Theater Podium Podium 2018-2019

“Agge ne klootzak zoekt, ksallekikkem wel spelen.”

Risjaar is misvormd, mankt en is lelijk als de nacht. Tijdens de Rozenoorlogen heeft hij als een beest gevochten aan de zijde van zijn broer Edwaar. En nu is Edwaar koning, dankzij een aantal brutale politieke moorden, uitgedacht door zijn kreupele broer. Maar het einde van de oorlog brengt voor Risjaar niet de lang verhoopte rust. Er is integendeel iets aangewakkerd. Een inzicht. Een drift, een gewetenloze ambitieuze honger.

Wat Richard III mee zo aantrekkelijk maakt, is zijn bevrijde en ongegeneerd vrolijk tentoongespreide amoraliteit. Schaamteloze onmenselijke meningen klonken nooit zo lekker.

Maar het stuk is meer dan een karakterschets van een psychopaat in wording. Het is vooral een portret van een elite, een klein groepje machthebbers dat de politiek heeft gereduceerd tot een spel, een schaakspel in achterkamers en wandelgangen. Uit verband gespeeld door onderlinge strijd en ambitie vormt dit de ideale voedingsbodem voor de sluwste, de handigste, de meest eloquente, de meest meedogenloze onder hen, om uit te groeien tot een perverse dictator. Macht als doel. Maar wat met die macht eens ze verworven is?

Geselecteerd voor het Vlaams én het Nederlands Theaterfestival 2017. Peter Van den Begin werd genomineerd voor de Louis D’Or 2017 (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol).

Van Olympique Dramatique Vrij naar Richard III (William Shakespeare), Risjaar Modderfokker den Derde (Tom Lanoye en Luk Perceval), Richard III (Willy Courteaux) en Richard III (Wannes Van de Velde).

Tekst en regie: Tom Dewispelaere, Stijn Van Opstal.
Bewerking en spel: Jan Decleir, Mieke De Groote, Koen De Sutter, Nico Sturm, Sanne Samina Hanssen, Jonas Vermeulen, Peter Van den Begin e.a. 
Dramaturgie: Ellen Stynen 
Scenografie en licht: Stef Stessel 
Kostuumontwerp: Ilse Vandenbussche 
Geluidsontwerp en muziek: Yves De Mey
Productie: Toneelhuis

"Er valt veel over deze toneelavond te zeggen. Voorop en kort samengevat dat het een meesterstuk is"  – Loek Zonneveld in De Groene Amsterdammer

"Peter Van den Begin wórdt Richard III: met een superieure fysiek geeft hij vorm aan een vileine koning die je gelooft en die je inpakt, al weet je dat hij uiteindelijk voor de bijl gaat en de grootst mogelijke slechterik is. Hij krijgt het telkens voor elkaar het publiek moeiteloos voor zich te winnen" - Juryrapport VSCD Toneelprijzen - Louis D’Or

"Antwaarps theater overgoten met een wellustig sausje van machtsgeilheid en topprestaties van een indrukwekkende cast" – Lotte Philipsen in Knack Focus (****) 


Gerelateerde events

Sue me Modderfokker

SKaGEN/Mathijs F Scheepers

| CC Strombeek - Schouwburg
Theater Podium Podium 2018-2019
Na ‘Survival of the Fittest’ en ‘Garmisch-Partenkirchen’ kruipt Mathijs F Scheepers met grote graagte wederom solo op de planken, bijgestaan door muzikant Tim Clément. Met ‘SUE ME MODDERFOKKER’ tackelt hij zijn verlangen naar wraak.
Tickets

King Lear

Toneelgroep Maastricht

| Westrand - Dilbeek
Theater Podium Podium 2018-2019
Niet te missen klassieker, bol van gekonkel, verraad, onrecht, verderf en doortrapte intriges, maar ook van klaterende taal. Met Dirk Roofthooft, Huub Stapel e.a.
Tickets

Pieter Embrechts

A Street Concert*** Gezongen Portretten op Doek

| Schouwburg Cc Strombeek
Wijde Wereld Weken Muziek Theater Podium Podium 2018-2019
Pieter Embrechts interviewde zijn buren in de Turnhoutsebaan (Antwerpen). Het resultaat van alle interviews is een indringende muziektheatervoorstelling waarin de verhalen verteld worden via songs en filmische portretten. Een kruisbestuiving van cinema, docu, muziek en theater.
Tickets