Ga verder naar de inhoud
Anatomie Antigone hero
Podium Theater

Anatomie Antigone

de Roovers en theatercollectief herman

Data

do 17.03.22 | 20u30
tickets

Locatie

Schouwburg Cc Strombeek
Gemeenteplein 1
1853 Strombeek-Bever

Tickets

€20 Basisprijs
€19 65+
€10 -21/dagstudent
€17 Vriendenprijs

Duur

1u35

Antigone vertelt het mythische verhaal van koning Kreoon die zijn nicht Antigone ter dood veroordeelt omdat ze het lichaam van haar broer op eervolle wijze heeft begraven terwijl dat door hem verboden was. Antigone gaat over verzet tegen de gevestigde orde, over de complexiteit van de macht, over een jonge generatie die zich niet laat dicteren. herman, een collectief van toneelspelers die in 2019 zijn afgestudeerd aan het Antwerpse Conservatorium, vertegenwoordigt deze jonge generatie. Samen met de Roovers maken en vertellen zij dit verhaal.

Tijdens de voorbije lockdowns beklommen herman en de Roovers samen een berg Antigones. De tocht begon op bekend terrein, het beroemde en veelkantige stuk van Sofokles. Al gauw kwamen de twee collectieven in een lawine aan bewerkingen terecht. Van Anouilh tot Zizek, met daartussenin Bertolt Brecht, Jane Montgomery Griffiths en Femi Osofisan.

Tegen de almachtige wet van Kreon in, besluit Antigone om het lichaam van haar dode broer Polyneikes te begraven en hem zo de laatste eer te bewijzen. Een veelbesproken verzetsdaad die diverse Antigonefiguren opleverde. Antigone is in de grillige loop van haar geschiedenis al een vrouwenrechtenactivist, humanist en angry young rebel geweest. Ze was zowel terrorist als martelaar.

Anatomie Antigone laat de plot telkens in een ander licht kantelen. Deze caleidoscopische voorstelling verrijkt het uitgebeende verhaal en de ingedikte taal van de bewerkingen van Anne Carson, met zinsneden uit andere adaptaties, persoonlijke anekdotes, gedichten, stukken uit krantenberichten en essays. Het is een anatomische studie van wat het onbegraven lijk van Polyneikes bij de tragediepersonages teweegbrengt. En een echokamer, waarin de gedachten van de acht spelers raken aan maatschappelijke debatten van vandaag, waarin hun woorden terugkaatsen als daden en vragen.

Anatomie Antigone overview1
Anatomie Antigone overview2

Credits

Van en met Kenneth Cardon, Lois Brochez, Sara De Bosshere, Daantje Idelenburg, Sara Lâm, Luc Nuyens, Sofie Sente en Milan Vandierendonck en Robby Cleiren | Scenografie Stef Stessel | Kostuums Pynoo | Lichtontwerp en techniek Bert Vermeulen | Geluidsontwerp en techniek Wim Bernaers | Dramaturgie Matthias Velle | Productie de Roovers spelen vzw

Over de makers

de Roovers is een Antwerps theatercollectief van vier toneelspelers/makers dat ontstond in 1994 toen Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Sofie Sente afstudeerden aan het Antwerpse Conservatorium. De generatie afstudeerders van 2019: Kenneth Cardon, Lois Lumonga Brochez, Daantje Idelenburg, Sara Lâm en Milan Vandierendonck vormen samen herman.

Ontdek meer

Nu Het Nog Kan overview 1 scene
Podium Theater

Nu het nog kan

Martha!tentatief

wo 30.03.22
Schouwburg Cc Strombeek
Info & tickets
De nieuwe man
Podium Theater

De nieuwe man

DE HOE

vr 1.04.22
Westrand Dilbeek
Info & tickets