Film Seizoen 2018-2019

 

Binnen de filmwereld staat de 55-jarige Japanner Hirokazu Kore-eda al jaren bekend om zijn meesterlijke films over familiedynamiek en sociale misstanden, die emotievol zijn zonder inzet van opzichtige scenariotrucs. In Shoplifters wordt een door haar moeder verwaarloosd meisje opgenomen door een armoeiig doch warm gezin, waarvan de vader de kinderen inzet als hulpjes bij winkeldiefstal. Niet alles is wat het lijkt in de aangrijpende film van Kore-eda, die vragen opwerpt over de (geringe) betekenis van bloedbanden. "Ik wilde voorbij hun misdaden kijken", zei de regisseur in Cannes over zijn personages, "naar de rijkdom van hun levens en hun unieke onderlinge verbanden."

Zonder hun daden te vergoelijken – de armlastige vader Osamu voedt zoon Shota en later ook het min of meer gekidnapte meisje Yuri op tot volleerde winkeldieven, de rest van de familie heeft zijn eigen besognes – schetst Kore-eda met kleine gebaren een liefdevol en overtuigend gezinsleven. Scènes zitten vol kleine, verstopte cadeautjes, geen gezinslid blijft onderbelicht. Kijk hoe oma tijdens een stranduitje even met wat zand speelt, hoe pa een plastic zakje voetballend hooghoudt: met zijn messcherpe observaties maakt Kore-eda meer dan ooit grootse cinema van het alledaagse.

Shoplifters toont een Kore-eda in topvorm. De Japanner doet in principe weinig nieuws, vergeleken met eerdere zachtmoedige en geaarde familiedrama’s als Nobody Knows (2004), Still Walking (2008) en Like Father, Like Son (2013), maar tilt zijn unieke blik op het Japanse gezin ditmaal naar ongezien hoog niveau.

Kore-eda kreeg de belangrijkste prijs van het Cannes filmfestival toegekend door de jury onder leiding van de Australische actrice Cate Blanchett.

Regie: Hirokazu Kore-eda / Met: Lily Franky, Kirin Kiki, Sôsuke Ikematsu, e.a. / Japan, 2018 


Gerelateerde events

Werk ohne Autor

| Schouwburg Cc Strombeek
Film Seizoen 2018-2019
In dit historische drama volgt de regisseur van 'Das Leben der Anderen' de Duitse kunstenaar Kurt Barnert - geboetseerd naar Gerhard Richter - van 1937 tot 1966. Niet toevallig de rumoerigste periode in de Duitse geschiedenis.
Tickets

Green Book

| Schouwburg Cc Strombeek
Film Seizoen 2018-2019
Unieke roadmovie over de ongewone vriendschap tussen de zwarte pianist Don Shirley en diens chauffeur Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse buitenwipper. Samen reizen ze in de jaren '60 op tournee door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids...
Tickets

The Old Man & the Gun

| Schouwburg Cc Strombeek
Film Seizoen 2018-2019
Robert Redford sluit in 'The Old Man and the Gun' zijn indrukwekkende acteercarrière af als een bejaarde bankovervaller die de liefde van zijn leven ontmoet.
Tickets