Ga verder naar de inhoud

De veranderende kracht van kunst

Beeldend kunstenaar Sam Durant

In deze aflevering van De Residenten is de Amerikaanse kunstenaar Sam Durant te gast. Als kind van de tegencultuur van de jaren ‘60 brak hij in de jaren ‘90 door met politiek en sociaal geëngageerd werk. Volgens Sam kan de ervaring van een kunstwerk levens- en perspectiefveranderend zijn. We praten over zijn werk, zijn privileges als witte Amerikaanse man en over het beëindigen van de status quo.

Allesomvattende allianties

De wereldvisie van Sam Durant werd sterk beïnvloed door zijn jeugd: “Op jonge leeftijd werd ik mij bewust van onrecht: van sociale, economische en rassenongelijkheid. Dit perspectief komt terug in mijn werk als kunstenaar”. In zijn solotentoonstelling ‘Proposal for Non-Aligned Monuments, Free Movement' bijvoorbeeld, zet hij de Non-Aligned Movement centraal. DE NAM is een Afro-Aziatische groepering die zich midden 20ste eeuw scherp uitsprak tegen alle vormen van kolonialisme en imperialisme. “Vandaag kunnen we veel van de NAM leren”, vertelt Sam. “Binnen globalisatie is er vrij verkeer van geld en van goederen, maar niet van mensen. We kunnen dit veranderen door allianties te creëren.” Zijn werk maakt Sam voor individuen. "Mensen zijn immers degenen die verandering teweeg zullen brengen."

Nog meer in de podcast:

De Scaffold controverse, de impact van zijn werk en onze impact op de geschiedenis.

De favorieten van Sam Durant

We vragen elke podcast-gast wat hem inspireert. Hier de favoriete inspiratiebronnen van Sam Durant.

  • The English Suites - J.S. Bach (Glenn Gould)
  • Voyage of the Sable Venus and Other Poems - Robin Coste Lewis
  • Le Bureau des Légendes
Sam Durant 01 Web Low 01
Sam Durant 18 Web Low 18

Als blanke man en Amerikaan heb ik alle mogelijke privileges genoten. Een van de aspecten van mijn werk is om de aandacht daarop te vestigen. Om blanken, en mannen in het bijzonder, hun privilege te helpen begrijpen.

Sam Durant
© Sophie Nuytten
© Sophie Nuytten