Ga verder naar de inhoud
Website followfollowlr 14
Scholen Secundair Onderwijs

followfollow

fABULEUS / Koen De Preter

Data

di 25.10.22 | 13u30

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€10 per leerling (podiumvoorstelling + omkaderende bewegingssessie)

Duur

60'

Extra

di 25.10.22 | 13u30
(optievoorstelling om 10u30)

max. 220 leerlingen

Dans / Theater / Project
3e graad (en 2e graad) SO

Een kleurrijke ode aan jong zijn in een digitale wereld.

Voor de nieuwste fABULEUS-productie werkt performer/choreograaf Koen De Preter samen met 11 jongeren tussen 13 en 21 jaar: een groep jonge mensen die zich smeten voor een nieuwe uitdaging, uit hun comfortzone treden en elkaar bijstonden tijdens een uniek creatieproces.

followfollow is een dansproductie over volgen en volgers. Over inspireren, kopiëren en nabootsen. Over mode die verschijnt, verdwijnt en terugkeert. Over in de pas lopen en tegenbewegingen. Over selfies en de laatste TikTok-challenges. Over duimpjes zetten en hartjes geven. Over groep en groepsdruk. Over je hart achterna jagen en jezelf proberen zijn in een wereld vol tegenstellingen. Over zoeken naar identiteit.

Choreograaf en performer Koen De Preter heeft al een lang parcours bij fABULEUS. Hij maakte er o.a. de solo Les mots... toujours les mots bien sûr (2004), de jongerenproductie .White.Muted.Crash. (2005) en het duet We dance to forget (2007) dat meer dan zes seizoenen tourde in elf verschillende landen. Voor zijn nieuwste fABULEUS-productie followfollow werkt Koen met een groep jongeren tussen 13 en 21 jaar.

Thema’s: zelfexpressie, dans en beweging, identiteit en eigenheid, de digitale wereld, volgen vs inspireren, groepsdruk, waarden en normen

Credits

Choreografie Koen De Preter | Met Natan Bex, Sari Blauwet, Emmanuel Boakye, Yanna Lambaerts, Noah Meulemans, Naya Mbayo, Ilias Tallon, James Van Cauwenberghe, Louise van Genugten, Alex Van Speybroek en Miro Ver Elst | Artistieke coaching Nienke Reehorst | Dramaturgie Peter Anthonissen | Productie fABULEUS | Coproductie STUK en Perpodium

Website followfollowhr 22 1
Website followfollowhr 63 1

Reacties in de pers

"Bij deze: smartphones leveren dansers alleen maar extra mogelijkheden op om machtig moves te maken. (...) Dan zie je hoe De Preter de bewegingen die eigen zijn aan elke danser - van hiphop tot ballet, van montere musicalster tot charmante slungel - verwerkte in de choreografie tot ze op het einde helemaal in vuur en vlam staan. Net als het publiek." — Els Van Steenberghe, Knack Focus

“De 11 dansers wisten samen met De Preter alle registers open te breken en jongerencultuur op een verademend positieve manier neer te zetten. (...) Het is ontwapenend, maar op een allerstoerste manier.’’ - Celine Verhaest, Cluk Kultuur

“followfollow schippert op unieke wijze tussen theater en dans, maar was in feite één grote krachtige choreografie waarbinnen ‘volgen’ op alle mogelijke manieren centraal stond. Hoe heb je het over jong zijn, volgen, identiteit en sociale media, zonder in die negatieve spiraal te belanden? fABULEUS weet wel hoe. Door 11 jongeren samen te zetten op scène en hen te laten bewegen. In een kluitje aan kleurrijke tweedehandskledij. Een kluitje aan jong, energiek en het beste soort geweld in een voorstelling waar volgen ook stoppen betekent, afbreken en opnieuw beginnen. Waar volgen zowel op fysiek als op virtueel vlak wordt ontdekt. Hun aanstekelijke jeugdelijkheid projecteren ze zo de zaal in, maar hun maturiteit wordt nooit van hen afgepakt. (...) De Preter geeft hen alle aandacht en ruimte en werpt zo een frisse en positieve blik op jong zijn in een digitale wereld.”

Het project omvat - naast de voorstelling zelf - ook een naverwerkende bewegingsworkshop.

Omkaderende bewegingssessie

Ontwikkeld in samenspraak met fABULEUS

Loop je in de pas, ga je tegen de richting in of een andere richting uit? followfollow gaat over volgen in alle mogelijke betekenissen van het woord. Tijdens de omkaderende workshops onderzoeken we samen met de deelnemers die verschillende ideeën rond volgen. Of het nu gaat om inspireren, kopiëren en nabootsen, of om duimpjes zetten en hartjes geven.

De dansdocent vertrekt tijdens deze omkaderende bewegingssessies vanuit basisoefeningen uit de hedendaagse dans en improvisatie. Net als enkele jongeren in de voorstelling hoef je geen enkele danservaring te hebben om deze workshop te kunnen volgen.

Duur: 2 aaneensluitende lesuren
Timing: enkele dagen aansluitend op de voorstelling (data in overleg met de school)
Locatie: in een turnzaal of sporthal van de school (of desgewenst in Cc Strombeek)
Aantal: klas van max. 26 leerlingen

Ontdek meer

Alias
Scholen Secundair Onderwijs

Alias

Collectief Verlof

di 7.02.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
John & Jane
Scholen Secundair Onderwijs

John & Jane

De Mannschaft

vr 13.01.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets