Theater Podium Podium 2018-2019

“Agge ne klootzak zoekt, ksallekikkem wel spelen.”

Risjaar is misvormd, mankt en is lelijk als de nacht. Tijdens de Rozenoorlogen heeft hij als een beest gevochten aan de zijde van zijn broer Edwaar. En nu is Edwaar koning, dankzij een aantal brutale politieke moorden, uitgedacht door zijn kreupele broer. Maar het einde van de oorlog brengt voor Risjaar niet de lang verhoopte rust. Er is integendeel iets aangewakkerd. Een inzicht. Een drift, een gewetenloze ambitieuze honger.

Wat Richard III mee zo aantrekkelijk maakt, is zijn bevrijde en ongegeneerd vrolijk tentoongespreide amoraliteit. Schaamteloze onmenselijke meningen klonken nooit zo lekker.

Maar het stuk is meer dan een karakterschets van een psychopaat in wording. Het is vooral een portret van een elite, een klein groepje machthebbers dat de politiek heeft gereduceerd tot een spel, een schaakspel in achterkamers en wandelgangen. Uit verband gespeeld door onderlinge strijd en ambitie vormt dit de ideale voedingsbodem voor de sluwste, de handigste, de meest eloquente, de meest meedogenloze onder hen, om uit te groeien tot een perverse dictator. Macht als doel. Maar wat met die macht eens ze verworven is?

Geselecteerd voor het Vlaams én het Nederlands Theaterfestival 2017. Peter Van den Begin werd genomineerd voor de Louis D’Or 2017 (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol).

Van Olympique Dramatique Vrij naar Richard III (William Shakespeare), Risjaar Modderfokker den Derde (Tom Lanoye en Luk Perceval), Richard III (Willy Courteaux) en Richard III (Wannes Van de Velde).

Tekst en regie: Tom Dewispelaere, Stijn Van Opstal.
Bewerking en spel: Jan Decleir, Mieke De Groote, Koen De Sutter, Nico Sturm, Sanne Samina Hanssen, Jonas Vermeulen, Peter Van den Begin e.a. 
Dramaturgie: Ellen Stynen 
Scenografie en licht: Stef Stessel 
Kostuumontwerp: Ilse Vandenbussche 
Geluidsontwerp en muziek: Yves De Mey
Productie: Toneelhuis

"Er valt veel over deze toneelavond te zeggen. Voorop en kort samengevat dat het een meesterstuk is"  – Loek Zonneveld in De Groene Amsterdammer

"Peter Van den Begin wórdt Richard III: met een superieure fysiek geeft hij vorm aan een vileine koning die je gelooft en die je inpakt, al weet je dat hij uiteindelijk voor de bijl gaat en de grootst mogelijke slechterik is. Hij krijgt het telkens voor elkaar het publiek moeiteloos voor zich te winnen" - Juryrapport VSCD Toneelprijzen - Louis D’Or

"Antwaarps theater overgoten met een wellustig sausje van machtsgeilheid en topprestaties van een indrukwekkende cast" – Lotte Philipsen in Knack Focus (****) 


Gerelateerde events

Het Puin van Eden (10+)

Het Kwartier & fABULEUS

| Westrand - Dilbeek
Familie Theater Podium Podium 2018-2019
Martha en Lukas komen dagelijks samen op een heuvel, ‘hun heuvel’, om hun verbeelding de vrije loop te laten. Aan hun vriendschap komt een einde wanneer Lukas naar het middelbaar gaat en nieuwe vrienden krijgt. Er ontstaat een onhandige pingpong tussen nu en het verleden.
Tickets

Platonov

Matthias Van de Brul

| Cc Strombeek
Theater Podium Podium 2018-2019
De jonge speler-maker Matthias Van de brul ontbeent Tsjechov’s lijvige eersteling Platonov tot een wrange komedie voor 4 personages over een gedesillusioneerde schoolmeester die zijn wereld ziet wankelen. Even schalks als wanhopig trekt hij alles en iedereen mee in zijn val. Wie houdt zich overeind?
Tickets

Hoge Weg

Martha!tentatief/Toneelhuis

| CC Strombeek - Schouwburg
Theater Podium Podium 2018-2019
Een jonge vrouw voert actie voor een nieuw park in de inkomhal van een appartementsgebouw. Telkens opnieuw wordt ze afgewezen, toch verliest ze geen moment de moed. Evelien Bosmans staat naast professionele acteurs én mensen die nooit op toneel stonden in een nieuwe tekst van Bart Van Nuffelen.
Tickets