Ga verder naar de inhoud
Ratas del viejo mundo LR Bram Ollieuz
Podium Klassiek

Ratas del viejo Mundo

Corps Secret / Demon

Data

do 26.01.23 | 20u30
tickets

Locatie

Abdijkerk Grimbergen
Kerkplein 1
1850 Grimbergen

Tickets

€18 Basisprijs
€17 65+
€10 -21/dagstudent
€15 Vriendenprijs
€5 Concertpas

Deze zelfverklaarde 'ratten van de oude wereld' zoeken binnen de vroege muziek naar onderwerpen die van de makers mensen maakt. Hier gaan ze aan de slag met werk van Hugo Van der Goes en tijdgenoten. Over de eerste gedocumenteerde casus van muziektherapie in het Zoniënwoud in Corps Secret en over de lichtheid die schuilt in de soms duistere muziek in Demon.

Corps Secret

In CORPS SECRET opereren de ratten van de oude wereld als een geheim genootschap ter ere van de maagd. Ratas del viejo Mundo laat zich daarbij inspireren door Hugo van der Goes´ Dood van de Maagd. Dit wonderlijke olieverfschilderij ontstaat tijdens zware depressies aan het einde van Van der Goes´ leven en blijft het bekendste schilderij van deze internationaal gerespecteerde meesterschilder. Nog steeds spreken we dagelijks de namen Marie, Marijke, Myriam, Marja of Mieke uit. In de middeleeuwen werd Maria vereerd tijdens mysterieuze ceremonies van toegewijde broederschappen. Ratas del viejo Mundo verklankt deze Mariaverering vanuit 15e-eeuwse partituren.

Demon

Hugo van der Goes´ Dood van de Maagd wordt vervaardigd tussen waanzinnige zenuwaanvallen in. De kunstenaar voelt zich gedoemd en verloren en moet met geweld van zelfdoding weerhouden worden. Vechtend met zijn demonen - waarvan een onmogelijke liefde er een van is - zoekt hij soelaas in een klooster in het Zoniënwoud. Men tracht de internationale ster erbovenop te helpen met muziektherapie: Van der Goes wordt de eerste gedocumenteerde casus van deze discipline in West-Europa. DEMON brengt duistere muziek rond pijn, verdriet en zelfdoding van Van der Goes´ tijd- en streekgenoten. Want toch schuilt er in deze gedeelde menselijke ervaringen zelfs over de eeuwen heen - ook heel wat licht.

Olalla Alemán sopraan | Soetkin Baptist mezzo | Anne Rindahl Karlsen alt | Tomàs Maxé bas | Garance Boizot gamba | Salomé Gasselin gamba | Floris De Rycker luiten & cister

Ontdek meer

Le Monde Machaut
Podium Klassiek

Le Monde Machaut

La Caccia

vr 2.12.22
Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets
Arts Nouveaux
Podium Klassiek

Arts Nouveaux

Florestan Bataillie / Kurt Bertels / Desguin Strijkkwartet

do 23.03.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
La Speranza
Podium Klassiek

La Speranza

Lore Binon / Alon Sariel / Die Kölner Akademie

vr 3.03.23
Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets