Film Wijde Wereld Weken Seizoen 2018-2019


in kader van de WIJDE WERELD WEKEN

The Congo Tribunal onderzoekt de oorzaken en achtergronden van een burgeroorlog die al meer dan 20 jaar een gebied zo groot als West-Europa tot een levende hel maakt. Aangewakkerd door de Rwandese genocide in 1994, heeft de Congolese oorlog, ook gekend als de Derde Wereldoorlog, al meer dan zes miljoen levens geëist. Waarnemers zien in deze strijd niet alleen een gevecht over de politieke dominantie in Centraal Afrika, maar ook een van de meest beslissende economische gevechten om een aandeel te verwerven in het tijdperk van de globale wereldmarkt. De redenen voor het aanhouden van deze oorlog zijn niet langer gebaseerd op etnische verschillen, maar op de jacht op ruwe materialen die essentieel zijn voor onze 21e eeuwse technologie. Zal de toekomst van de globale gemeenschap hier beslist worden?

Voor The Congo Tribunal verzamelde Milo Rau slachtoffers, daders, getuigen en analisten van de Congolese oorlog voor een unieke burgerlijke rechtbank in Oost-Congo. Voor de eerste keer in de geschiedenis van deze oorlog werden drie exemplarische gevallen besproken die een inkijk bieden in een van de grootste en meest bloederige economische oorlogen in de geschiedenis van de mens.

 

Milo Rau (CH) °1977

De Zwitserse regisseur en auteur Milo Rau heeft sinds 2002 meer dan 50 theaterstukken, films, boeken en interventies gerealiseerd. Zijn producties werden getoond in alle grote internationale festivals, zoals het Berlin Theatertreffen, het Festival van Avignon, de Biënnale van Venetië, de Wiener Festwochen en het Brusselse Kunstenfestival, en zijn op tournee geweest in meer dan 30 landen. Rau ontving verschillende awards, waaronder recent de Peter-Weiss-Prize 2017, the 3sat-Prize 2017, de 2017 Saarbrucken Poetry Lectureship for Drama en, in 2016, de prestigieuze World Theatre Day ITI Prize. Milo Rau zal vanaf het seizoen 2018/19 NTGent leiden.

regisseur: Milo Rau | producers: Arne Birkenstock, Olivier Zobrist, Sebastian Lemke | cinematografie: Thomas Schneider | montage: Katja Dringenberg | muziek: Marcel Vaid | geluid: Marco Teufen, Jens Baudisch | onderzoek, casting en dramaturgie: Eva-Maria Bertschy

Engels ondertiteld

Bekijk de trailer