Podium 2019-2020 Podium Klassiek


Traditiegetrouw sluiten we de reeks klassiek af met een solo orgelconcert waar beide orgels van de Abdijkerk Grimbergen worden bespeeld.

Programma

Giralomo Frescobaldi (1583-1643) - Partite sopra Passacagli
Johan Kaspar Kerll (1627-1693) - Capriccio sopra il Cucu
Matthias Van den Gheyn (1721-1785) - Suite in C
Johann Sebastian Bach (1585-1750) - Toccata, Adagio en Fuga (BWV 564) & Triosonate in c (BWV 526)
Johann Christian Heinrich Rinck - 6 variaties over 'Ik zag Cecilia komen' van Corelli (opus 56)

Het huidige koororgel, ingehuldigd in 2000, is het opus 1 van Joris Potvlieghe. Met zijn Zuid-Nederlandse diversiteit in klank en hoogbarokke stijl is het zeer geschikt voor de uitvoering van de Brusselse 17de eeuwse meester A. Vanden Kerckhoven en zijn vele internationale tijdgenoten.  

In 2004 werd het gerestaureerde hoofdorgel ingehuldigd. De historische orgelkast evoceert terug het oorspronkelijke Forceville-Goynautorgel. Daar verder waardevolle, historische gegevens ontbreken, is vanuit een creatieve benadering een volledig nieuw binnenwerk, een volledig nieuw rugwerk, de volledige mechanische windvoorziening, een nieuwe tractuuraanleg en het volledige pijpwerk geplaatst. Hierbij is rekening gehouden met een regionaal gedifferentieerd orgellandschap dat aansluit bij de grootmeesters van de Nederlands-Duitse orgelbarok.

Gerelateerde events

Landru

Het Banket / I Solisti / Vlaams Radiokoor

| Schouwburg Cc Strombeek
Podium 2020-2021 Podium Theater Klassiek
Een theaterconcert waarin de illustere zaak rond de Franse seriemoordenaar Henri-Désiré Landru wordt opgevoerd. Een spannend portret van deze gruwelijke grappenmaker, wiens geheim wellicht nooit helemaal onthuld zal worden. Jan Decleir vertelt, geflankeerd door twee sopranen en vier muzikanten.
Tickets