Ga verder naar de inhoud
GIJ ZIJT HET klein Ilse Philips Viraal De Grote Post HR
Podium Theater / Winter

GIJ ZIJT HET

Jozefien Mombaerts & Johan Heldenbergh

Data

za 23.12.23 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€20 Basisprijs
€19 65+
€10 -21/dagstudent
€17 Vriendenprijs

Plots was er die titel in het hoofd van Jozefien Mombaerts. En hij paste perfect bij het idee waarmee ze al lang rondliep: een voorstelling over irrationele liefde. Die wil ze maken met haar man, Johan Heldenbergh. Een persoonlijk verhaal over hoe je pijnlijk genereus lief kan hebben in wat wetenschappers ‘de eenzaamste eeuw ooit’ noemen.

In 'GIJ ZIJT HET' voeren Jozefien Mombaerts en Johan Heldenbergh een filosofisch, politiek gesprek over liefhebben in wat wetenschappers ‘de eenzaamste eeuw’ noemen. Ze vragen zich luidop af of het ons niet afgeleerd wordt om liefdevol in verbinding te gaan met elkaar. Eenzame mensen consumeren nu eenmaal meer en beter. Wat is het alternatief voor Tinder en blind getrouwd? Tegelijk is de voorstelling een lichamelijke poging om, pijnlijk genereus, een onbewuste, passionele kwetsbaarheid te tonen.

'GIJ ZIJT HET' is een pleidooi voor de irrationele liefde, voor het grenzeloze liefhebben tegenover de efficiënte zoektocht naar de meest doeltreffende relatie. Worden we in ons liefhebben geleid door de maatschappij waarin we leven? Hoe cultureel bepaald is liefde? Moeten we opnieuw leren liefhebben?

Jij bedriegt.
Ik bedreig.
Jij laat los.
Ik vertrek.
Jij zoekt zonder te vinden, een andere geur en daarmee stel je mij teleur.
Of niet.
Want dat verdriet is oud en zit al jaren als kwik onder mijn vel.
Hechten, onthechten.
Veilig.
Onveilig.
Verbonden en vrij.
Liefde, daarvoor leven wij.
Soms onbezonnen, worden we ertoe gedwongen.
Onvoorwaardelijk graag worden gezien, om wie we zijn, of pretenderen, een droom, een stille wens voorzien van oneindig veel kansen om bij te leren, misschien?

Concept Jozefien Mombaerts | tekst en spel Jozefien Mombaerts & Johan Heldenbergh | scenografie Philip Van de Velde | muziek Joeri Cnaepelinckx | licht en geluid Saul Mombaerts | foto Wouter van Vooren

Over de makers

Jozefien Mombaerts is momenteel artistiek leidster van TAZ en maakte naar eigen zeggen tot hiertoe ‘theater ergens in de marge’. Zoekend naar de artistieke taal die ze wil spreken komt ze uit bij een intuïtieve manier van werken en probeert ze telkens de kwetsbaarheden van de mens bloot te leggen. Theater als medium dat onderzoekt, bevraagd, troost, en verbindt. Haar debuutvoorstelling ‘Een Pleidooi voor Zelfmoord’, gemaakt en geproduceerd door de Kopergietery in Gent in samenwerking met De Grote Post in Oostende, werd een kwetsbare monoloog die het taboe rond zelfdoding aangaat en kreeg mooie reacties van pers en publiek.

Met 'GIJ ZIJT HET' is Jozefien toe aan haar tweede professionele productie en vroeg ze haar liefdespartner Johan Heldenbergh ('Massis the Musical', 'The Broken Circle Breakdown', 'MARX'…) om naast haar op scène te staan en mee te werken aan het (tekst)materiaal. Johan en Jozefien zullen zich laten versterken door een live muzikant (Joeri Cnaepelinckx) op scène en door Philippe van de Velde (scenografie), Saul Mombaerts (techniek) en Jotka Bauwens (choreografie).

Ontdek meer

Alle schone dingen
Podium Theater / Winter

Alle schone dingen

Toneelhuis/Tom Dewispelaere

vanaf wo 10.01.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Loos hero
Podium Theater / Winter

Loos

Clara Cleymans, Inge Paulussen, Samuel Vekeman, Dimitri Leue

za 17.02.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Orphans
Podium Theater / Bij de buren

Orphans

Tg Stan/Kloppend Hert

wo 20.03.24
Westrand Dilbeek
Info & tickets