Ga verder naar de inhoud
Medea hero
Podium Theater

Medea

Theater Malpertuis

Data

vr 4.03.22 | 20u30
tickets

Locatie

Westrand Dilbeek
Kamerijklaan 46
1700 Dilbeek

Tickets

€20 Basisprijs
€18 65+
€10 -21/dagstudent
€17 Vriendenprijs

Inleiding

20u

Extra

Deze voorstelling werd verplaatst van 03/02/2022 naar 04/03/2022

Tijdloze klassieker met een bijzondere rol voor vorm, licht en geluid.

In Heiner Müllers versie van Medea*, één van de bekendste en meest gruwelijke Griekse tragedies, is de man ‘uitgeteld’ na de moord op de 2 kinderen door de moeder.

Van zijn bejubelde identiteit als soldaat, echtgenoot, vader, man blijft niks meer over. Hij komt in een niemandsland terecht, identiteitsloos… wachtend op… niets?… of op iets wat hij nog niet kent… In dit wachten wordt hij gekweld, aan het denken gezet, probeert hij de feitelijkheden van z’n geschiedenis te reconstrueren, door sentimentaliteit en nostalgie geplaagd.

Is Medea, die het ondenkbare gedaan heeft, er beter aan toe? In de oerversie van Euripides beklaagt ze zich over haar lot om over de aarde te moeten dolen, maar verzekert ze zich tegelijkertijd van een nieuwe plek, in de hoop daar na haar geschiedenis met Jason een nieuw leven te kunnen vormgeven.

Is het het lot van de mens om alles te verliezen, het lot van de man en de vrouw om zichzelf om de zoveel tijd te moeten heruitvinden?

Veel van die transformatie is voelbaar en herkenbaar in onze tijd waar ’gelijkwaardigheid’ niet louter een politiek correct woord is, maar ook een recht dat opgeëist wordt en waarvoor gestreden wordt, waar ‘identiteit’ een verschuivend begrip is dat geherdefinieerd wordt.

Voor zijn versie van Medea beroept regisseur Piet Arfeuille zich andermaal op actrice Tania Van der Sanden, met daarnaast een groep van 9 mannen, die het patriarchale overwicht en juk voelbaar maken maar tegelijkertijd hun eigen mannelijkheid in de weegschaal leggen.

Arfeuille ambieert een schilderij te maken waarin een bijzondere rol is weggelegd voor vorm, licht en geluid.

*Medea is één van de bekendste en meest gruwelijke Griekse tragedies, door Euripides geschreven in 431 voor Christus. Na het overspel van haar echtgenoot Jason, de ‘argonaut’, wreekt Medea, de ‘barbaarse’, zich door zowel zijn toekomstige nieuwe bruid als hun eigen twee kinderen om het leven te brengen.

Credits

Spel Tania Van der Sanden, Tim Bogaerts, Lars Brinkman, Laurent Delom, Nick Deroo, Jef Hellemans, Arne Luiting, Ebe Meynckens, Elie Tass, Geert Vaes | Tekstbewerking en regie Piet Arfeuille | Bronnen Euripides, Seneca, Müller | Choreografische assistentie Fabian Santarciel de la Quintana | Licht Jan Maertens | Geluid Kreng

Ontdek meer

Infidèles
Podium Theater

Infidèles

tg STAN & de Roovers

zo 13.02.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Moby Dick, at last Queequeg speaks
Podium Theater

Moby Dick, at last Queequeg speaks

LOD

za 26.02.22
Schouwburg Cc Strombeek
geannuleerd
Anatomie antigone nieuw
Podium Theater

Anatomie Antigone

de Roovers en theatercollectief herman

do 17.03.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets