Expo / Museumcultuur Archief

Vanaf 3 oktober vangt het nieuwe foto-jaarproject aan dat verhuist naar de voormalige "extramuros"-ruimte, wat betekent: betere en ruimere expo-mogelijkheden voor de kunstenaar.

Elisabeth Ida Mulyani - afgestudeerd aan KASK, Gent - zal zich een seizoen lang toespitsen op het tonen van bestaand werk dat ze zal "upgraden" met lokale accenten. 

Zij begint haar Foto-jaarproject met een reeks rond haar thuisland Indonesië. In Home (deel 1) brengt zij de leefomgeving in kaart van landgenoten in verschillende steden op de eilanden Sumatra en Java. Daarnaast ging ze ook op zoek naar gevluchte Indonesiërs op het Europese vasteland, veelal slachtoffers van de genocide van `65-`66.

Home is opgevat als een onderzoek naar wat een “thuis” is en kan zijn. Sociale bijeenkomsten en het leven in én met de natuur vormen hierin een recurrent thema. In dorpje Stabelan, dat op de zeer actieve vulkaan Merapi is gelegen, blijven mensen wonen ondanks de reële dreiging van de natuur. Maar noem dat nooit een “uitbarsting”, het is “grootmoeder geeft een feestje”.

In de tweede helft van het seizoen, in het voorjaar van 2015, pakt Elisabeth Ida Mulyani in Strombeek uit met haar fel gesmaakte reeks van de interieurs van ambassades in Brussel. Ze sluit het seizoen af met nieuw werk dat ze in relatie plaatst tot een kleine, door haar samengestelde expo van foto's van kunstenaars die haar inspireerden, zoals Dirk Braeckman en Jan Kempenaers.