Ga verder naar de inhoud
Anatomie antigone nieuw
Podium Theater

Anatomie Antigone

de Roovers en theatercollectief herman

Data

do 17.03.22 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€20 Basisprijs
€19 65+
€10 -21/dagstudent
€17 Vriendenprijs

Antigone vertelt het mythische verhaal van koning Kreoon die zijn nicht Antigone ter dood veroordeelt omdat ze het lichaam van haar broer op eervolle wijze heeft begraven terwijl dat door hem verboden was. Antigone gaat over verzet tegen de gevestigde orde, over de complexiteit van de macht, over een jonge generatie die zich niet laat dicteren. herman, een collectief van toneelspelers die in 2019 zijn afgestudeerd aan het Antwerpse Conservatorium, vertegenwoordigt deze jonge generatie. Samen met de Roovers maken en vertellen zij dit verhaal.

Tijdens de voorbije lockdowns hebben herman en de Roovers samen een berg Antigones beklommen. De tocht begon op bekend terrein, bij het beroemde en veelkantige stuk van Sofokles. Al gauw kwamen de twee collectieven echter in een lawine aan bewerkingen terecht, van Anouilh tot Zizek, met daartussenin onder andere Bertolt Brecht, Jane Montgomery Griffiths en Femi Osofisan. Met die adaptaties schoven evenzovele interpretaties van de berg mee naar beneden. In het stuk besluit Antigone om - tegen de almachtige wet van Kreon in - het lichaam van haar dode broer Polyneikes de laatste eer te bewijzen. Die verzetsdaad is voer voor uiteenlopende commentaren gebleken, vanuit politiek en filosofisch, psychoanalytisch en feministisch perspectief. Ze leverden op hun beurt diverse Antigonefiguren op. Antigone is in de grillige loop van haar geschiedenis al een vrouwenrechtenactivist, humanist en angry young rebel geweest. Ze was zowel terrorist als martelaar.

Voor Anatomie Antigone construeren de twee theatergezelschappen een caleidoscopische voorstelling met het ijsbergtopje van die traditie. De swingende bewerkingen van Anne Carson, met hun uitgebeende verhaal en ingedikte taal, vormen er de basis van. Die scènes worden verrijkt met zinsneden uit andere adaptaties, met persoonlijke anekdotes, gedichten, stukken uit krantenberichten en essays. Ze laten de plot telkens in een ander licht kantelen. Zo wordt het geheel een anatomische studie van wat het onbegraven lijk van Polyneikes bij de verschillende tragediepersonages teweegbrengt. En een echokamer, waarin de gedachten van de acht spelers raken aan maatschappelijke debatten van vandaag, waarin hun woorden terugkaatsen als daden en vragen. Welke plek mogen afscheid, rouw en verdriet nog innemen zodra er geschermd wordt met algemeen belang en openbare orde? Wat volgt er nog na het einde van het gesprek, wanneer het luisteren naar elkaar is opgehouden en elk zich heeft teruggetrokken in de egelstelling van het eigen grote gelijk? Wie heeft nog recht op rechten, inclusief het recht om herinnerd te worden? Wie heeft de macht om met taal de werkelijkheid naar zijn wetten te plooien, om mensen een naam en een stem te geven of om ze die net te ontzeggen? En wie valt zo tussen de plooien van de wet in? Zal het emancipatorische gebaar van een enkeling uiteindelijk gedragen worden door een groep? Wanneer? En hoe?

Credits

Van en met Kenneth Cardon, Loïs Brochez, Sara De Bosshere, Daantje Idelenburg, Sara Lâm, Luc Nuyens, Sofie Sente en Milan Vandierendonck en Robby Cleiren (enkel van) | Scenografie Stef Stessel | Kostuums Pynoo | Lichtontwerp en techniek Bert Vermeulen | Geluidsontwerp en techniek Wim Bernaers | Dramaturgie Matthias Velle | Productie de Roovers spelen vzw

20220324 T de Roovers herman Anatomie Antigone c Stef Stessel snede 3

Ontdek meer

Nu het nog kan
Podium Theater

Nu het nog kan

Martha!tentatief

wo 30.03.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
De man die zijn haar kort liet knippen II
Podium Theater

De man die zijn haar kort liet knippen II

de KOE

vr 1.04.22
Westrand Dilbeek
Info & tickets
Once upon a time in space
Podium Theater

Once upon a time in space

Dries Gijsels

do 7.04.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets