Ga verder naar de inhoud
Website 023 John Jane Chris Stessens 2
Scholen Secundair Onderwijs

John & Jane

De Mannschaft

Data

vr 13.01.23 | 13u30

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€10 per leerling (podiumvoorstelling + nagesprek + verdiepende theatersessie)

Duur

50' + nagesprek

Extra

vr 13.01.23 | 13u30
(optievoorstelling om 10u30)

max. 200 leerlingen

Theater / Project
2e graad (en 3e graad) SO

‘JOHN & JANE’ gaat over verdwalen in een veel te grote wereld, over iemand zijn, of niet, over bang zijn van alles, of toch veel.

Na de eerdere succesvolle passages van LIV en DETHLEFF speelt De Mannschaft een nieuwe voorstelling: JOHN & JANE.

Jane is een meisje van 15 jaar en ligt, zoals het cliché het voorschrijft, behoorlijk in de knoop met zichzelf. Elke ochtend als ze in de spiegel kijkt terwijl ze haar tanden poetst, stelt ze zichzelf de vraag ‘Wie ben ik?’. Door een bizar toeval, waar we hier niet over uitweiden, komt Jane in haar eigen hoofd terecht. Haar hoofd, waar tot haar grote verbazing iemand zit: John, die de machinerie in haar hoofd bedient.

‘JOHN & JANE’ raakt de psyche aan van de mens, die met zijn beperkte kennis en met al zijn twijfels en angsten beslissingen probeert te maken in de hoop een gelukkig leven te kunnen leiden. Een thema dat in de puberteit een exponentiële dimensie krijgt, maar in ieder van ons speelt.

‘JOHN & JANE’ wordt een humoristische horrorfilm over het verdwalen van jonge mensen in een veel te grote wereld. Over de afwezigheid van een identiteit, over iemand zijn, over Dionne Warwick, over geluidloos wenen, over kinderbueno’s, behangpapier, over rozengeur, over maneschijn en over bang zijn.

JOHN & JANE is een gevoelige, humoristische roadtrip door het hoofd van een jonge mens genaamd de puber.

Thema’s: identiteit, worstelen met zichzelf / anders zijn, puberteit, mentale gezondheid, zelfexpressie, opgroeien en volwassen worden, vriendschap en liefde, weerbaarheid

Credits

Spel Lien Thys/Emma Verstraete en Pieter-Jan De Wyngaert/Bert Dobbelaere | Dramaturgie Bram Verschueren
Met steun van de Warande, Turnhout, Laika, De Studio en de Vlaamse Gemeenschap

Recensie

"Op humoristische wijze brengt John en Jane je terug naar de tijd waarin je gecontroleerd wordt door uw hoofd, hormonen en de raarste gedachten. Alsof je op een nieuwe planeet bent beland en alles is veranderd. Al te herkenbaar, zelfs al ben je geen puber meer." - Kraakcollectief

"Met humor, ontroering, en vooral een haarfijn aanvoelen weet De Mannschaft als geen ander het jonge publiek te treffen. Jongeren hangen werkelijk aan hun lippen: juiste vibes, juiste humor, juiste taal, stevige dynamiek, een voorstelling zoals ze maar zelden gemaakt worden." - jeugdprogrammator De Warande

Website 004 John Jane Chris Stessens
Website026 John Jane Chris Stessens

Het project omvat - naast de voorstelling zelf - ook een naverwerkende theaterworkshop en een nagesprek.

Aansluitende theatersessie

Theatermaker Els Bruynseels gaat, na de roadtrip van John & Jane, een theatraal onderzoek aan met de jongeren naar mogelijks 'betere' versies van zichzelf.

Welke naam past beter bij mij
Welke soort kleren draag ik dan?
Hoe voelt die andere dan precies van binnen?
Past die echt beter of is het ok om gewoon nog een tijdje niet helemaal af te zijn?

Els Bruynseels studeerde af aan de Toneelacademie van Maastricht als theatermaker & docent en werkt momenteel aan de Academie voor Woord & Muziek te Sint-Agatha-Berchem. Els geeft workshops in het kader van De Brede School en in partnership met Vaartkapoen, CC Dilbeek, CC Asse en Cc Strombeek. Verder is zij ook verbonden aan Theater Tartaar & Wisper.

Deze sessie duurt 2 aaneensluitende lesuren en vindt enkele dagen aansluitend op de voorstelling en op school (of desgewenst in Cc Strombeek) plaats. De data worden in overleg met de school bepaald (de precieze data kunnen reeds in september afgesproken worden).

Duur: 2 aaneensluitende lesuren
Timing: enkele dagen aansluitend op de voorstelling (data in overleg met de school)
Locatie: op school (of desgewenst in Cc Strombeek)
Aantal: klas van max. 26 leerlingen


Nagesprek met de acteurs

Na deze voorstelling gaan de acteurs Bart en Heleen graag in gesprek met het publiek.. Zeker bij schoolvoorstellingen is dit een interessante toevoeging aan een voorstelling die ongetwijfeld enkele vragen oproept bij de aanwezige leerlingen. Vanwaar ontstond de voorstelling, hoe verliep het maakproces en welke lessen willen zij meegeven aan het publiek? De leerlingen kunnen ook inhoudelijke of praktische vragen stellen om zo meer inzicht te krijgen in de voorstelling.

Ontdek meer

Alias
Scholen Secundair Onderwijs

Alias

Collectief Verlof

di 7.02.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
followfollow
Scholen Secundair Onderwijs

followfollow

fABULEUS / Koen De Preter

di 25.10.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets