Klassiek Podium Podium 2018-2019

Programma:
Felix Mendelssohn -  Strijkkwartet in e, op 44 no.2 (1837)
Leoš Janáček - Strijkkwartet no.2, “Intieme Brieven” (1928)

Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet no. 14 in cis, Op. 131 (1826)

Met: Wietse Beels en Liesbeth Baelus, viool | Vincent Hepp, altviool | Martijn Vink, cello

Drie werken onder het thema vuur en vlam…
Mendelssohn is bij uitstek een componist die schrijft in geniale opwellingen met een aanstekelijk energie. Pure hartstocht en energie stromen uit zijn Strijkkwartet op.44 no.2 Voor de 'Intieme Brieven' van Janáček is een quote uit een brief aan zijn grote geliefde veelzeggend: 'Kamila, het zal mooi, ongebruikelijk, ongeremd, bezield zijn, een compositie buiten alle gebruikelijke conventies! (...) Ik denk dat we samen zullen triomferen! Het is mijn eerste compositie die ontspringt uit direct ervaren emotie. Tot nu toe heb ik alleen gecomponeerd over dingen die ik me herinnerde, maar deze compositie, 'Intieme Brieven', werd gecomponeerd in vuur en vlam. Alle eerdere composities slechts in hete as.'

Beethovens Kwartet op 131 beschouwde hijzelf als zijn beste werk: 'eindelijk eens minder gebrek aan verbeeldingskracht dan voordien'. Tijdgenoten als Schubert en Schumann verzuchtten geïntimideerd: 'wat kunnen wij nu nog schrijven na zo'n fantastisch werk?'  Een oerbron van vuur, zich manifesterend in verschillende vormen, wars van conventies en vaak verborgen in de verstilling van een oude man; verbijstering overheerst na beluistering van zo'n groots werk.

Gerelateerde events

Balsam / Zinnenprinkelend kruidenlabo

Zefiro Torna

| Kerk Beigem
Wereld Klassiek Podium Podium 2018-2019
Cd-relaese concert! In december 2018 toert muziekensemble Zefiro Torna door Vlaanderen en Nederland met 'Balsam', opvolger van de succesproducties 'Les Tisserands' en 'O, Monde Aveugle!' Geen beter medicijn om de koude winterdagen te verdrijven dan de warme, helende klanken van dit programma.

Bach | integrale sonates voor viool en klavecimbel

Guido De Neve & Frank Agsteribbe

| Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Podium 2018-2019
Violist Guido De Neve deed de voorbije 10 jaar heel wat opzoekingswerk rond de historische uitvoeringspraktijken. Het resultaat is een nieuwe cd met de 6 vioolsonates van J.S.Bach. Het leverde meteen een 10 op in het tijdschrift ‘Luister’. Oordeel zelf op het concert in Grimbergen.
Tickets

Crossing

Philippe Thuriot (accordeon) & Tony Nys (altviool)

| Sacristie Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Podium 2018-2019
Van Bach tot Piazzolla, van glasheldere polyfonie tot passionele tango. Deze twee rasmuzikanten zorgen alvast voor een verrassende symbiose.
Tickets

Bach | Mattheuspassie

Octopus Koor, Flanders Boys Choir, Barokorkest Le Concert d'Anvers en solisten

| Abdijkerk Grimbergen
Klassiek Podium Podium 2018-2019
Nooit werd het passieverhaal op zulke ontroerende wijze tot bij de luisteraar gebracht als met de aria’s, koralen en koren van Johann Sebastian Bach, die in het muzikaal geheugen van velen gegrift staan.
Tickets