Ga verder naar de inhoud
W D Action Zoo Humain web
Podium Dans / Bij de buren

Flemish Primitives

Action Zoo Humain

Data

wo 20.09.23 | 20u30

Locatie

Westrand Dilbeek
Kamerijklaan 46
1700 Dilbeek

Tickets

€20 Basisprijs
€20 65+
€10 -21/dagstudent
€17.5 Vriendenprijs

Inleiding

20u

Het succes van de Vlaamse kunstensector omarmt en doorprikt.

Met deze dansshow leverde Vlaanderen in 2021 zijn visitekaartje af op de wereldtentoonstelling in Dubai. In een energieke showcase strijden zes jonge dansers met elkaar en met de iconen van de Vlaamse Canon, van Jan Van Eyck tot Anne Teresa De Keersmaeker, van Brueghel en Rubens tot Platel en Fabre.

De zes jonge kunstenaars, die enkel hun drang naar succes en hun migratieachtergrond delen, ondergaan een reeks experimenten. Wie bestendigt het geloof in de survival of the fittest? Wie trekt zich terug uit de ratrace? Wat is de ultieme formule voor Vlaams succes? Wie worden de nieuwe Vlaamse Meesters?
De voorstelling schijnt nieuw licht op flitsende talentenjachten en de maakbaarheid van dit succes.

Over de makers

Dr. Chokri Ben Chikha is een Vlaams-Belgische acteur en theatermaker. Sinds 2007 is hij een postdoctoraal artistiek onderzoeker van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In deze context stichtte hij de internationale performancegroep Action Zoo Humain. Het gezelschap onderzoekt in welke mate theater rechtstreeks invloed kan hebben op de realiteit zonder zijn poëtisch potentieel en zin voor zelfkritiek uit het oog te verliezen.

Laura Neyskens begint haar hedendaagse danscarrière in 1996 als kind bij choreograaf Alain Platel. In zijn compagnie ontmoet ze Sidi Larbi Cherkaoui, wat resulteert in een jarenlange samenwerking. Onder zijn oog ontwikkelt ze zich van danseres tot repetitor. In 2014 richt ze mee het danscollectief Bollylicious op, en vervolgens Maghenta, een platform voor Indiaas geïnspireerde kunsten, waarmee ze Indiase dans toegankelijk maakt voor een breed publiek. Sinds 2017 werkt ze steeds vaker samen met theatermaker Chokri Ben Chikha waar ze zich verder ontpopt als choreograaf.

Osama Abdulrasol is componist, producer, qanunspeler en beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Babylon (Irak) en studeerde westerse muziek (klassieke gitaar) in het Verenigd Koninkrijk en oosterse muziek (qanun of Arabische schootharp) in Irak. Hij schreef muziek voor verschillende film- en theaterprojecten. Hij speelde, arrangeerde en produceerde muziek met diverse muzikanten.

Erik-Ward Geerlings studeerde wijsbegeerte en integratieve psychotherapie. Als toneelschrijver heeft hij meer dan veertig titels op zijn naam staan. Geschreven in opdracht van o.a. Action Zoo Humain, FACT, KVS, OT, Zuidelijk Toneel, Hollandia, Artemis en Toneelgroep Maastricht. De laatste jaren schrijft hij ook libretti.

Erwin Jans was assistent aan de afdeling Theaterwetenschappen aan de KU Leuven van 1990-1993. Hij werkte als dramaturg aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg te Brussel (1993-1999) en bij het ro-theater te Rotterdam (2000-2005). Sinds 2006 is hij als dramaturg verbonden aan het Toneelhuis in Antwerpen.

Raphaël Vandeweyer behaalde zijn master Theater Studies (dramaturgie) aan de Universiteit Utrecht en zijn bachelor Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Nadat hij relevante werkervaringen opdeed bij verschillende culturele organisaties, werkt Raphaël nu als dramaturg en artistiek assistent bij Action Zoo Humain en als freelance dramaturg voor diverse kunstenaars. Daarnaast is hij verbonden aan het kunstenaarscollectief ‘Het Verbond’ in Maastricht en jeugdtheatergezelschap ‘Tint’ in Brussel.

Hellen Boyko studeerde in 2018 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten als Danser/Maker. Hellen werkte en danste met choreografen Caroline Finn, Nicole Beutler, Roser Lopez Espinosa, Nadine Gersparcher, Sophie Mayeux, Valentina Azzati, Michael Freriks, Georg Reischl. Ze sloot zich aan bij gezelschappen als Landerer&Co en NDCWales. Hellen is gefascineerd door de wereld, de samenleving en de mens. In elk werk wil ze dat zowel de performers als het publiek de echte wereld ervaren door middel van abstractie, bewegingen en symbolen om de subtekst van ons bestaan te onderstrepen.

Izah Hankammer is een Filipijns-Duitse danser en dansmaker. In 2020 studeerde ze af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten en ontving de Jacques de Leeuw Top Talent Prijs. Naast haar werk met Action Zoo Humain werkt ze met United Cowboys, moOv, Pinkbox en nog andere kunstcollectieven als performer, choreograaf, dramaturg, actrice, zangeres en collaborateur.

Pjotr Nuyts studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Daarvoor liep hij school aan de kunsthumaniora in diezelfde stad. Pjotr startte zijn carière met breakdancing en backflipping in een tuinhuisje, samen met enkele vrienden. Tijdens zijn opleiding ontwikkelde Pjotr zich echter binnen de hedendaagse dans. Zijn ontwikkeling als uitvoerend en choreografisch kunstenaar focust op een rijke bewegingsverkenning, waarbij hij zijn persoonlijke geschiedenis integreert.

Moussa Ndiaye werd geboren in Senegal en is danser en choreograaf. Geboren in een familie van troubadours, zitten dans en muziek in zijn bloed. Zijn stijl is gefundeerd in de energieke Senegalese traditie van djembe- en sabardans maar kenmerkt zich ook door elementen van moderne dans en hiphop. Sinds 2013 woont Moussa in Nederland en was hij te zien in tal van performances over de hele wereld. Hij werkte onder andere samen met Yousou N’dour, het Nederlands Blazers Ensemble, Action Zoo Humain en de band My Baby. Daarnaast geeft Moussa danslessen en workshops aan diverse doelgroepen in Nederland.

Kemo ‘Papus’ Keita werd geboren in Guinee en woont sinds 2019 in België. Papus is een polyvalent artiest die zich specialiseerde in verscheidene circusdisciplines en dansgenres. Zo is hij jongleur, contorsionist en acrobaat. Daarnaast is hij ook vertrouwd met traditionele Afrikaanse dans en hip-hop. Papus studeerde aan het Centre d’arts acrobatique Tinafan, Kalabante productions, Terya Circus Hibiscus en Keita Fodeba in Conakry. Momenteel is Papus een vaak gevraagd contorsionist en heeft hij regelmatig gastoptredens bij verschillende talentshows in binnen- en buitenland.

Vivien Piti werd geboren in Hongarije en is al sinds haar kindertijd actief als danseres, zangeres en entertainer. Vanaf 11-jarige leeftijd studeerde ze klassiek ballet en hedendaagse dans aan de middelbare en hoge kunstschool in Gyor. Recent studeerde ze af aan het SEAD in Salzburg. In haar artistieke prakrijk focust ze op het deconstrueren van alledaagse vormen, waarbij ze haar innerlijke stem tracht te transformeren in gelaatsuitdrukkingen. Daarnaast experimenteert ze met de uitputting van het lichaam in een zoektocht naar een eerlijke performativiteit.

Ontdek meer

Our Solo
Podium Dans / Muziek / Herfst

Our Solo

ECCE / Claire Croizé & Etienne Guilloteau ism Aisha Orazbayeva

wo 8.11.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
W D Voetvolk Danny Willems web
Podium Dans / Muziek / Bij de buren

Into the Open

Voetvolk/Lisbeth Gruwez

vr 24.11.23
Westrand Dilbeek
Info & tickets
Through the grapevine
Podium Dans / Circus / Bij de buren

Through the grapevine

Alexander Vantournhout/ not standing

do 8.02.24
Westrand Dilbeek
Info & tickets