Ga verder naar de inhoud
20211014 Graindelavoix Josquin
Podium Klassiek

Graindelavoix & Björn Schmelzer

Josquin the Undead

Data

do 14.10.21 | 20u
tickets

Locatie

Abdijkerk Grimbergen
Kerkplein 1
1850 Grimbergen

Tickets

€25 Basisprijs
€24 65+
€22 -21/dagstudent
€22 Vriendenprijs

Duur

1u20'

Lamentaties, deploraties en dodendansen uit Tielman Susato's chansonboek (1545)

In 1521, exact 500 jaar geleden, stierf Josquin des Prez. Al tijdens zijn leven was deze componist van bij ons een wereldster en zijn imago werd na zijn dood alleen maar groter. Graindelavoix gaat niet op zoek naar de authentieke Josquin, maar naar de fabricatie van deze renaissance super-musicus. Daarin speelt Antwerpen een cruciale rol: de eerste herdenking vond namelijk plaats met de Antwerpse uitgave van Tielman Susato’s zevende chanson-boek in 1545 dat volledig gewijd was aan een nagenoeg onbekend Josquin repertoire. De uitgever vertelt in het voorwoord dat hij kosten noch moeite gespaard heeft om vergeten en verloren gewaande werken van Josquin op te sporen. Dat het in een aantal gevallen om valse Josquins gaat of dat er bij verschillende chansons extra stemmen werden aangebreid, daar lagen de tijdgenoten niet van wakker: het bezorgt enkel de musicologen van vandaag kopzorgen. Voor Graindelavoix is het deel van de plasticiteit van de geschiedenis en haar overgeleverde repertoires.

Bereid je voor op een intense, melancholische duik in de vijf- en zesstemmige chansons van de late Josquin die elk een aparte klankwereld aan intensiteiten en emoties ontvouwen en je hoe dan ook naar de keel grijpen. De zeven zangers onder leiding van Björn Schmelzer worden geruggesteund door de snaren van Philippe Malfeyt en Lukas Henning. Graindelavoix maakte ook een nieuwe opname met dit repertoire waarvan dat de cd begin september bij Glossa verscheen.

Graindelavoix

Graindelavoix is een Antwerps internationaal gezelschap geleid door Björn Schmelzer dat werkt met het verleden als flessenpost waarmee common sense en artistieke clichés worden doorbroken. Het “grain” is als het bot in de keel van oude en nieuwe repertoires.

Credits

Artistieke leiding Björn Schmelzer | zang Andrew Hallock, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Adrian Sîrbu, Tomàs Maxé, Arnout Malfliet | cister Philippe Malfeyt | luit Floris De Rycker

Ontdek meer

Kon. Conservatorium Brussel met Sigiswald Kuijken
Podium Klassiek

Kon. Conservatorium Brussel met Sigiswald Kuijken

do 4.11.21
Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets
BLINDMAN [sax]
Podium Klassiek

BLINDMAN [sax]

Stylus Fantasticus

vr 5.11.21
Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets
Anja Lechner & François Couturier
Podium Klassiek

Anja Lechner & François Couturier

Lontano

do 18.11.21
Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets