Ga verder naar de inhoud
Grand Theft Audio hero
Scholen Secundair Onderwijs

Grand Theft Audio 3.0.

DJ Bobby Ewing

Data

di 26.10.21 | 13u30
(optievoorstelling om 10u30)

inschrijven

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€10 (voorstelling + naverwerkende muzieksessie)

Duur

55'

Extra

max. 250 leerlingen

Muziek / Lezing / Project
2e (en 3e) graad SO

In de muziekwereld leent, steelt en kopieert iedereen van elkaar. Al dan niet met toestemming.
Geen saaie geschiedenisles, er wordt heel veel muziek gedraaid en heel veel beeld getoond, op jongerenmaat.

Grand Theft is een geanimeerde muzikale ‘lezing’ van DJ Bobby Ewing over de herkomst en het ontstaan van moderne muziek. Aan de hand van vele voorbeelden toont hij aan dat nummers die iedereen kent, soms wel heel hard lijken op muziekjes die al veel eerder gemaakt werden. Wat de ene 'beïnvloeding' noemt, is voor de andere 'diefstal'. En voor nog een andere een 'hommage'. Daarover wordt gedebatteerd.

Deze lezing is eigenlijk een drogreden van DJ Bobby Ewing om zijn favoriete muziekjes aan jonge mensen te kunnen laten horen. Het wordt geen geschiedenisles met een chronologische tijdlijn, maar een opeenvolging van voorbeelden en filmpjes met muziek van alle tijden. Het doel is om jongeren te laten ontdekken dat de muziek, die ze vandaag uit hun smartphones toveren, een geschiedenis heeft.

Ewing vertrekt vanuit de rechtszaak 'Blurred Lines', waarin Pharrell Williams door de erfgenamen van Marvin Gaye werd aangeklaagd. Jongeren van nu kennen Pharrell, maar wie is Marvin Gaye? Bobby Ewing geeft muziek en uitleg. Ook een hele hoop klassieke drumsamples passeren de revue. Loops die iedereen kent en die tot vandaag op duizenden platen gebruikt worden. Maar niemand weet waar ze vandaan komen.

Aan het einde van het uur weet iedereen wie Marvin Gaye, Kraftwerk, Beastie Boys en James Brown zijn. Via een Spotify-lijstje kunnen ze achteraf alle nummers terug opzoeken.

© KREW
© KREW

Wie is DJ Bobby Ewing oftewel Jimmy De Wit?

DJ Bobby Ewing draait tafels bij Discobar Galaxie en onder eigen naam. Hij is auteur-componist en bedienaar van laptops en drummachines. Samen met Jan Delvaux maakt hij theatershows over de strafste merkwaardigheden uit de Belgische popmuziek. Na honderden feestjes, festivals en radioshows heeft de man een meestergraad behaald. Bobby Ewing is een schuilnaam.

Thema’s: muziekgeschiedenis, bredere kijk op de muzieksector, verbanden tussen verleden en heden, kennis van drumbeats, samples en breaks, identiteit, vooroordelen

Het project omvat - naast de voorstelling zelf - ook een naverwerkende muziekworkshop.

Muziekworkshop

Ontwikkeld en begeleid door Bamm!

In de voorstelling Grand Theft Audio 3.0 van DJ Bobby Ewing, zie je hoe vele muzikanten muziek of stukjes muziek van andere artiesten gebruiken. De opkomst en grote namen binnen het zogenaamde samplen komen in de voorstelling aan bod.

Nadat de leerlingen gezien en gehoord hebben hoe anderen het doen, is het nu aan henzelf. Ze gaan aan de slag met hun favoriete muziekstukjes en clashen ze samen. Ze schrijven er zelf een passende tekst bij, plagiëren schaamteloos de grote dichters van deze tijd of knippen en plakken met stukjes van politieke speeches. Op het einde van de workshop kunnen de leerlingen luisteren naar de verschillende nummers die iedereen gemaakt heeft.

Duur: 2 aaneensluitende lesuren
Timing: enkele dagen aansluitend op de voorstelling
(data in overleg met de school).
Locatie: op school (of desgewenst in Cc Strombeek)
In klasverband (groep van max. 26 leerlingen)

© KREW
© KREW
Grand Theft Muziekworkshop Bamm

Ontdek meer

Words on bathroom walls
Scholen Secundair Onderwijs

Words on bathroom walls

di 9.11.21
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Een Jihad van Liefde
Scholen Secundair Onderwijs

Een Jihad van Liefde

Rataplan - Amara Reta & Rashif El Kaoui

di 15.02.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
I am Greta
Scholen Secundair Onderwijs

I am Greta

di 22.03.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets