Ga verder naar de inhoud
Amatorski hero
Podium Muziek / Lente

AMATORSKI

Album release party

Data

za 2.03.24 | 17u

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€20 Basisprijs
€20 65+
€20 -21/dagstudent
€20 Vriendenprijs

Een avond met Amatorski, Velma Spell, Iris & Ann Eysermans...

Na een pauze van enkele jaren brengt Amatorski op 1 maart hun nieuwe album Curves and Bends, Things Veer uit, opnieuw via het Crammed Discs-label. Het album reflecteert over tijd, realiteit, fenomenen en de (symbiotische) relaties tussen mens en niet-mens.

Amatorski nieuw

Voor de liveshows maakt beeldend kunstenaar Winnie Claessens verschillende miniatuurinstallaties waarbij (natuurlijke) objecten, materialen of texturen ingezet worden. In samenwerking met scenograaf Lucas Van Haesbroeck wordt een scenografie uitgewerkt met de installaties, camera’s en projecties. De live-uitvoering verkent zo op een ruimtelijke manier het album, en zet op een unieke manier een zoektocht op tussen mens, natuur, technologie en fenomenen, verweven met de live uitvoering van de muziek door Amatorski.

De release party in Cc Strombeek krijgt extra invulling door korte performances, samengesteld door Amatorski. Hierin worden de thema's, eerder verkend in het album, opnieuw vrij geïnterpreteerd. De line-up omvat onder andere optredens van Velma Spell (Liew Niyomkarn en Inne Eysermans), Ann en Iris Eysermans, een luisterevent samengesteld door Katharina Smets en Eleanor McDowall, en een audio-installatie. Deze performances gaan door in de passage.

Amatorski live Inne Eysermans, Timon Persoon, Lucien Fraipont en Christophe Claeys | Scenografie Lucas Van Haesbroeck | Installaties Winnie Claessens

Velma Spell - North Sea

Onder het pseudoniem Velma Spell creëren Liew Niyomkarn* en Inne Eysermans speelse performances en audio essays. Velma Spell combineert geluid, muziek, tekst, objecten, electronics en de omgeving. Mogelijke narratieven ontstaan uit de ruimtelijke compositie waarin Velma een gegeven ruimte tot leven brengt. Velma Spell haalt inspiratie uit zowel mythologische als wetenschappelijke benaderingen en documentair materiaal. Hun creaties omvatten onder meer 'Audio Constellation Walk' (STUK), 'North Sea' (De Grote Post, Sonic Acts), en 'Maria' (Gent Festival van Vlaanderen).

*Liew voegde verschillende field recordings en gesynthetiseerde klanken toe aan het nieuwe album van Amatorski

In het voortdurende project 'North Sea' onderzoekt Velma Spell het geluidslandschap en noise pollutie in de Noordzee. Velma interviewde verschillende wetenschappers van maritieme instellingen zoals VLIZ, LifeWatch, RBINS en JOMOPANS, die de geluidsomgeving monitoren in de Noordzee en onderzoek verrichten naar de productie en detectie van geluid door zeedieren en vissen, en de invloeden van antropogene geluiden op deze levende organismen. Velma Spell maakt gebruik van interviews, verhalen en geluidsarchieven die door wetenschappers zijn verstrekt voor de creatie van een geluidsperformance.

Velma Spell
Velma Spell

Ann & Iris Eysermans

Iris Eysermans studeerde klassiek orgel. Als uitvoerend musicus specialiseerde zij zich in gregoriaans en middeleeuwse klaviermuziek op organetto en clavisimbalum. Ze brengt haar passie voor de oudste West-Europese muziek tot uiting via concerten en onderwijs. Tijdens haar performance op 2 maart brengt Iris een improvisatie op portatief vergezeld van field recordings van de audio installatie 'The Garden', een gregoriaans gezang en een liefdeslied uit de 14de eeuw.

Ann Eysermans, componist, uitvoerder en conceptuele kunstenaar, behaalde een master in Muziekschriftuur & Compositie en Contrabas (jazz). Ze behaalde een doctoraat in de kunsten aan de VUB met haar intermediale onderzoeksproject 'P-TRAINS' (Astrin Phosphora). Ann speelt harp en contrabas in verschillende groepen zoals Fnussjen, DUO, r.naakt.i en FENNA. Tijdens het 'Trains & Tracks' festival (Europalia) creëerde ze een concert met harp en locomotieven, verschillende filmconcerten, en het omvangrijke project resulteerde in het album ‘For Trainspotters Only’ (2022, Cortizona). Haar meest recente album ‘Moonlight Shadoh’ (2023, Cortizona), integreert geluiden van haar hond Shadoh, harp, viola da gamba, orgels, noise en beats. Als artistiek projectleider is Ann verbonden aan MATRIX (Centrum voor Nieuwe Muziek). Ze is tevens gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Sinds 2007 is ze verbonden als artist in residence bij ChampdAction.

Iris Eysermans
Iris Eysermans
Ann Eysermans
Ann Eysermans

Katharina Smets & Eleanor McDowall

Kunstenaar en doctor in de kunsten Katharina Smets gebruikt documentair materiaal voor live performances en radioproducties. Ze organiseert bijeenkomsten voor (radio)makers en luister events om haar passie voor audio te delen.

Eleanor McDowall maakt audiodocumentaires, zines over radio, podcasts en verzorgt bij gelegenheid geluidscaptions voor films. Ze is producer bij Falling Tree Productions en de oprichter van Radio Atlas, een Engelstalig platform voor ondertitelde audio van over de hele wereld.

Katharina en Eleanor stellen voor deze avond een mix samen van audioverhalen/docs/geluidskunst/field recording, waarbij ze thema's aansnijden en herinterpreteren die Amatorski verkennen in hun nieuwe album.

Katharina Smets
Katharina Smets
Eleanor McDowall
Eleanor McDowall

Ontdek meer

Overview image Jean Michel Blais Catherine Graindorge
Podium Muziek / Klassiek / Herfst

Jean-Michel Blais (CA) & Catherine Graindorge

vr 29.09.23
Abdijkerk Grimbergen
Info & tickets
Ão + support Dushime
Podium Muziek / Club S / Herfst

Ão + support Dushime

Club S

do 16.11.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Isbells + support Caspar Auwerkerken
Podium Muziek / Club S / Winter

Isbells + support Caspar Auwerkerken

Club S

vr 15.12.23
Eldorado
Info & tickets