Seizoen 2019-2020 Film

 

Daniel Jones, een idealistische onderzoeker voor de Senaat, krijgt de lastige opdracht de verhoortechnieken die de CIA na 9/11 gebruikte, te onderzoeken. Hij bijt zich vast in de delicate doorlichting en komt na uitgebreid onderzoek achter de gruwelijke, immorele martelpraktijken die de CIA jarenlang heeft proberen te verzwijgen. Het publiceren van zijn rapport blijkt echter moeilijker dan gedacht. Het Witte Huis en de CIA doen er alles aan om dit onthullende onderzoek achter gesloten deuren te houden.

De echte Daniel Jones - 'The Report' is immers de neerslag van een waargebeurd verhaal - werkte mee aan deze ontnuchterende film die blootlegt waar het misliep toen de CIA wanhopig op zoek was naar informatie tijdens de War on Terror. Regisseur Scott Z. Burns - die eerder scenarioschrijver was van 'The Bourne Ultimatum', 'Contagion' en 'Side Effects' - slaagt erin om een onderzoek van 6.700 pagina’s om te vormen tot een ontzaglijk verhaal. Een ontnuchterende film die niet enkel CIA-praktijken onthult, maar ook de voortdurende pogingen om de misstappen door de Bush- en de Obama-administratie te verzwijgen.


Regie: Scott Z. Burns / Cast: Adam Driver, Corey Stoll, Jon Hamm, Annette Bening, e.a. / Verenigde Staten, 2019 / ENG gesproken, NL/FR ondertiteld / duurtijd: 1u59'