Expo 2019-2020 Expo / Museumcultuur

Here Comes The Sumer fiets- en wandelparcours: 10 unieke kunstwerken in de openlucht

Sinds 2017 toont Museumcultuur Strombeek/ Gent elke zomer cumulatief één kunstwerk uit de collectie van S.M.A.K. in de publieke ruimte van Grimbergen. Na Barry Flanagan in het Prinsenbos, Rui Chafes in het Van der Nootpark en Lawrence Weiner aan MIRA, wordt nu aan een breed publiek een werk getoond van Zuid-Afrikaanse Ruth Sacks. 

Ruth Sacks is een Zuid-Afrikaanse kunstenares geboren in 1977. Zij woont en werkt in Johannesburg. Sacks onderzoekt historische momenten in de kunst, architectuur en toegepaste kunst. Ze werkt met fictieve verhalen. Sacks creëert nieuwe ficties door bestaande teksten en motieven te herzien of nieuwe narratieven te ontwikkelen. In haar praktijk ligt de nadruk op het gebruik van typografie, vormgeving en taalsystemen. Ze werkt vooral met installaties, tekst en performances. 

"In de tijd dat ik in Gent woonde, maakte ik een loopplank vergelijkbaar met de bruggen die gebruikt worden op kanaal- en rivierboten. Het werk moet geïnstalleerd worden op de rand van het dak en/of leunend uit een raam van een gebouw. Mijn idee was om bij de bezoeker speculaties uit te lokken over de verschillende mogelijke situaties (letterlijk en figuurlijk) waarin de plank zou kunnen worden aangesloten op een voorbijkomend schip."