Ga verder naar de inhoud
Een Jihad van Liefde hero image
Scholen Secundair Onderwijs

Een Jihad van Liefde

Rataplan - Amara Reta & Rashif El Kaoui

Data

di 15.02.22 | 13u30
(optievoorstelling om 10u30
en op ma 14.02.22 om 13u30)

inschrijven

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€10 (voorstelling + voorbereidende theatersessie + nagesprek)

Duur

65' + nagesprek

Extra

max. 200 leerlingen

Theater / Project
3e graad SO

Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe maakten een theaterstuk op basis van het boek ‘Een jihad van liefde’ van Mohamed El Bachiri (opgetekend door David Van Reybrouck).

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek op 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag op het metrostation. Mohamed El Bachiri zelf werkt dan als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht op televisie in 'De Afspraak' en in 'De Wereld Draait Door' en had meer dan 200.000 views op YouTube. De lezers van het boek ‘Een jihad van liefde’ raakten nog meer ontroerd.

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?

‘Een jihad van liefde’ (een uitgave van De Bezige Bij) verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans.

Thema’s: identiteit, godsdienst, racisme, terrorisme, verlies, radicalisering, verdriet, liefde en vriendschap, opvoeding, waarden en normen.

© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos

Reacties in de pers

  • "De theaterversie van ‘Jihad van Liefde’ is sober maar mooi en doeltreffend. Het stuk gaat verder waar het boek eindigt." - Filip Tielens, De Standaard
  • "Een Jihad van Liefde voegt iets aan het boek toe, omdat het geen betoog is, maar een kwetsbaar portret van twee mensen die elkaar heel graag zien. Een kleinood om te koesteren." - Het Nieuwsblad
  • "Ook de jihadist van de liefde, de man vol mededogen, ontsnapt niet aan de dagelijkse miserie en de eenzaamheid, zien we hier. Het is in die waardevolle, ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt." - Filip Tielens, De Standaard

Spel en tekstbewerking Rashif El Kaoui, Amara Reta | Regie en tekstbewerking Hans Van Cauwenberghe | Decor Saskia Louwaard en Marrigje Poelstra | Kostuum: Maartje van Bourgognie | Een productie van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma | Met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap

Het project omvat - naast de voorstelling zelf - ook een voorbereidende theaterworkshop en een nagesprek.

Theatersessie

(o.l.v. Els Bruynseels)

Molenbeek
Marokkaan
Metro

Welk beeld zie je dan voor je?
Stap in het beeld en wat voel je?

Maelbeek
22 maart 2016
In de middelste wagon zit Loubna Lafquiri
Moeder, echtgenote, vriendin

Stap in het beeld, wat voel je nu?


In deze workshop, die we plannen vóór de voorstelling, gaan we op zoek naar de nuancering. We ontmantelen het stigma rond Molenbeek, radicalisering en generalisering. We gaan op theatraal onderzoek naar het verhaal achter een aantal getroffenen.

Els Bruynseels studeerde af aan de Toneelacademie van Maastricht als theatermaker & docent en werkt momenteel aan de Academie voor Woord & Muziek te Sint-Agatha-Berchem.


Duur: 2 aaneensluitende lesuren
Timing: enkele dagen voorafgaand aan de voorstelling
(data in overleg met de school)
Locatie: op school (of desgewenst in Cc Strombeek)
Aantal: klas van max. 26 leerlingen

Nagesprek met de acteurs

Na deze voorstelling Een jihad van Liefde gaan de acteurs altijd in gesprek met het publiek. Zeker bij schoolvoorstellingen is dit een interessante toevoeging aan een voorstelling die ongetwijfeld enkele vragen oproept bij de aanwezige leerlingen. Vanwaar ontstond de voorstelling, hoe verliep het maakproces en welke lessen willen zij meegeven aan het publiek? De leerlingen kunnen ook inhoudelijke of praktische vragen stellen om zo meer inzicht te krijgen in de voorstelling.

Ontdek meer

Grand Theft Audio 3.0.
Scholen Secundair Onderwijs

Grand Theft Audio 3.0.

DJ Bobby Ewing

di 26.10.21
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Words on bathroom walls
Scholen Secundair Onderwijs

Words on bathroom walls

di 9.11.21
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
I am Greta
Scholen Secundair Onderwijs

I am Greta

di 22.03.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets