Ga verder naar de inhoud
Vloek stefstessel 1
Podium Theater / Muziek

VLOEK! (première)

de Roovers

Data

wo 19.10.22 | 20u30

Locatie

Westrand Dilbeek
Kamerijklaan 46
1700 Dilbeek

Tickets

€18 Basisprijs
€17 65+
€10 -21/dagstudent
€15 Vriendenprijs
€16 Abo extra Westrand

De Roovers zetten hun tanden in deze moderne klassieker van Sam Sheppard en brengen een spetterende versie met enkel vier acteurs, ondersteund door explosieve live muziek gemaakt en uitgevoerd door de weergaloze Bjorn Eriksson en Elko Blijweert

Naar THE CURSE OF THE STARVING CLASS van Sam Shepard, een bitterzoete satire over een kwetsbaar middenklasse gezin dat spartelt om te overleven.

Terwijl ze hun woonst dreigen te verliezen aan schuldeisers en projectontwikkelaars probeert elk van de vier gezinsleden op zijn eigen manier de harde realiteit te ontvluchten. De vader drinkt zich dagelijks lam en heeft overal schulden. De moeder droomt ervan weg te kunnen gaan naar een exotisch oord. De rebelse dochter wil garagist worden ergens op een verlaten plek in het zuiden. De zoon dagdroomt en probeert ondanks alles de familie bij elkaar te houden. Het hele stuk speelt zich af rond de keukentafel, met enkel een lege koelkast en een levend lammetje als gezelschap. De gesprekken zijn brutaal en hard, niets of niemand wordt gespaard. Maar ondanks al de verwoede pogingen om uit te breken blijft het gezin onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Sam Shepard levert met zijn tekst een passioneel commentaar op ‘the American dream’. Hij laat de wanhoop van de personages in vurige poëzie transformeren en verstopt tederheid onder de harde confrontaties. Wanneer we het stuk uit 1979, geschreven in volle oliecrisis, nu herlezen lijkt het wel profetisch. Het beeld van een gezin dat vastzit in een neerwaartse spiraal veroorzaakt door precaire economische omstandigheden is helaas meer dan ooit herkenbaar. De Roovers zetten hun tanden in deze moderne klassieker en brengen een spetterende versie met een kleine bezetting van vier acteurs ondersteund door explosieve live muziek gemaakt en uitgevoerd door de weergaloze Bjorn Eriksson en Elko Blijweert.

“Kortsluiting noemen ze dat. Het zit in de familie. Vloeibaar dynamiet. Iets chemisch. Iets in ons bloed. Erfelijk. Nitroglycerine. Verschrikkelijk explosief”

Sam Shepard

Credits

Van en met Sara De Bosschere, Luc Nuyens, Sofie Sente, Michael Vergauwen, Elko Blijweert en Bjorn Eriksson | Creatie muziek Bjorn Eriksson | Live muziek Bjorn Eriksson en Elko Blijweert | Scenografie Stef Stessel | Kostuums Pynoo | Een productie van de Roovers spelen vzw

Over de Roovers

de Roovers is een Antwerpse theatergroep van vier performers/makers. Ze werken nooit met een regisseur, elk creatief proces is een collectieve zoektocht naar het verhaal dat op dat moment verteld moet worden. De acteurs dompelen zich onder in literair theater, kneden klassiek repertoire zoals dat van Shakespeare, Tchechov en Aischylos naar hun hand. Soms gaan ze aan de slag met hedendaagse schrijvers zoals Paul Auster of Judith Herzberg. Maar je kunt ze net zo goed zien theater maken voor kinderen of zich wagen aan muziektheater.

Het collectief ontstond in 1994 toen Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Sofie Sente afstudeerden aan het Conservatorium van Antwerpen. Fotograaf en decorontwerper Stef Stessel, die vanaf het allereerste begin deel uitmaakte van het traject van de Roovers, helpt onmiskenbaar mee bij het definiëren van de typische stijl van de Roovers.

Ontdek meer

Apenverdriet
Podium Theater

Apenverdriet

Tania Van der Sanden & Lien Thys

wo 9.11.22
Westrand Dilbeek
Info & tickets
Long Day's Journey into Night
Podium Theater

Long Day's Journey into Night

Zuidpool

wo 22.03.23
Westrand Dilbeek
Info & tickets
About Elly
Podium Theater

About Elly

tg STAN / de Roovers / Toneelhuis / Theater Antigone

vanaf vr 21.04.23
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets