Ga verder naar de inhoud
Anouk De Clercq exporuimte hero
Expo Hoofdexpo

Anouk De Clercq

Here it comes, the future

Data

02 okt 2020 - 31 jan 2021

Locatie

Exporuimte Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Extra

Reserveren is nodig, maar kan ter plaatse indien de capaciteit het toelaat.

Openingstijden: di-zo: 11-17u

Beeldend kunstenaar Anouk De Clercq (1971) onderzoekt het potentieel van audiovisuele media om ‘werelden’ te creëren. Ze is geïnteresseerd in wat ‘achter de realiteit’ ligt, tussen het zichtbare en het imaginaire.

Monumentale videoprojecties

Reeds in 2003 was Anouk De Clercq te gast in Cc Strombeek als (jonge) pionierende kunstenares. Haar onderzoek breidde zich mettertijd uit tot de recente monumentale videoprojecties waarin exact geregisseerde stilstand een tijd van betekenis genereert.

Recent werk

In Cc Strombeek presenteert zij in het najaar van 2020 - in een nooit eerder geziene scenografie - twee recente videowerken. ‘Helga Humming’ (2019) schitterde vorig jaar in BOZAR als een machtig beeld van een vrouw die in een eenzame, denkbeeldige dialoog trad met de personages van de 16de-eeuwse wandtapijten van Barend van Orley. ‘One’ (2020) is een protestlied waarin de fierheid van de actrice een niet mis te verstaan appel op ons gemoed doet en op ons gevoel van witte superioriteit.

Maatschappelijke zeggingskracht

Het werk van Anouk De Clercq is en blijft vandaag onderbelicht. Haar werk koppelt overdacht cultuurhistorisch onderzoek aan de mogelijkheden van de nieuwe media in een poging om kunst te produceren met niet alleen esthetische, maar ook maatschappelijke zeggingskracht.

Catalogus Here it comes, the future

Bij de tentoonstelling hoort ook een catalogus, een uitgave van MER. en Borgerhoff & Lamberigts, onder redactie van Lieze Eneman en Luk Lambrecht, met bijdragen van Dominique De Groen, Saskia De Coster and Pascale Obolo. In deze video leest Saskia De Coster een fragment uit de catalogus voor.

De catalogus is verkrijgbaar aan ons onthaal. Je kan hem ook online kopen bij Borgerhoff & Lamberigts.

Exhibition Design / tentoonstellingsontwerp: Vsevolod Kovalevskij | sound scenography / klankscenografie: Johan Vandermaelen | production coördinator / productiecoördinator: Robin Boone, Helix | curators / curatoren: Luk Lambrecht & Lieze Eneman

Ontdek meer

Extra Muros: Xavier Mary
Expo

Extra Muros: Xavier Mary

Oh my Buddha

zo 25.02.24 - zo 23.02.25
Prinsenbos Grimbergen
Meer info
Louisa Gagliardi
Expo

Louisa Gagliardi

Deep Breaths

vr 1.03.24 - za 18.05.24
Exporuimte / Kabinet Cc Strombeek
Meer info
Myrthe van der Mark
Expo

Myrthe van der Mark

Girl lives in the village. Sculptress. If you must know.

vr 1.03.24 - za 18.05.24
Studio S Cc Strombeek
Meer info