Ga verder naar de inhoud

Podcast

De Residenten zijn makers. Met hun werk richten ze de wereld telkens anders in. Hier luister je naar eerlijke gesprekken met mensen die van kunst een huis maken. Iedere podcast-gast heeft dan ook een thuis gemaakt van ons Cc. Dat deden ze door bij ons op te treden of door letterlijk in ons huis te resideren. Een podcast van Cc Strombeek, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Resident 1: Femke Gyselinck

Van een plotse auditie bij PARTS, de befaamde Brusselse dansschool, naar een carrière als danser en maker. Femke Gyselinck is 37 jaar oud en was na haar opleiding 9 jaar lang assistent van Anne Teresa De Keersmaeker. Sinds 2017 brengt ze ook haar eigen creaties naar buiten. Femke schuwt de menselijkheid niet. Al strompelend brengt ze humor en lichtheid in het danslandschap. Haar danstaal is imperfect, abstract en onlosmakelijk verbonden met muziek. Met een nieuwe manier van spreken, een intieme taal, praat ze met haar publiek.

Resident 2: Shy Dog

Je hoorde hem ongetwijfeld al aan het werk als drummer bij Borokov Borokov en Bed Rugs. Maar wist je dat Noah Melis ook aan een soloproject werkt onder het pseudoniem Shy Dog? Sinds 2017 bracht de Antwerpse autodidact twee platen uit die hij zelf - als je echt aandringt - “bedroom pop” zou noemen. Voor Noah is Shy Dog een leerschool, een plek om zichzelf uit te dagen, te experimenteren én fouten te maken. Want daar heeft hij geen probleem mee, met autoriteit daarentegen… Eind november 2020 resideerde Shy Dog in Cc Strombeek om er te werken aan een nieuwe plaat. En dat doet hij ditmaal niet alleen.

Resident 3: ELDERS

Je zou de nieuwe muziekgroep ELDERS ook het tweede kind van Tom Pintens en Laurence Roothooft kunnen noemen. Want naast de lakens, delen ze nu ook het podium. Met Elders brengt het duo sferische popmuziek, die heel dicht bij henzelf staat. Op 4 december laten ze hun eerste single op de wereld los. We spreken hen 2 weken voor de release. Tijdens hun residentie in Cc Strombeek leggen Laurence en Tom de laatste hand aan hun eerste plaat. We hebben het over de sociale relevantie van muziek, de emancipatie van de huidige generatie jongeren en het belang van kwetsbaarheid.

Resident 4: Anouk De Clercq en Sebastian Gainsborough

Wanneer videokunstenares Anouk De Clercq en componist Sebastian Gainsborough samenwerken, opent zich een nieuwe wereld. Want 1 plus 1 is drie. Samenwerken is een ‘attitude’, het gaat over nieuwsgierigheid, over vertrouwen, over porositeit: je openstellen en de wereld binnenlaten. In 2019 werkten Anouk en Sebastian voor het eerst samen. Ze kregen daarbij het gezelschap van Helga Davis. Op een eerste productie volgde een tweede. Het resultaat is een tweeluik dat het midden houdt tussen poëzie en politiek. Hoe uit zich dat in klank en beeld? Dat hoor je in ons gesprek met Anouk en Sebastian.

Resident 5: Spook

In 2019 gaf het Gentse festival Citadelic gitarist Filip Wauters carte blanche. Filip experimenteerde al langer met de pedal steel gitaar en zag z’n kans om het instrument te introduceren in de jazzmuziek. Hij vroeg contrabassist Nicolas Rombouts en drummer Simon Segers om hem te vervoegen en zo ontstond Spook: een jazztrio met een uniek geluid. We zijn eind november 2020; Filip, Nicolas en Simon resideren in Cc Strombeek én werken aan een eerste album. Een gesprek over de wereld van improvisatie en minimal sound.

Resident 6: Amenra

Kracht putten uit kwetsbaarheid en met ritualistische muziek samenhorigheid creëren: dat is wat de West-Vlaamse post-metal band Amenra nu al meer dan 20 jaar drijft. Met een Amenra-nummer maak je connectie, of niet. Maar als de connectie er is, zou die wel eens een blijvende indruk kunnen nalaten. Getuige is de hechte gemeenschap die zich sinds 1999 rond de band verzamelde. We spreken erover met zanger Colin van Eeckhout en gitarist Lennart Bossu, terwijl ze in Cc Strombeek werken aan een eerste akoestische set. Uitverteld zijn ze nog lang niet. Want, Amenra: dat is voor het leven.

Resident 7: Eric Thielemans

Waar en wanneer ontstaat magie? Het is een vraag die Eric Thielemans al zijn hele leven bezig houdt. Met het Everyday Magic Ensemble zoekt hij naar antwoorden. Door middel van onderzoek, observatie, het verkennen van bewustzijnstoestanden én het inwisselen van partituren door open scores, probeert hij voorwaarden te creëren die toelaten dat magie ontstaat. Een garantie op succes is er echter niet.

Resident 8: Zero Years Kid

Stel je voor: je bent een gerenommeerd klarinettist en saxofonist en speelt bij verschillende jazz- en klassieke ensembles. Maar plots schreeuwt elke vezel in je lijf naar iets anders. Wat doe je dan? Het overkwam Joachim Badenhorst en hij, hij ging er gewoon voor. Samen met de geboorte van zijn dochter, zag zijn soloproject Zero Years Kid in 2018 het levenslicht. Elektronische R&B. Zou de style police hem dat vergeven? Voor Joachim betekent Zero Years Kid vrijheid: experimenteren, los van alle verwachtingen. Bloot zijn en beginnen.

Resident 9: Karen Willems en Jürgen Augusteyns

Karen Willems en Jürgen Augusteyns ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens hun residentie in Cc Strombeek. Beiden muzikant en op zoek naar hun stem als soloartiest. Ze kennen elkaar nog maar net, maar vinden verbinding in hun buikgevoel, speelsheid en voorliefde voor fouten. Ze begonnen hun residentie zonder verwachtingen en zonder plan. Hun ontmoeting? Die resulteerde in een hoop nieuw materiaal. Hun muziek brengen ze binnenkort het liefst voor een klein en divers publiek. Want nabijheid zorgt - volgens hen - voor toegankelijkheid.

Resident 10: Aldo Struyf

18 was Aldo Struyf toen hij voor het eerst een gitaar in handen had. 34 jaar later is hij een vaste waarde in de internationale muziekscene. Met Millionaire en Mark Lanegan Band tourde hij de wereld rond. Dat blijft hij doen, maar ondertussen werkt hij ook aan eigen projecten, zoals Crayon Sun en Dj Aldolino. Muziek zonder formule, maar onmiskenbaar Aldo Struyf.