Ga verder naar de inhoud

De magie van het nu

Het muzikaal onderzoek van Eric Thielemans

Waar en wanneer ontstaat magie? Op die vraag probeert muzikant Eric Thielemans een antwoord te vinden, vertelt hij in de zevende aflevering van ‘De Residenten’. Met het Everyday Magic Ensemble doet hij via open scores, notities en conversaties een onderzoek naar resonantie. Een gesprek over partituurinstructies, de alomtegenwoordigheid van geluid en de precondities voor magie.

Geen garantie op betovering

“Ik doe onderzoek naar resonantie”, legt Eric Thielemans uit. “Naar het samen trillen van de persoon en de omgeving. Waar stopt het ene en waar begint het andere? Of vallen ze samen?” Het antwoord zoekt hij met zijn Everyday Magic Ensemble in veel meer dan muziek alleen. Zo is er ook de ruimte. Of de stilte. “Wat is er al aanwezig zonder dat ik iets doe?” Dat ontleden vindt Eric fascinerend. “De laatste jaren raakte ik bevrijd van de dwang om een mooi, muzikaal product af te leveren. Dat zou mijn interesse in muziek tekort doen.” Via opnames, notities en samenwerkingen met andere kunstenaars zoekt hij naar het onvatbare van magie. Want zelfs met alle nodige ingrediënten, is daar nooit een garantie op.

Nog meer in de podcast:

Het geluid van de stilte, magische ingrediënten en je innerlijke hond buitenlaten.

© Sophie Nuytten
© Sophie Nuytten
© Sophie Nuytten
© Sophie Nuytten

“Een magische ervaring heeft lak aan de condities die je daarvoor creëert. Je kan de perfecte zaal, het perfecte publiek en de perfecte instrumenten hebben en toch het gevoel hebben dat er tijdens het concert niets gebeurt.”

Eric Thielemans
© Sophie Nuytten
© Sophie Nuytten