooide installaties en composities, waarbij de opstelling van de objecten een gechoreografeerde dialoog op gang brengt.

Four Flags 1357

Kasper Bosmans (1990, België) woont en werkt in Brussel, België. In zijn werk onderzoekt hij geschiedenissen van tradities en objecten die nieuwe verhalen creëren om een kritische blik te werpen op culturele en politieke relikwieën.

Four Flags Insitut

DAS INSTITUT ( Kerstin Brätsch en Adèele Röder) en Philippe Guffler. Het collectief DAS INSTITUT werd in 2007 opgericht door Kerstin Brätsch (1979, Duitsland) en Adele Röder (1980, Duitsland). DAS INSTITUT integreert strategieën van marketing en branding in de schilderkunst. Het roept vragen op over de autoriteit van de kunst in tijden van globalisering of over de eindeloze reproduceerbaarheid van beelden.

Philipp Gufler (1989, Duitsland) woont en werkt in Amsterdam, Nederland. Philipp Gufler werkt met performance, tekst, video-installatie, kunstenaarsboeken en zeefdrukken. In zijn onderzoek naar seksuele politiek, genderidentiteit en gezelligheid praat hij met hedendaagse getuigen en zoekt hij naar onverwachte bronnen.

Four Flags 1798

Juliette Blightman (1980, UK) woont en werkt in Farnham, UK. Juliette Blightmans engagement is gebaseerd op observaties van de realiteit die haar dagelijks omringt. Haar tekeningen brengen zowel de eenzaamheid van de huiselijke omgeving in kaart als een verslag van de plaatsen waar ze is geweest en de mensen die ze kent.

Four Flags 1797

Rodrigo Hernandez (1983, Mexico) woont en werkt in Mexico City, Mexico en Lissabon, Portugal. Rodrigo Hernandez werkt vooral met klassieke artistieke media en technieken, waaronder tekenen, beeldhouwen en schilderen. Hij is geïnteresseerd in de constitutieve beweging van kunst en beeldmaken, van Meso-Amerikaanse iconografie tot hedendaagse kunst. Hij put uit een aantal esthetische referenties, die variëren van de klassieke Japanse prentkunst tot de mode, en het Europese modernisme, onder andere om een zeer persoonlijke formele woordenschat te ontwikkelen.

Four Flags 1840

André Parente (1987, Brazilië) woont en werkt in Rio de Janeiro, Brazilië. Het werk van André Parente plaatst de kijker vaak bij de afgrond, of ernaast, door complexe dimensies van het zichtbare te engageren, zoals die inherent zijn aan stereoscopie, parallaxvisie, anamorfose, fractale geometrie en topologie.

Four Flags 1816

Evelyn Taocheng Wang (1981, China) woont en werkt in Rotterdam, Nederland. Evelyn Taocheng Wang roept vragen op over identiteit en hoe tijd en ruimte deze kunnen veranderen. Autobiografische ervaringen worden gecombineerd met denkbeeldige uitvindingen waarvoor ze vaak teruggrijpt naar verhalen uit de Chinese literatuur en filosofie, Westerse schrijvers of verhalen van haar vrienden en kennissen.

Four Flags 1832

Anna-Sophie Berger (1989, Oostenrijk) leeft en werkt in New York, VS and Wenen, Oostenrijk. In haar werk verkent Anna-Sophie Berger de grenzen van disciplines om individuele motivaties en gevoelens kritisch te benaderen. Ze is geïnteresseerd in de spanning tussen de fysieke werkelijkheid, de zintuiglijke behoeften van een sociaal wezen en een steeds digitalere perceptie van het leven.

Four Flags 20200610 wa0003

Raquel van Haver (1989, Colombia) woont en werkt in Amsterdam, Nederland. Raquel Van Haver noemt haar werk 'luide' schilderijen die mensen aan de rand van de samenleving op een sympathieke manier in beeld brengen. Haar werk verkent ras en identiteit en put uit Afrikaanse, westerse, Caribische en Latijns-Amerikaanse culturen binnen haar gemeenschap in het zuidoosten van Amsterdam, Nederland.

Ana Mazzei (1980, Brazilië) woont en werkt in São Paulo, Brazilië. De werken van Ana Mazzei lijken op denkbeeldige scenario's en groeperingen van rekwisieten, vaak met objecten die zijn verschoven t.o.v. hun typische functie. Deze presentaties hebben een theatrale kwaliteit en suggereren een rituele ceremonie in een diorama dat de toeschouwer uitnodigt als performer. De objecten en sculpturen worden begrepen in relatie tot het lichaam en reflecteren over hoe we ons organiseren en oriënteren in de ruimte.

Maria Roosen (1957, Nederland) woont en werkt in Arnhem, Nederland. Maria Roosen verkent vormen in glas en aquarellen, beide gestolde beweging en drager van een vloeiende vorm. Met haar ronde, vriendelijke en uitnodigende vormen geeft ze uitdrukking aan thema's als lichamelijkheid, sensualiteit en identiteit. Ze noemt zichzelf "een kunstenaar met groene vingers" en haar werken zijn vaak voorzien van beelden die verwijzen naar zowel plantaardige als menselijke organen, vaak in samenhang.

Four Flags 15juni2020 2

Luiza Crosman (1987, Brazilië) woont en werkt in São Paulo, Brazilië. Het werk van Luiza Crosman, dat concepten uit hedendaags design en mediatheorie ontleent, is speculatief van aard en onderzoekt door middel van tekeningen, installaties, theorie, onderwijs en operationele strategische interventies de concepten van hyperstitie - mogelijkheid van een cultural fiction turn reality en - megastructuren - de planetaire schaalcompositie van infrastructuren.

Four Flags 15juni2020 3

Dora Budor (1984, Kroatië) woont en werkt in New York, USA. Het werk van Dara Budor herinnert aan momenten van filmische ervaring door zijn sfeervolle scenografieën. Ze verkent de geschiedenis van de cinema en de architectuur, om zo concepten van realiteit en fictie samen te voegen. Haar werken bevatten vaak gebruikte filmische rekwisieten, speciale effecten en resten van utopische architectuur.

Four Flags 15juni2020

Jenniffer Tee (1973, Nederland) woont en werkt in Amsterdam, Nederland. Jenniffer Tee verkent verschillende vormen van utopische levensconcepten en hun potentieel om een nieuwe, mooiere en meer spirituele wereld te creëren. Met haar werk moedigt ze de contemplatie van de fragiele verbindingen van het leven aan en roept ze spirituele sferen op met actieve materiële experimenten.

Four Flags 15juni2020 1

Bruno Baptistelli (1985, Brazilië) woont en werkt in Boedapest, Hongarije. In zijn praktijk beweegt Baptistelli heen en weer van picturale interventie naar de openbare ruimte van de straat en de reorganisatie van gevonden materialen. Deze toevallige ontmoeting met rommel en afval is voor Baptistelli het aangrijpingspunt voor het bouwen van verschillende verhalen met een "environmental approach" door middel van toe-eigening.

Four Flags 25062020

Willem de Rooij (1969, Nederland) woont en werkt in Berlijn, Duitsland. Het werk van Willem de Rooij wordt bepaald door de selectie en combinatie van beelden in verschillende media. Het wordt verrijkt met abstracte begrippen als oppositie, contrast, transitie en nuancering en probeert de conventies van presentatie en representatie te analyseren.

Cemfreio is in 2016 opgericht door Victor Apolinario. Cemfreio wordt gefinancierd op eenvoudige pijlers zoals genderneutraliteit, comfortabele en gedeconstrueerde streetwear.

Daniel de Paula (1987, USA) woont en werkt in São Paulo, Brazilië en Amsterdam, Nederland. Het werk van Daniel de Paula wil reflecteren op de productie van de ruimte als reproductie van machtdynamieken. Hij wil op een kritische manier de politieke, sociale, economische, historische en bureaucratische structuren die plaatsen en relaties vormgeven, blootleggen. Zijn praktijk wordt doorkruist door begrippen als geografie, geologie, architectuur en stedenbouw, die zijn interesse onthult voor het begrijpen van de complexe sociale vorm die in de materialiteit verborgen ligt.

Adriano Amaral (1982, Brazilië) woont en werkt in Amsterdam, Nederland en Lissabon, Portugal. De materialen en objecten in het werk van Adriano Amaral vormen zeldzame combinaties die een hiërarchische logica ontkennen en die de architecturale ruimtes decontextualiseren door de fysieke aanwezigheid van de toeschouwer. Hij ontwikkelt een alchemistisch artistiek proces, waarbij hij gebruik maakt van synthetische en organische materialen, naast video, licht en geluid.

Four Flags 2020 07 02

Sonnia Yepez (1992, Colombia) woont en werkt in Bogota, Colombia. Sonnia Yepez maakt gebruik van apparaten die deel uitmaken van ons dagelijks leven en die ze van haar functie ontdoet om ze te voorzien van een eigen taal. Dit veroorzaakt een bijzondere inbreuk op de werkelijkheid, waarbij de simulatie nieuwe ervaringen en situaties faciliteert. Dit verandert de zintuiglijke relatie wat op zijn beurt een nieuw perspectief genereert op waarheid en onwaarheid.

Four Flags 2020 07 02 15h12m

Aline Motta (1974, Brazilië) woont en werkt in São Paulo, Brazilië. Aline Motta combineert verschillende technieken en artistieke praktijken, waarbij fotografie, video, installatie, performance, geluidskunst, collage, drukwerk en textielmaterialen worden gemengd. Haar onderzoek probeert andere lichamelijklijkheden te onthullen, betekenis te creëren, herinneringen te herframen en andere vormen van bestaan uit te werken.

Four Flags 2020 07 02 15h12m55s

Tenant of Culture (1990, Nederland) woont en werkt in Londen, VK. Met draagbare kledingstukken, van schoenen en t-shirts tot voetballen, bouwt Tenant of Culture meerlagige textielinstallaties die een onconventionele kijk op cultuur hebben.

Four Flags 2020 07 02 15h13m32s

Pontogor (1981,Brazilië) woont en werkt in Rio de Janeiro, Brazilië. Pontogor richt zich op het ruis en de slijtage in beeld en geluid, met aandacht voor fouten en toeval. Zijn creatieve proces is gepland vanuit een zoektocht naar zintuiglijke oplossingen om filosofische problemen over ruimte en tijd vorm te geven.

Four Flags 10juli 2

Laure Prouvost (1978, Frankrijk) woont en werkt in Londen, VK, en Antwerpen, België. Het werk van Laure Prouvost wordt gekenmerkt door rijkgeschakeerde verhalen en surreële ervaringen. Haar desoriënterende narratieven verleiden de bezoeker om volledig opgenomen te worden in een verhaal. Een onconventionele omgang met beeld, tekst, montage, cinematografische technieken bepalen haar eigenzinnige visuele taal die de dialoog aangaat met de kunstgeschiedenis en literatuur.

Four Flags 10juli 3

Job Koelewijn (Nederland, 1962) woont en werkt in Amsterdam. Job Koelewijn is een conceptuele kunstenaar die interventies maakt in de bestaande realiteit met als doel de ervaring van een plek of van een moment te versterken. Zijn werk spreekt verschillende zintuigen aan: behalve kijken, wordt ook regelmatig beroep gedaan op onze geur en ons gehoor.

Four Flags 10juli 4

Colectivo Maski werd opgericht in 2005 in Columbia door Juan David Laserna, Camilo Ordonez Robayo en Jairo Suarez. Colectivo Maski is een collectief creatieplatform voor artistieke projecten gebaseerd op veldwerk en documentair onderzoek, in het bijzonder in relatie tot moderne architectuur, geschiedenis en de stad. Zij focussen zich op architecturale fenomen die ons helpen begrijpen hoe de staf gevormd wordt door economische processen en progressieve ideologieën.

Four Flags 10juli 1

Vedran Kopljar (1991, Kroatië) woont en werkt in Antwerpen, België. Vedran Kopljar is geïnteresseerd in de noties van het innerlijke bestaan, van zintuigelijke ruimtes en veilige binneruimtes waar duimzuigers (of eender wie) zich goed kan voelen.

Four Flags Week1707c

Magali Reus (1981, Nederland) woont en werkt in Londen, UK. Magali Reus maakt sculpturale vormen, vaak in series. Haar werken suggereren op subtiele wijze bekende machines of apparaten waarvan de functie en identiteit opzettelijk dubbelzinnig blijft.

Kelly Akashi (1983, USA) woont en werkt in Los Angeles, USA. Materiële tactiliteit, haar mogelijkheden, beperkingen en transformatie vormen de kern van Kelly Akashi’s artistieke praktijk. Ze studeerde analoge fotografie en dat is voelbaar in haar sculpturaal werk dat gevoed wordt door klassieke processen en de materialiteit van het document. Akashi werkt in verschillende media, zoals was, brons, vuur, glas, silicone, koper en touw, en onderzoekt de capaciteit en grenzen van deze elementen en test hun vermogen om door middel hiervan conventionele vormconcepten te construeren of uit te dagen.

Iñaki Chavarri
(1982, Spanje) woont en werkt in Bogota, Colombia. Het werk van Iñaki Chavarri is verbonden met het idee van het korte circuit, zowel in de zin van een ontwricht systeem als van een mentale stoornis. Zijn interesse is recent verschoven naar de kwetsbaarheid van de menselijke soort en van onze kennissystemen. Dit manifesteert zich in tekeningen en installaties die het resultaat zijn van een affectieve negotiatie met de omgeving.

Mika Horibuchi
(1991, USA) woont en werkt in Chicago, USA. Mika Horibuchi is geïnteresseerd in het misleiden en verstoren van de waarneming. Ze maakt gebruik van technieken uit de kunstgeschiedenis én de psychologie, zoals hyperrealisme en trompe l'oeil, waarbij een beeld tot in het detail zo levensecht wordt weergegeven dat het driedimensionaal lijkt, waarmee ze de grens tussen waarheid en bedrog bewandelt.

Four Flags Week2407c

Maria Isabel Rueda (1972, Colombia) woont en werkt in Puerto, Colombia. Maria Isabel Rueda onderzoekt, via tekenkunst, video, fotografie, publicaties en installaties, momenten waarop de realiteit zich ontvouwt en haar onverwachte rijkdom toont.

Daniel Salamanca (1983, Colombia) woont en werkt in Bogota, Colombia. Het werk van Daniel Salamanca komt voort uit een constante nieuwsgierigheid om cognitieve processen te begrijpen. Elk project is op zichzelf een manier om de kracht te visualiseren en te materialiseren waarmee informatie wordt gekozen, vergeleken, georganiseerd, gestructureerd, gesystematiseerd. Hij stelt kritische vragen over o.a. het bestaan, sociale relaties, spelen, reizen, tijdsperceptie en de constructie van taal en communicatie. Hoewel deze bekommernissen verschillende vormen aannemen, gaan ze meestal door een filter van picturaal, grafische, narratief en pedagogische denken – dit beschouwt hij zelf als zijn belangrijkste doelstelling.

Nicolas Consuegra (1976, Colombia) woonnt en werkt in Bogota, Colombia. Nicolas Consuegra maakt gebruik va dagdagelijkse elementen waarmee hij vraagstukken onderzoekt omtrent ruimte en de correlatie tussen het functionele en het niet-functionele van de visuele perceptie.

Evelyn Taocheng Wang (1981, China) woont en werkt in Rotterdam, Nederland. Evelyn Taocheng Wang roept vragen op over identiteit en hoe tijd en ruimte deze kunnen veranderen. Autobiografische ervaringen worden gecombineerd met het imaginaire. Hiervoor grijpt ze vaak terug naar verhalen uit de Chinese literatuur en filosofie, westerse schrijvers of verhalen van vrienden en kennissen.

Ontdek meer

Tschabalala Self
Expo

Tschabalala Self

Feed Me, Kiss Me, Need Me

vr 20.10.23 - zo 4.02.24
Exporuimte / Kabinet Cc Strombeek
Meer info