Ga verder naar de inhoud
Infideles hero
Podium Theater

Infidèles

tg STAN & de Roovers

Data

zo 13.02.22 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€18 Basisprijs
€17 65+
€10 -21/dagstudent
€15 Vriendenprijs

Duur

2u

Ruth Becquart, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen verweven het gelijknamige scenario van Ingmar Bergman dat als basis diende voor de film Faithless (Infidèles) met fragmenten uit zijn autobiografie Laterna Magica en komen zo tot een gelaagd spel tussen acteur en personage, enscenering en werkelijkheid.

Het stuk is een hommage aan filmregisseur Ingmar Bergman als schrijver. In het scenario gaat Bergman als ik-persoon in dialoog met zijn personages. Hij zoekt in het autobiografische een subtiel evenwicht tussen biechten, psychologisch portretteren en voyeurisme om meedogenloos de menselijke relaties te beschrijven. Het stuk zet de luciditeit, de menselijkheid, de vitaliteit en de humor van Bergmans schriftuur in de schijnwerpers.

Je hebt een voorstelling als deze drie elementen aanwezig zijn : het woord, de toneelspeler, de toeschouwer. Dat is al wat je nodig hebt, je hebt niets anders nodig om het mirakel te laten plaatsvinden.

Ingmar Bergman

Na Scènes de la vie conjugale en Après la répétition in 2013, keert STAN terug naar het oeuvre van Ingmar Bergman. De behoefte om dieper in het werk van Bergman te graven wordt gedeeld door Robby Cleiren, die al eerder deel uit maakte van STAN-producties zoals Bedrog, Zomergasten, The Monkey Trial en De Kersentuin. Zijn gezelschap, de Roovers, coproduceert deze nieuwe voorstelling. Voor het eerst wordt samengewerkt met Ruth Becquart, de laatste jaren vooral bekend door haar televisiewerk.

Infidèles baseert zich op het gelijknamige scenario uit 1996 en op Laterna Magica, zijn autobiografie, verschenen in 1987. De voorstelling wil hulde brengen aan Ingmar Bergman als schrijver. In Infidèles gaat Bergman ook zelf in dialoog met zijn personages en wordt de ik-figuur van de schrijver in de voorstelling verwerkt. Deze zoektocht naar de autobiografische dimensie van zijn werk vervalt niet in voyeurisme, biecht of psychologisering, maar toont aan hoe subtiel en meedogenloos Bergman menselijke verhoudingen blootlegde, waarbij hij zichzelf niet buiten schot hield.

Door een onbevangen theatrale lectuur zullen de scherpzinnigheid en de menselijkheid, de vitaliteit en de humor van Bergmans oeuvre tot uiting komen. Het wordt een ongekunsteld eerbetoon, een liefdesverklaring, een gebaar van respect zonder in idolatrie te vervallen.

Credits

Tekst Ingmar Bergman | Van en met Ruth Becquart, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker, Frank Vercruyssen | Kostuums An D'Huys | Licht Stef Stessel | Productie tg STAN en de Roovers | Coproductie Festival D’Automne (Paris), Théâtre de la Bastille (Paris), Théâtre Garonne (Toulouse)

Pers

"...een erg slimme en gelaagde voorstelling, onder een oppervlak dat leest als een soap en doet lachen als een komedie."
★★★★★ De Morgen, 17.01.2022

"Een faliekant aflopende driehoekverhouding is het beginpunt. Maar wat zich ontplooit is vooral een adembenemend acteerspel, dat terloops de grenzen tussen acteur en personage volledig doet vervagen. (...) Infidèles is vooral een geweldig uitgewerkte mise en abyme van verhalen, personages en acteurs die alle troeven van het theaterspel tentoonspreidt."
- Etcetera, Jasper Delva. Even terzijde, er was ook overspel. 17/01/2022

Dankzij het uitzonderlijk acteerwerk en het spel met aparté duizelen de gedachten tot lang na de voorstelling. [...] Dankzij de troeven van live acteerwerk is de voorstelling meer dan enkel een herwerking van een filmscenario: ze verscherpt zelfs het hele verhaal."- Pzazz.theater, Elie Agniel. Ingmar Bergman op scherp gesteld. 16/01/2022

Liefde en lust, overspel en ontrouw - ★★★★ De Standaard, 21/01/2022

Het zware dat ook licht is - interview in Randkrant

Ontdek meer

Maandagavond on Tour
Podium Theater

Maandagavond on Tour

de Nwe Tijd

ma 21.02.22
Westrand Dilbeek
Info & tickets
Anatomie antigone nieuw
Podium Theater

Anatomie Antigone

de Roovers en theatercollectief herman

do 17.03.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
Nu Het Nog Kan overview 1 scene
Podium Theater

Nu het nog kan

Martha!tentatief

wo 30.03.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets