Ga verder naar de inhoud
STRMBK benefiet jongeren
Te gast

STRMBK-Benefiet

Strombeekse jongeren in actie

Data

vr 24.05.24 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€10 Basisprijs

Benefiet ten voordele van een buitenlandse reis.
Voor- en nagesprek met de jongeren en optreden van Cage (Nederlandstalige hip-hop- en slamartiest).

STRMBK benefiet poster Strombeek jongeren

Wij van GroepINTRO zijn een jongerenorganisatie die zich ondertussen reeds bijna 10 jaar inzet voor de jongeren uit Strombeek-Bever. Dit doen we in opdracht van het gemeentebestuur en in nauwe samenwerking met de politie van Grimbergen, het OCMW, de jeugddienst, etc. Wij focussen vooral op jongeren die vaak (nog) geen aansluiting vinden bij het reguliere vrijetijdsaanbod van de gemeente. Dit zijn jongeren die vaak rondhangen op de gemeentelijke pleintjes, in de parkjes, aan het cultuurcentrum of aan de kerk... Wij gaan met hen in dialoog en proberen hier positieve dingen mee te doen. Zo boekten we de afgelopen jaren reeds mooie succesverhalen.

In samenwerking met de lokale politie realiseerden we de kortfilm STRMBK. We plaatsten een voetbalkooi in samenwerking met de jeugddienst en zetten een crowdfunding op voor het plaatsen van sporttoestellen. Zo proberen we altijd op zoek te gaan naar verbindende projecten die een positieve invloed hebben op de wijk en de mensen die hier wonen.

Het volgende mooie verhaal moest een uitwisselingsproject naar het buitenland worden. Dit omdat veel van onze jongeren vaak niet over de middelen beschikken of kansen hebben om tijdens de zomermaanden op vakantie te gaan. Ook aan dit project was een heel voortraject verbonden. Voordien trokken we met een groep gemotiveerde jongeren op driedaagse trektocht doorheen de Ardennen. Een fantastische ervaring. Om zo stapsgewijs toe te werken naar het einddoel, een buitenlands avontuur.

De buurtwerkers volgden een opleiding via JINT en daar werd hen doorverwezen naar een opleiding in Finland m.b.t. uitwisselingsprojecten via het Europese Erasmus+-programma. Daar vonden de buurtwerkers een mooie groep partners om een buitenlands uitwisselingsproject mee op te zetten.

Estland, Letland, België, Portugal en Italië bundelden de krachten en zetten een buitenlands uitwisselingstraject op met als thema sport en geestelijke gezondheid. In totaal namen 60 jongeren deel aan dit programma, waarvan 7 jongeren uit Strombeek-Bever. Deze uitwisseling vond plaats in Tartu te Estland. Tartu is de tweede grootste stad van Estland en zou in 2024 tevens de culturele hoofdstad van Europa worden. Een ideale gelegenheid om net hier het project te laten doorgaan.

Eenmaal ter plaatse aangekomen werden onze jongeren echter al gauw geconfronteerd met racistische uitspraken. Het werd snel duidelijk dat de lokale bevolking niet vaak in contact komt met diversiteit. Onze jongeren werden dagelijks verbaal aangeroepen, werden uit restaurants geweerd en mochten winkels niet binnen.

Deze incidenten werden nadien enkel ernstiger. De jongeren werden vervolgens ook fysiek aangevallen. Tot driemaal toe zijn onze jongeren op de loop moeten gaan voor groepen mannen die hen fysiek wilden belagen. Twee keer werd er ook politie bijgehaald. Maar deze toonden echter geen empathie en onze klachten werden simpelweg weggelachen. De jongeren waren zodanig aangeslagen dat de buurtwerkers in onderling overleg met de jongeren en de directie besloten om het project vroegtijdig te verlaten. Dit omdat ze de veiligheid van de jongeren niet langer konden garanderen en ook de psychologische gevolgen op de jongeren hun mentaal welzijn niet te overzien is. Wat een onvergetelijke ervaring moest worden draaide uit in een nachtmerrie.

Nu werken we aan een nieuwe meerdaagse om deze negatieve ervaring om te buigen naar een positief verhaal. In de zomer van 2024 willen we samen met de jongeren opnieuw op reis. Daarom organiseren we deze benefiet.

Ontdek meer

Yoga
Te gast

Yoga

ma 4.09.23 - di 25.06.24
Hemmerechtszaal Cc Strombeek
Info & tickets
Mario, morgen gadegij naar de dokter!
Te gast

Mario, morgen gadegij naar de dokter!

Mario De Koninck

vr 4.10.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets