Ga verder naar de inhoud

Intimiteit en energie met Nelle en Dienne van Lili Grace

Indie-popgroep Lili Grace bestaat uit twee zussen, Nelle en Dienne Bogaerts. Twee stemmen ondersteund door piano, cello, hobo en samples zorgen ervoor dat de groep een heel uniek geluid heeft. Na een succesvolle passage in Humo’s Rock Rally brachten ze vorig jaar hun eerste plaat uit, Silhouette. Cc Strombeek nodigt hen uit om de pannen van het dak te spelen in Eldorado. Het wordt zeker en vast één van de aan te raden clubconcerten van Club S, ons aanbod van staande shows.

Jullie eerste worp kwam er tijdens de tweede lockdown. Het was wellicht niet evident om er vaak mee te spelen?

Nelle: Eigenlijk hebben we best wel veel kunnen spelen. We hadden gehoopt op een clubtoer, maar al die concerten zijn vervangen door coronaproof concerten buiten, in parken, onder prieeltjes… We vonden dat net iets minder intiem, maar de reacties waren niettemin altijd heel lovend.

Dienne: Het eerste echte clubconcert in de AB was toch wel echt wat anders. Toen kwam ik van het podium en dacht: juist, ja, zo voelt dat! Die energie is toch niet te vergelijken.

Aangezien jullie zussen zijn, kennen jullie elkaar natuurlijk al jullie hele leven, maar hoe lang staan jullie intussen al samen op een podium?

Dienne: We droomden er al van sinds we kleine meisjes waren. Als kind maakten we al dansjes en filmpjes. Daarna speelden we vaak samen in de muziekschool. Onze eigen groep Lili Grace bestaat al 11 jaar en het is het eerste project waarbij we samen eigen nummers maken.

We droomden al van een podium sinds we kleine meisjes waren. Als kind maakten we al dansjes en filmpjes.

Hoe verloopt zo’n creatief proces bij jullie?

Dienne: Nelle en ik vullen elkaar best goed aan. We zijn heel verschillend, ook van karakter, maar we streven naar hetzelfde doel. Vroeger schreven we de nummers echt samen, maar sinds we apart wonen, doen we dat niet meer.

Nelle: Als we voor theater of kortfilms werken, zitten we wel heel vaak samen, maar het overgrote deel van de tijd werken we apart en sturen we stukjes door naar elkaar. Ik vind het ook heel leuk dat geen enkel nummer op deze plaat door één iemand geschreven is. Ieder heeft zijn eigen inbreng in een nummer waardoor het echt een plaat van ons beiden is.

Het is een heel bijzondere plaat geworden, want het gaat over het ongeluk van jullie broer Sil. Toen hij dertien was, raakte hij betrokken bij een verkeersongeluk en belandde hij voor maanden in een coma. Is de titel Silhouette gekozen omwille van zijn naam die erin vervat zit?

Dienne: De titel stond al heel snel vast. Het was de juiste term voor een soort van kader of omkadering van wat wij wilden vertellen over die moeilijke periode, over hoe wij dat trauma hebben verwerkt.

Nelle: Ja, maar het leek wel ‘meant to be’. Het plaatje klopt helemaal omwille van zijn naam die erin zit.

Er zit een silhouet in de tekening op de cover, en er lijkt een vishengel aan vast te zitten. Meteen een associatie met het nummer Fishing Spot?

Nelle: Ja, sommigen interpreteerden het al als een vishengel om hem uit zijn slaap te halen.

Dienne: De cover is eigenlijk gebaseerd op een tekening van mij van toen we Sil voor het eerst bezochten in het ziekenhuis. Het was een ruwe kindertekening van een lichaam dat ergens op ligt. Ik had toen heel veel nood aan schrijven en tekenen.

Nelle: Een vriendin van ons ging daarmee aan de slag om een heel intuïtieve schets te maken bij de plaat.

Ook de kleuren wit en blauw hebben een betekenis voor jullie.

Nelle: We deden heel wat research voor de plaat en gingen ook oude homevideo’s van 20 jaar geleden herbekijken. Dienne draagt daar wit en ik blauw. Die kleuren hebben we doorgetrokken naar het artwork op de plaat en ik heb voor ons outfits ontworpen in die kleuren.

Het ongeluk van Sil is ondertussen 2 decennia geleden. Heeft het maken van de plaat terug oude emoties opgerakeld?

Dienne: Tijdens het schrijfproces kwamen er wel nieuwe dingen naar boven, dingen die ik vergeten was, maar die Nelle nog wist. We hebben toen heel veel gepraat. Nu de plaat er is, blijkt die veel geholpen te hebben in het verwerkingsproces. Zoiets heftigs krijgt pas na lange tijd een plaats in je leven.

Nelle: Ik ben heel blij dat we dat in muziek hebben kunnen gieten. Toen het af was, deed het zoveel deugd! Ik voel me veel beter nu, alsof ik toch weer een last heb kunnen afschudden.

We willen de dynamische contrasten van de plaat ook live overbrengen. Zowel de extreem stille passages waarbij je het minste detail van een cello hoort, tot de extreem heavy stukken.

Religie speelt een grote rol in een aantal van de nummers.

Nelle: Door dat ongeluk is mijn geloof sterk veranderd. We geloofden als kind erg in de kerk en god, maar door dat ongeval werden we met onze voetjes op de grond gezet. Zo kan het leven ook zijn, zo hard. Je moet het zelf doen, zelf verwerken. Een kaarsje branden doe je alleen maar voor jezelf, niet omdat je mirakels verwacht.

Dienne: Mijn geloof was weg na zoveel maanden coma. Er was het besef dat er daarboven niemand is die zal helpen.

De plaat is soms heel ingetogen en dan weer heel uitbundig. Maakt het voor jullie uit of het publiek zit of staat?

Dienne: Voor ons is het belangrijkste dat we echt een sfeer kunnen neerzetten in een zaal. We willen de dynamische contrasten van de plaat ook live overbrengen. Zowel de extreem stille passages waarbij je het minste detail van een cello hoort, tot de extreem heavy stukken. Er is bijna niets tussenin.

Nelle: Doordat de plaat zo afwisselend is, past zowel een zittend als een staand concert.

Tot hier toe speelden we de plaat altijd van begin tot einde. Die volgorde klopt voor ons. Zo is het één afgewerkt verhaal. Bij het concert in Eldorado zullen er wat nieuwe nummers zijn. We moeten nog eens uitzoeken hoe dat er dan in zal passen. Misschien is een compleet andere volgorde dan wel beter.

Jullie zullen dus zeker een aantal nieuwe nummers brengen op 4 februari. Mogen we in 2022 ook een nieuwe plaat verwachten?

Dienne: Er komt zeker en vast nieuwe theatermuziek en we zijn aan het werken aan een tweede plaat, maar...

Nelle: Het kan nog veel richtingen uitgaan.

Dienne: Gelukkig zitten we altijd op dezelfde golflengte! We geven nog niet graag plannen prijs. Van zodra je beloftes maakt qua data, is er te veel druk om dat waar te maken. Maar nieuwe liedjes: zeker!