Ga verder naar de inhoud
De Zaak shell
Podium Theater

De zaak Shell

De Nwe Tijd

Data

wo 26.10.22 | 20u30

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€18 Basisprijs
€17 65+
€10 -21/dagstudent
€15 Vriendenprijs
€16 Abo extra Westrand

Duur

1u20

Inleiding

De inleiding maakt integraal deel uit van de voorstelling

De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen ervoor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem?

Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd.

De Zaak Shell 5

In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die de NGO Milieudefensie aanspant tegen Shell. Inzet van de zaak: Shell dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen.

Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. In het theaterstuk De zaak Shell zien we hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij en welke gevolgen dat heeft.

Credits

Concept, tekst en spel: Rebekka de Wit en Anoek Nuyens | Acteurs: Suzanne Grotenhuis, Musia Mwankumi, Anoek Nuyens en Michaël Pas | Eindregie: Erik Whien | Dramaturgie en tekstbijdrage: Freek Vielen | Vormgeving: Marloes en Wikke | Geluidsontwerp: Christiaan Verbeek | Kostuum: Fransje Christiaans | Productie: Frascati Producties & De Nwe Tijd | Met steun van: De Vlaamse Gemeenschap

De Zaak shell4
De Zaak Shell 6

Meer

In 2017 maakten Anoek en Rebekka hun eerste gezamenlijke productie Tenzij je een beter plan hebt over de toenemende roep om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding te hervormen. Nadien startten ze enkele pre-enactments voor De zaak Shell. De uiteindelijke voorstelling ging in oktober 2020 in première en is nu nog steeds op tournee door Nederland en België. In 2021 werd De zaak Shell verfilmd door Dana Nechustan en Norbert ter Hall.

Tijdens het Gala van het Nederlands Theater Festival won De zaak Shell de Regieprijs 2021 en de Arlecchino 2021. De jury schreef over de regie: "De zaak Shell is zowel haarscherp als verwarrend. De gedegen research is vertaald naar een sterke tekst en een gedurfde enscenering. Het podium is hier een platform aan uiteenlopende perspectieven. Met verve creëren de spelers hun personage via toewijding, concentratie en trefzeker acteren. Met hun inzet én de consequente uitwerking van het concept verleidt de voorstelling de toeschouwer tot een stellingname die varieert van empathie tot afkeer. Vakkundig blijft de regie weg bij het oordeel over afzonderlijke personages. De toeschouwer kan hierbij innerlijk verstrikt raken in de fluïde rol als toehoorder, scheidsrechter en medestander."

Interview

In oktober staan er in Cc Strombeek twee theaterstukken geprogrammeerd met brandend actuele thema’s. Man in de Mist gaat over de impact van een faillissement. De zaak Shell behandelt de klimaatrechtszaak die in Nederland liep tegen oliegigant Shell. Theatermakers Christophe Aussems en Rebekka de Wit vertellen ons waarom deze thema’s voor hen een plaats op het podium verdienen.

Pers

Ontdek meer

Man in de mist
Podium Theater

Man in de mist

Het nieuwstedelijk

do 13.10.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
The making of Berlin
Podium Theater

The making of Berlin

Berlin

vr 17.02.23
Westrand Dilbeek
wachtlijst
Vechtstuk
Podium Theater

Vechtstuk

DE HOE

do 9.03.23
Westrand Dilbeek
Info & tickets