Ga verder naar de inhoud
Dutyof Care 006
Film Film op maandag / Documentaire / Lokaal

Duty of Care

Data

ma 4.12.23 | 20u

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€0 Basisprijs

Duur

1u

Nagesprek

met regisseur Nic Balthazar

Extra

Kijkwijzer: alle leeftijden

Dit spannende courtroom drama volgt Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers. Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken.

i.s.m. Milieuraad Grimbergen

nagesprek met regisseur Nic Balthazar

Terwijl overal ter wereld aan de alarmbel wordt getrokken door klimaatactivisten en -experts gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schrijft en de weg baant voor een nieuw soort klimaatactivisme: in de rechtbank. Roger Cox klaagde in 2015 de Nederlandse overheid aan in een eerste klimaatzaak. Ondanks alle voorspellingen dat dit nooit kon lukken, won hij de zaak. Nu maakt Cox zich op voor een nieuw David versus Goliath verhaal: hij wil Shell aanklagen, één van de meest vervuilende gas- en olie concerns ter wereld.

Regisseur Nic Balthazar volgt in dit spannende courtroom drama Roger Cox tijdens zijn missie. Cox' uitgangspunt is duidelijk: iedereen met grote verantwoordelijkheid heeft een ‘zorgplicht’: de plicht om alle aardbewoners en de toekomstige generaties een recht op leven te geven, en deze zorgplicht negeren is een onwettelijke daad. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken. De wet, advocaten en rechters zouden weleens de enigen kunnen zijn die de wereld op tijd kunnen redden. De film won de publieksprijs op DOCVILLE 2022.

Regie: Nic Balthazar | België, 2022 | Nederlands, Engels gesproken, NL ondertiteld | Duur: 1u

Pers

"Het klimaatactivisme van de Nederlandse advocaat Roger Cox leest als een David tegen Goliath-verhaal." - De Tijd

"Het is boeiend en bovenal hoopgevend om te zien hoe in ‘Duty of Care’ klimaatadvocaat Roger Cox het ene succes na het andere boekt" ★★★ - Humo

“Duty of Care geeft zelfs de grootste zwartkijker een beetje hoop.” - De Groene Amsterdammer

"In deze bewogen klimaattijden brengt Nic Balthazar met Duty of Care een fris en hoopvol verhaal over een dame die misschien nog redding kan brengen voor de klimaatcrisis: Vrouwe Justitia." ― MO

Ontdek meer

One Life web 10
Film Cinema S

One Life

di 4.06.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Los Delincuentes
Film Cinema S

Los Delincuentes

di 11.06.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Dream Scenario
Film Cinema S

Dream Scenario

di 18.06.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets