Ga verder naar de inhoud
Faren c Tuur Uyttenhove 1 klein Seiz beeld
Scholen Secundair Onderwijs

Faren

Ellis Meeusen & Milan Vandierendonck

Data

di 17.10.23 | 14u
Inschrijven

Locatie

Op locatie

Tickets

€10 per leerling (podiumvoorstelling + nagesprek + verdiepende theatersessie)

Duur

50'

Extra

Max. 30 leerlingen (1 grote of 2 kleine klassen)

Di 17/10 om 14u in een trailer van een vrachtwagen op de parking van Cc Strombeek

Optievoorstellingen:
Wo. 18/10, (9u30 en) 11u
Do. 19/10, 10.30u en 14u

(Tekst)theater / project
3e graad SO

Een opmerkelijke en pakkende theatertekst in een unieke setting: een tot minitheater omgebouwde vrachtwagen.

Een jonge vrouw rijdt met haar lief naar het zuiden van Frankrijk, een rit die ze vroeger jaarlijks met haar gezin maakte. Herinnering en heden lopen door elkaar, terwijl ze de weg zoekt in een donkere nacht.

als andreas niet
met fiets en al
het huis dat ik bewaakte
als een burcht
was binnengestormd
had ik hem er
misschien wel nooit ingelaten
uit schaamte of uit voorzichtigheid
maar hij was er
en hij mocht blijven
ik wou dat hij bleef

Met ‘Faren’ schreef Ellis Meeusen een opmerkelijke en pakkende theatertekst, die ze samen met jong spelerstalent Milan Vandierendonck brengt. Ze liet zich inspireren door de mythische liefde tussen Orpheus en Eurydice, maar vertelt een heel nieuw verhaal over mensen van nu.

Een verhaal over reizen en sterfelijkheid. Over licht in het duister. Over omkijken en tegelijkertijd vooruit reiken. En over waar naartoe, als je niet meer voor- of achteruit kan.

Faren 1 c Tuur Uyttenhove Scènefoto

Ellis Meeusen (1993) studeerde in 2020 af als speler-maker aan de dramaopleiding van LUCA School Of Arts in Leuven. Tijdens die opleiding ontwikkelde Ellis een grote liefde voor (theater)schrijven. Wat ze schrijft, houdt vaak het midden tussen poëzie, proza en theater en vertrekt niet zelden vanuit een fascinatie voor het niet-geleefde leven en een vrouwelijke stem.

Faren 3 c Tuur Uyttenhove klein Scènefoto

Milan Vandierendonck (1995) studeerde in 2019 af aan het Conservatorium Antwerpen. Hij richtte samen met een aantal jaargenoten het collectief herman op. Naast de afstudeervoorstelling ‘Om niets te zeggen’ kan je dit jonge collectief kennen van ‘Vier sterren’, ‘Antigone’ (samen met de Roovers) en ‘Bite me’. In 2021 speelde en maakte hij ‘Het Groeien van de Bomen’ (Veroline Vanderbeek/ Pieter De Buysser).

Reacties programmatoren / leerkrachten:

Heen en weer tussen verleden en heden. In ‘Faren’ zijn het sprongen die je gretig volgt, en die je langzaam naar een heel herkenbaar verdriet brengen. Een mooie voorstelling die schommelt tussen monoloog en dialoog en een troostende schouder. (Fien Leysen, theatermaker)

‘Faren’ is een prachtig pakkend stuk, dat je –letterlijk en figuurlijk– meeneemt, onder je vel kruipt en blijft nazinderen. De trailer, die dienst doet als decor, scène én tribune, geeft de voorstelling een extra dimensie en creëert intimiteit en nabijheid. Heel straf gespeeld en poëtisch gebracht. Een absolute aanrader! (Kristl Lambert, programmator)

In een vrachtwagen luister ik, samen met een klas studenten, naar het verhaal van een roadtrip die een jonge vrouw onderneemt met haar lief. Er gaat een heerlijke energie uit van de twee spelers, er zit een mooie suspense in de voorstelling en het einde is op zijn minst verrassend te noemen. Beloftevolle makers, tof concept en een verhaal dat door jongeren (en ook ouder) heel erg gesmaakt wordt. (Veerle Decroos, programmator)

Twee acteurs. Een heel kleine ruimte. 50 minuten. Indrukwekkend hoe de spelers ons meenemen in het leven van de twee hoofdpersonages. Je krijgt het gevoel dat je hen kent, je leeft met hen mee. Ellis Meeusen zorgde voor een ijzersterke tekst. Geweldig, hoe ze vertrekkend vanuit een eeuwenoud verhaal een poëtische tekst schreef, die blijft nazinderen en die ook het jonge publiek - nochtans altijd heel kritisch als het om theater gaat - weet te bekoren. Petje af! (Lies Roggeman, leerkracht)

Tekst: Ellis Meeusen | Spel: Ellis Meeusen en Milan Vandierendonck | Productie: CC De Steiger Menen, i.s.m. Het nieuwstedelijk | Met de steun van de Vlaamse Overheid

Thema's: opgroeien, ziekte en verlies, vriendschap en relaties, identiteit en eigenheid, waarden en normen, omgaan met rouw en verdriet.

Het project omvat - naast de voorstelling zelf - ook een verdiepende theatersessie en een nagesprek.

Verdiepende theatersessie - o.l.v. Ellis Meeusen

Ellis, de jonge actrice/theatermaakster van 'Faren', komt zelf naar jullie klas voor een theaterworkshop op maat.

'Faren' is een voorstelling over verlies en rouw, geïnspireerd op de mythe rond Orpheus en Eurydice. In de naverwerking komen deze verschillende aspecten aan bod: hoe gaat de Oprheus-mythe? Wat zijn de gelijkenissen en verschillen tussen de mythe en het verhaal van 'Faren'? Hoe vertellen beide verhalen iets over rouw en verlies? De workshop zet in op het gesprek rond deze thema’s alsook op een creatieve naverwerking in de vorm van een schrijfopdracht.

Duur: 2 aaneensluitende lesuren
Timing: enkele dagen aansluitend op de voorstelling (data in overleg met de school)
Locatie: op school (of desgewenst in Cc Strombeek)
Aantal: klas van max. 26 leerlingen

Kort nagesprek met de acteurs

Na deze voorstelling gaan de acteurs Ellis en Milan graag in gesprek met het publiek. De leerlingen kunnen ook inhoudelijke of praktische vragen stellen om zo meer inzicht te krijgen in de voorstelling.

Ontdek meer

SOLO
Scholen Secundair Onderwijs

SOLO

Vervloet & De Studio

di 7.11.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Lubricant for life
Scholen Secundair Onderwijs

Lubricant for life

Woodman

di 6.02.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Novembre
Scholen Secundair Onderwijs

Novembre

ma 22.01.24
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets