Podium 2019-2020 Wijde Wereld Weken Film

 

Net zoals in wel meerdere landen in Midden- en Zuid-Amerika, herbergt de Guatemalteekse grond ontelbare ongemarkeerde graven van burgeroorlogsslachtoffers. Ernesto (Armando Espitia) is forensisch antropoloog en belast met de tijdrovende taak om wat overblijft van deze lichamen, die in de jaren 80 heimelijk gedumpt werden in massagraven op de lokale kerkhoven, te identificeren. Een heldenlabeur, want elke identificatie betekent rust en closure voor de nabestaanden.

Om de begraafplaatsen te lokaliseren moet Ernesto het vertrouwen winnen van de lokale inheemse bevolking. Nicolasa, een Mayaanse vrouw, hoopt dat hij haar man kan terugvinden, die in 1982 vermoord werd omdat hij de rebellen van voedsel voorzag. Wanneer ze een foto van haar man met een rebellenleider toont, herkent Ernesto zijn vader. En dit allemaal wanneer zijn moeder, en alle andere moeders uit het dorp, zich opmaken om te getuigen op het proces van enkele soldaten.

Belgische coproductie ‘Nuestras madres’ won afgelopen filmfestival van Cannes de Camera d’Or, de prijs voor beste regie. Vorig jaar ging de prijs naar het Belgische ‘Girl’ van Lukas Dhont. En net als ‘Girl’ wordt ‘Nuestras madres’ de Belgische Oscarinzending.

regie: Cesar Diaz / cast: Emma Dib, Armando Espitia / België, Frankrijk, Guatemala, 2019 / Spaans gesproken / ondertiteling: Nederlands en Frans / 1:18

EXTRA in kader van de Wijde Wereld Weken
19.45u: inleiding door Guido De Schrijver georganiseerd door 11.11.11 en GROG
Na afloop van de film is er een nagesprek met Guido De Schrijver en Jan Raquet. 

Guido De Schrijver, uit Aalst, en Jan Raquet, uit Grimbergen, vertrokken in de vroege jaren 1960 als jonge scheutist naar Guatemala. Daar schaarden ze zich, samen met andere scheutisten in het gebied, aan de zijde van de arme, landloze bevolking en van de rechtenloze inheemse Maya's tegen de grootgrondbezitters en de regeringstroepen. Het geweld van de regeringstroepen en paramilitaire commando's bereikte in de jaren 1980 een hoogtepunt. Ook de scheutisten werden geviseerd. Jan Raquet en Guido Schrijvers verlieten in 1979. Walter Voordeckers, Serge Berten en Ward Capiau werden vermoord.
Jan Raquet keerde in 1992 naar Guatemala terug, waar hij zijn werk tot 2000 voortzette. Guido De Schrijver werd een drijvende kracht achter de soldariteitsbeweging met Guatemala in ons land.