Met de tentoonstelling Through Her (True Her), 08/01/2021 – 04/03/2021 willen de curatoren Anne Wetsi Mpoma en Pascale Obolo de uitsluiting aankaarten van vrouwelijke kunstenaars met Afrikaanse roots op het mainstream artistieke toneel en in publieke kunstcollecties. In de aanloop naar deze tentoonstelling lanceren Museumcultuur Strombeek/Gent en Cc Strombeek een podcast.

De directe aanleiding is de herdenking in 2020 van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van 17 Afrikaanse landen, waaronder de huidige Democratische Republiek Congo. Een feit dat ons land in (relatieve) stilte laat passeren, ook in culturele kringen en centra in ons land.

Voor deze podcast stelden Anne Wetsi Mpoma en Pascale Obolo een programma samen dat zowel historisch als cultureel peilt naar het verleden, heden en toekomst van het land. De eerste 4 afleveringen, met bijdragen van Nadia Nsayi, Georgine Dibua Athapol, Anette Gabriel-Joseph, Maarten Couttenier en Ludo De Witte zullen worden gelanceerd in de periode tussen de symbolische data van 30 juni en 21 juli 2020. De reeks wordt vervolgd in het najaar van 2020 en sluit af in 2021. De podcasts zullen worden uitgezonden op verschillende online platforms (Soundcloud, Radio Campus).

 

Anne Wetsi Mpoma

Anne Wetsi Mpoma woont in Brussel; ze is schrijfster, militante en onderzoekster van kunst en cultuur. Ze behaalde haar diploma kunstgeschiedenis aan de Université Libre de Bruxelles in 2007. Haar passies zijn de beeldende kunst en podiumkunsten. Nadat ze twee jaar ervaring opdeed in een kunstgalerie in New York, werd ze mede-oprichter van de vereniging Nouveau Système Artistique (2008) en van de Wetsi Art Gallery (WAG, 2019). Wetsi Art Gallery wil een bijdrage leveren aan de promotie, verspreiding en realisatie van projecten van kunstenaars met een Afrikaanse achtergrond.

 

Pascale Obolo

Pascale Obolo (1967) is een Kameroense filmregisseur en kunstenaar. Ze is afgestudeerd aan het Conservatoire Libre du Cinéma Français van de Parijse Universiteit van Parijs VIII en staat bekend om haar feministische films. Obolo is medeoprichter van het kunsttijdschrift Afrikadaa.

 

Afleveringen

Wekelijkse release van een nieuwe episode, startend vanaf 30/06/2020. 

Aflevering 1: 30/06/2020
Nadia Nsayi, auteur van 'Dochter van de dekolonisatie' en Georgine Dibua Athapol, coördinator van Bakushinta vzw over de geschiedenis van België en Congo vanuit een ander perspectief.

    

  

 

Aflevering 2: 7/07 /2020
Ludo De Witte, auteur van 'De moord op Lumumba' en 'De opkomst van Mobutu' over de onafhankelijkheid en dekolonisatie van Congo.

  

  

 

Aflevering 3: 14/07/2020
Maarten Couttenier, historicus en antropoloog van het Africa Museum, auteur van 'Eurocentrisch denken voorbij' over koloniaal geweld.

  

  Aflevering 4: 21/07 /2020
Annette Joseph-Gabriel over het wegwissen van vrouwen in de geschiedenis van het koloniale verzet en de zaak van Andrée Blouin, medewerkster van Patrice Lumumba.

 

Volg onze Facebook pagina voor nieuws over podcast en tentoonstelling. Volg de lancering van de podcast op 30 juni 2020 hier.
Een initiatief van Museumcultuur Strombeek/Gent in co-productie met Cc Strombeek, Radio Campus. Samenstelling: Anne Wetsi Mpoma & Pascale Obolo. Sound Engineer: Rokia Bamba.