Ga verder naar de inhoud
A separation scarlet tummers tg stan canton koenigs web
Podium Theater

A Separation

tg STAN

Data

za 11.12.21 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€18 Basisprijs
€17 65+
€10 -21/dagstudent
€15 Vriendenprijs

Duur

1u30

Inleiding

geen inleiding

Een voorstelling vertrekkend van de film 'A Separation' van Asghar Farhadi die onder andere met een Oscar, Gouden Beer, César en Golden Globe werd bekroond. Van en met Scarlet Tummers, Manizja Kouhestani, Evgenia Brendes, Mokhallad Rasem en Gustav Koenigs onder de vleugels van tg STAN.

'U kunt niet voor elk klein probleem een scheiding aanvragen.'

'Klein? Mijn probleem is niet klein.
Het gaat hier om mijn dochter.'

'Het is ook zijn dochter.
Hij heeft ook rechten.
Ik ben hier de rechter en ik vind dat uw probleem klein is.
Hier tekenen alstublieft en tot ziens.'

Eerste beeld: een koppel bij de rechtbank. Zij wil weg, het land uit, om haar dochter een betere toekomst te bieden. Hij wil blijven om voor zijn oude, zieke vader te zorgen. De scheidingsprocedure wordt opgestart. Maar wat wil het kind eigenlijk?

We zien vijf spelers die gestalte proberen te geven aan alle personages uit de film: stuk voor stuk antihelden, vechtend voor een betere toekomst.

Een menselijk verhaal over schuld en onschuld. Een universeel verhaal zonder helden.

Over échte mensen die strijden voor hun rechten en voor hun gelijk.
Over fouten maken.
Over vergeven.
Over kind zijn.
Over vrouw zijn.
Over man zijn.
Over oud en hulpeloos zijn.
Binnen een systeem van onderdrukking en censuur.
Waar botsen de spelers op de grenzen van hun voorstellingsvermogen?
En waar dringen politieke en religieuze verschillen binnen tussen hen en dat wat er gespeeld moet worden?

Credits

Van en met Scarlet Tummers, Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Manizja Kouhestani en Mokhallad Rasem | concept en tekstbewerking: Scarlet Tummers | artistiek advies: Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen, Matthias de Koning | lichtontwerp en techniek: Iwan Van Vlierberghe | kostuums: Fauve Ryckebusch | productie: tg STAN | coproductie: d e t h e a t e r m a k e r

Scarlet Tummers / tg STAN

tg STAN zal de komende jaren investeren in het werk van een aantal jonge makers en spelers. Op die manier wil het gezelschap hun jarenlange ervaring als theatercollectief delen met en doorgeven aan een nieuwe generatie theatermakers. STAN biedt hen een artistiek klankbord: tijdens het maakproces is er een voortdurende dialoog met de drie kernleden van tg STAN. Daarnaast wordt er ook voor de nodige financiële, administratieve, technische en productionele ondersteuning gezorgd.

In het seizoen 2020-2021 nodigt STAN Scarlet Tummers uit om een eigen creatie te maken. Scarlet was eerder al betrokken bij ‘De Kersentuin’, een STAN-productie die in 2015 in première ging en nog steeds op het repertoire staat. Verder was Scarlet ook te gast in producties van o.a. De Warme Winkel, Wunderbaum, KVS, Simon De Vos en Fabrice Murgia en maakte ze tot 2017 deel uit van het gezelschap le Mouton Noir.

Scarlet Tummers brengt voor ‘A Separation’ een uiteenlopende mix van spelers/makers bijeen. Samen met Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Manizja Kouhestani en Mokhallad Rasem plaatst ze het plot van de gelijknamige, veelvuldig bekroonde Iraanse film in hun respectievelijke leefwerelden. Waar botsen de verhaallijnen met hun persoonlijke hier en nu’s?

Pers

Spelen met vooroordelen
"Je vergeet dat dit een spel is. Dat de acteurs hier een lichte karikatuur tonen van wie ze werkelijk zijn. Daardoor trap je geregeld in de val van je eigen biases en vooroordelen. Tot de acteurs je daar dan zelf weer attent op maken (...) Dat maakt van ‘A separation’ een uitdagende en tegelijk geestige voorstelling."
Pieter T'Jonck, Pzazz, 19.09.2020

A Separation
"A Separation, dat als rechtbankdrama start, vervolgens inzoomt op spel in het spel, werkt aanvankelijk vooral rond de personages die Evgenia Brendes, Sachli Gholamalizad en Mokhallad Rasem neerzetten. Die driehoek is ijzersterk en de spelers tillen elkaar ook op waardoor het geheel als veel meer aanvoelt dan een som van de deeltjes. Naar het einde toe komen ook de personages die Scarlet Tummers en Gustav Koenigs neerzetten, beter uit de verf zodat je naar een perfect samenspel kijkt waar alle elementen elkaar versterken."
Bert Hertogs, Concert News, 20.09.2020

Theaterbewerking Iraanse film stelt speels gevoelige vragen
"Actrice en theatermaker Scarlet Tummers bewerkt de Iraanse film A Separation, trouw aan het gegeven film en geheel in de stijl van tg STAN. Met veel spelplezier en terzijdes worden vooroordelen blootgelegd tussen culturen en klassen; zowel binnen het verhaal als binnen de realiteit van het spelersensemble. De oudere kern van tg STAN coacht, Mokhallad Rasem steelt virtuoos de show."
(Keuze van de criticus) Moos van den Broek, Theaterkrant, 24.09.2020

De toneelversie van de Iraanse film A Separation bruist van energie
"STAN heeft zich voorgenomen zijn jarenlange ervaring als collectief door te geven aan jonge makers en spelers, onder meer door actieve ondersteuning van hun werk. En zo zien we Scarlet Tummers, Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Sachli Gholamalizad en Mokhallad Rasem op toneel, in een vernuftige filmbewerking die ook onmiskenbaar een STAN-stempel draagt."
Karin Veraart, de Volkskrant, 25.09.2020

De grenzen van een speelveld
"Wat regisseur Tummers laat zien met deze constructie, waarin je STAN’s vormelijke minimalisme en reflectieve afstand ten opzichte van de speeltekst herkent, is hoe ook onze perceptie nooit neutraal is. Zoals de acteurs die botsende denkbeelden op ‘hun’ film projecteren, zo laten ook wij ons door vooroordelen leiden bij de reconstructie van de realiteit achter de schermen. Dat lijkt zowat de bottomline van dit intelligente stuk, dat het witte doek tot een wit blad herschept, waarbij de acteurs elkaar én het publiek een spiegel voorhouden. De vele parallelle lijntjes komen later in de speelreeks wellicht nog beter tot hun recht – wat een uitdaging voor de acteurs – maar als amusante en prikkelende denkoefening is A Separation meer dan geslaagd."
Gilles Michiels, Etcetera, 28.09.2020

Ontdek meer

Carrying my father
Podium Dans / Theater

Carrying my father

There There Company

zo 19.12.21
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Wild
Podium Theater

Wild

Lucas Derycke / Matthias Van de brul / Ellis Meeusen & I SOLISTI

zo 27.02.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
True Copy
Podium Theater

True Copy

Berlin

wo 12.01.22
Westrand Dilbeek
Info & tickets