Film Seizoen 2018-2019

 

Binnen de filmwereld staat de 55-jarige Japanner Hirokazu Kore-eda al jaren bekend om zijn meesterlijke films over familiedynamiek en sociale misstanden, die emotievol zijn zonder inzet van opzichtige scenariotrucs. In Shoplifters wordt een door haar moeder verwaarloosd meisje opgenomen door een armoeiig doch warm gezin, waarvan de vader de kinderen inzet als hulpjes bij winkeldiefstal. Niet alles is wat het lijkt in de aangrijpende film van Kore-eda, die vragen opwerpt over de (geringe) betekenis van bloedbanden. "Ik wilde voorbij hun misdaden kijken", zei de regisseur in Cannes over zijn personages, "naar de rijkdom van hun levens en hun unieke onderlinge verbanden."

Zonder hun daden te vergoelijken – de armlastige vader Osamu voedt zoon Shota en later ook het min of meer gekidnapte meisje Yuri op tot volleerde winkeldieven, de rest van de familie heeft zijn eigen besognes – schetst Kore-eda met kleine gebaren een liefdevol en overtuigend gezinsleven. Scènes zitten vol kleine, verstopte cadeautjes, geen gezinslid blijft onderbelicht. Kijk hoe oma tijdens een stranduitje even met wat zand speelt, hoe pa een plastic zakje voetballend hooghoudt: met zijn messcherpe observaties maakt Kore-eda meer dan ooit grootse cinema van het alledaagse.

Shoplifters toont een Kore-eda in topvorm. De Japanner doet in principe weinig nieuws, vergeleken met eerdere zachtmoedige en geaarde familiedrama’s als Nobody Knows (2004), Still Walking (2008) en Like Father, Like Son (2013), maar tilt zijn unieke blik op het Japanse gezin ditmaal naar ongezien hoog niveau.

Kore-eda kreeg de belangrijkste prijs van het Cannes filmfestival toegekend door de jury onder leiding van de Australische actrice Cate Blanchett.

Regie: Hirokazu Kore-eda / Met: Lily Franky, Kirin Kiki, Sôsuke Ikematsu, e.a. / Japan, 2018 


Gerelateerde events

The Sisters Brothers

| Schouwburg Cc Strombeek
Film Seizoen 2018-2019
De broers Eli en Charlie Sisters zijn beruchte huurmoordenaars die de opdracht krijgen om Hermann Kermit Warm op te sporen. Wat begon als een routineopdracht, wordt al gauw een erbarmelijke en gevaarlijke tocht naar de andere kant van het land.
Tickets

If Beale Street Could Talk

FFG#18 - Film op maandag

| Schouwburg Cc Strombeek
Film Seizoen 2018-2019
De film focust zich op het leven van enkele arme Afro-Amerikanen in Harlem en met name op de negentienjarige zwangere Tish. Zij moet snellen tegen de klok om de onschuld van haar geliefde te bewijzen. Deze zit ten onrechte in de cel en wordt beschuldigd van verkrachting.
Tickets

Capharnaüm

| Schouwburg Cc Strombeek
Film Seizoen 2018-2019
Zain is een jongetje van 12 jaar. Hij is niet gelukkig met de manier waarop zijn ouders hem opvoeden. Hij mist genegenheid en liefde. Hij ervaart slechts een wereld van pijn en lijden. Hij besluit zijn ouders voor het gerecht te dagen.
Tickets