Ga verder naar de inhoud
De Wand Ali Sabri hero
Expo Andere

De Wand | Ali Sabri

Data

za 24.09.16 - di 31.01.17 | 00u

Locatie

Foyer Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Ali Sabri (1994), Babylon, Irak - verblijft sedert september 2015 in ons land.

Ali Sabri afkomstig uit Babylon (Irak) woont nu al een tijd ‘officieel’ bij ‘ons’. Hij schilderde een monumentale wandschildering als een hommage aan zijn iconische heimat en geboortestad.

Tegen een lichtblauwe hemel/achtergrond zijn drie belangrijke monumenten te zien die zijn erkend als Unesco-werelderfgoed. Ali Sabri beschouwt deze picturale realisatie als een herinnering aan zijn jeugd, als een herinnering aan zijn beproefde land.

Op zijn kundig geschilderde muur zijn er drie goed in de kunstgeschiedenis bekende monumenten te zien. De 9e eeuwse Moskee Samarra met het riante minaret: de befaamde in 1876 ontdekte “Leeuw van Babylon” uit graniet als enig ‘overlevend’ beeld uit het tot de verbeelding sprekende Babylon en de blauwe poort “Ishtar”, die vandaag heropgebouwd te zien is in het Pergamon Museum in Berlijn.

Op die manier verbindt Ali Sabri zijn persoonlijke herinneringen aan een ‘cultuur-toeristisch’ beeld van zijn stad en wordt de mise-en-scène ervan in zijn schildering als een ideaal droombeeld van de uit noodzaak verhuisde kunstenaar die terug-blikt op zijn verre “thuis”.

Ontdek meer

Under a Cloud: Michel François & Douglas Eynon
Expo

Under a Cloud: Michel François & Douglas Eynon

zo 10.10.21 - zo 5.02.23
Prinsenbos Grimbergen
Meer info
RR088 placeholder
Expo

Rachel Rose

Cave of Time

vr 14.10.22 - wo 14.12.22
Exporuimte / Kabinet Cc Strombeek
Meer info
Performing Objects
Expo

Performing Objects

vr 14.10.22 - wo 14.12.22
Studio S Cc Strombeek
Meer info