Seizoen 2018-2019 Film

 

Binnen de filmwereld staat de 55-jarige Japanner Hirokazu Kore-eda al jaren bekend om zijn meesterlijke films over familiedynamiek en sociale misstanden, die emotievol zijn zonder inzet van opzichtige scenariotrucs. In Shoplifters wordt een door haar moeder verwaarloosd meisje opgenomen door een armoeiig doch warm gezin, waarvan de vader de kinderen inzet als hulpjes bij winkeldiefstal. Niet alles is wat het lijkt in de aangrijpende film van Kore-eda, die vragen opwerpt over de (geringe) betekenis van bloedbanden. "Ik wilde voorbij hun misdaden kijken", zei de regisseur in Cannes over zijn personages, "naar de rijkdom van hun levens en hun unieke onderlinge verbanden."

Zonder hun daden te vergoelijken – de armlastige vader Osamu voedt zoon Shota en later ook het min of meer gekidnapte meisje Yuri op tot volleerde winkeldieven, de rest van de familie heeft zijn eigen besognes – schetst Kore-eda met kleine gebaren een liefdevol en overtuigend gezinsleven. Scènes zitten vol kleine, verstopte cadeautjes, geen gezinslid blijft onderbelicht. Kijk hoe oma tijdens een stranduitje even met wat zand speelt, hoe pa een plastic zakje voetballend hooghoudt: met zijn messcherpe observaties maakt Kore-eda meer dan ooit grootse cinema van het alledaagse.

Shoplifters toont een Kore-eda in topvorm. De Japanner doet in principe weinig nieuws, vergeleken met eerdere zachtmoedige en geaarde familiedrama’s als Nobody Knows (2004), Still Walking (2008) en Like Father, Like Son (2013), maar tilt zijn unieke blik op het Japanse gezin ditmaal naar ongezien hoog niveau.

Kore-eda kreeg de belangrijkste prijs van het Cannes filmfestival toegekend door de jury onder leiding van de Australische actrice Cate Blanchett.

Regie: Hirokazu Kore-eda / Met: Lily Franky, Kirin Kiki, Sôsuke Ikematsu, e.a. / Japan, 2018 


Gerelateerde events

Binti (8+)

Filmfratsen

| Schouwburg Cc Strombeek
Podium 2019-2020 Podium Familie Film
Tijdens het nieuwe concept ‘Filmfratsen’ op zondag, trakteren we het jonge volkje op een experimenteerlab rond film & multimedia gevolgd door een avontuurlijke, eigenzinnige of gewoon supergoede film voor het hele gezin. We trappen ‘filmfratsen’ af met de bejubelde Vlaamse jeugdfilm ‘Binti' (8+).
Tickets

Cinema Malfait

Circus Ronaldo & Gust Van den Berghe

vanaf - | op locatie
Podium 2019-2020 Podium Circus puBLIK Film
Danny Ronaldo speelt de hoofdrol in de nieuwe film van Gust Van den Berghe, ‘RAIN ANYWAY / Wees blij dat het regent’, te zien in Cinema Malfait, een knusse ‘cinemabarak’, in onvervalste Ronaldo stijl, gerund worden door César Malfait (Karel Cremers), de louche circusdirecteur uit de film.
Tickets