Klassiek Podium Seizoen 2017-2018

Opgelet: Het programma is lichtjes gewijzigd wegens nieuwe cellist in het kwartet

Programma:
Ludwig van Beethoven -  Adagio affettuoso ed appassionata uit strijkkwartet Opus 18/1 (1801)
Toshio Hosokawa - Kalligraphie
Ludwig van Beethoven - strijkkwartet opus 135
Anton Webern - Langsamer Satz

Met: Paul Serri & Joris Decolvenaer (viool), Victor Guaita Igual (altviool) en Gauthier Broutin (cello)

Geïnspireerd door het tragische liefdesverhaal van Romeo en Juliet, componeerde Beethoven het tweede deel van zijn eerste strijkkwartet in 1801. Dit is wellicht een van de eerste composities met het nieuwe gedachtegoed van de 19de eeuw: het romantisme.
Een van de componisten die deze stroming tot een hoogtepunt bracht, was Piotr Ilyich Tchaikovsky. Hij vond de inspiratie voor het thema van zijn ‘Andante Cantabile’ in een Russisch volksliedje dat hij hoorde zingen door een huisknecht bij een visite aan zijn zus.
De Belgische componist Guillaume Lekeu werd beschouwd als een van de meest beloftevolle componisten op het einde van de 19de eeuw tot zijn tragische dood op 24 jarige leeftijd. De stijl van Cesar Franck, Lekeu´s mentor, is duidelijk te horen in dit ‘Molto Adagio’.
'Kalligraphie' van de Japanse componist Toshio Hosokawa is een verklanking van de gelijknamige Japanse kunstvorm aan de hand van een veelzijdig palet Oosterse klanken en kleuren.

Het Zerkalo kwartet werd gevormd te Brussel in 2013, na de ontmoeting van vier jonge muzikanten die samen een passie delen voor kamermuziek. Vanaf het begin stond het kwartet onder deskundige leiding van hun mentor, Guy Danel (Quatuor Danel), waar ze tot op heden nauw mee samenwerken. Momenteel perfectioneren ze zich aan de universiteit van Hannover bij Prof. Oliver Wille (Kuss Quartet).
Het Zerkalo kwartet nam reeds deel aan masterclasses en workshops van gerenommeerde professoren en muzikanten van het Alban Berg Quartet, Artemis Quartett, Prazak Quartet, Zemlinsky Quartet, Belcea Quartet en Quatuor Diotima.
Door hun interesse in hedendaagse muziek ontmoet het kwartet talrijke componisten, o.a. Toshio Hosokawa, Wim Henderickx, Jörg Widmann en Salvatore Sciarrino.

i.s.m. Oyenbrugmolenfeesten

 

Gerelateerde events

Feestprogramma

Oxalys Kamermuziekensemble

| Kerk Beigem
Klassiek Podium Seizoen 2017-2018
Ter gelegenheid van zijn 25ste verjaardag herneemt Oxalys het programma waar het allemaal mee begon; kamermuziek van de bovenste plank met werk van Claude Debussy, Maurice Ravel en Franz Schubert.
Tickets

Smetana - Haydn

Trio Alba (Wenen)

| Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Seizoen 2017-2018
Jeugdige energie en passie, gebaseerd op diepgaande kennis van klankwerking en muzikale structuren. Dit zijn de kwaliteiten waarmee men de muzikale symbiose van het Trio Alba, opgericht in 2008, het best kan omschrijven.
laatste plaatsen