Ga verder naar de inhoud
La Speranza AS LB KA 2022
Podium Klassiek

La Speranza

Lore Binon / Alon Sariel / Die Kölner Akademie

Data

vr 3.03.23 | 20u30

Locatie

Abdijkerk Grimbergen
Kerkplein 1
1850 Grimbergen

Tickets

€22 Basisprijs
€21 65+
€10 -21/dagstudent
€19 Vriendenprijs
€5 Concertpas

Mandolinist (en Opus Klassik-winnaar) Alon Sariel en sopraan Lore Binon verkennen samen met Die Kölner Akademie (o.l.v. Michael Alexander Willens) de 18e-eeuwse Italiaanse ‘opera seria’. Aria’s van Albinoni, Handel, Leo, Steffani en meer worden afgewisseld met zelden gehoorde mandoline concerto’s van Hasse, Barbella, Vivaldi.

Programma
  • Antonio Vivaldi – Sinfonia RV 725 uit: L'Olimpiade (1734, Venezia)
  • Tomaso Albinoni - „Dopo i nembi e le procelle” uit: „Eraclea” (1705, Genova)
  • Johann Adolph Hasse – Mandolin Concerto Op. 3, no. XI (1741, Napoli)
  • Leonardo Leo - „Più non si trovano” uit: L’Olimpiade (1737, Napoli)
  • Antonio Lotti - „Lascia che nel suo viso” uit: „Teofane” (1719, Dresden)
  • Emanuele Barbella - Mandolin Concerto (c. 1740, Napoli)
  • Tomaso Albinoni - „Non a colpa dal mio bene” uit: „Ciro” (1710, Venezia)
  • Agostino Steffani - „Teco resti la speranza” uit: Tassilone (1709, Düsseldorf)
  • Francesco Bartolomeo Conti - „Finche spera” uit: „Astarto” (1718, Wien)
La Speranza Picturecollage zw w

Die Kölner Akademie onder leiding van Michael Alexander Willens, mandolinist Alon Sariel en sopraan Lore Binon verkennen met hun nieuwe programma La Speranza het geboorteland van de opera. Meer bepaald de Italiaanse opera seria met een mythisch of historisch onderwerp, zoals die gedurende de 18e eeuw in de Europese hoftheaters werd opgevoerd én door Europese hoven en steden werd geadoreerd: ciao Italia!

Met Georg Friedrich Händel werd de serieuze opera ook in Engeland gevestigd en zou deze import op het eiland nog heel lang als ideaal blijven bestaan. Tenminste, vergeleken met de opera buffa. Dure toneelproducties, een competitie tussen absolute sterzangers en allegorische of mythologisch geïnspireerde thema's - die het ID van de toenmalige heersende aristocratie voedden - zijn dé sleutelwoorden die we associëren met het voortdurend bekampen van de beste operacomponisten onderling. De briljante componisten Händel, Steffani, Hasse en diens fabuleuze echtgenote Faustina Bordoni, de beroemde sopraan, waren dé trekpleisters aan het Hof van Dresden en vormen vandaag de ziel doorheen dit programma.

Lore Binon charmeert met haar lyrische sopraanstem. Met geselecteerde aria's uit Tomaso Albinoni’s Ciro, Händels Giulio Cesare, Leo's L'Olimpiade, Steffani's Tassilone, Caldara en Vivaldi beweegt ze zich moeiteloos door de sentimenten en coloraturen van de barokke heldinnen. De jonge sopraan behoort tot de nieuwe internationale zangelite.
In de andere hoofdrol wordt in één adem de wereldvermaarde mandolinespeler en OPUS KLASSIK-winnaar Alon Sariel genoemd. Hij beheerst virtuoos elke stijl en periode. Zelden gehoorde mandolineconcerten van Emanuele Barbella, Johann Adolph Hasse en Giovanni Paisiello staan haarfijn ingepland zonder te vrezen voor Vivaldi’s beroemde mandoline composities die vol verfijning en met oog voor melodie worden neergezet.
Die Kölner Akademie neemt je steeds weer mee op een reis doorheen klassiek vol expressie, virtuositeit en detail. Het kamerorkest interpreteert componisten en hun originele creaties aan de hand van historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk en het juiste aantal uitvoerders per stuk; van barok tot hedendaagse muziek, het breed scala gaat haar doel niet voorbij! Die Kölner Akademie onder artistieke leiding van internationaal vermaarde dirigent Michael Alexander Willens werd bekroond met talrijke prijzen.

Credits

Lore Binon, sopraan | Alon Sariel, barok mandoline | Die Kölner Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens

Meer weten?

Davidsfonds organiseert een cursus 'Opera uit het land van de opera: Italië als bakermat', door Johan Uytterschaut op wo 1, 8, 15.02 en 1.03, van 14u tot 16u.

Ontdek meer

Suite X
Podium Klassiek / Jazz

Suite X

Bram Stadhouder & Baroque Orchestration X

wo 22.03.23
Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets
Arts Nouveaux
Podium Klassiek

Arts Nouveaux

Florestan Bataillie / Kurt Bertels / Desguin Strijkkwartet

do 23.03.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets